1.035.535

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szárszó 2011

Kihívások és felelősségek

Szerző

Kiadó: Magyar Pax Romana-Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 100 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN: 978-963-08-3895-5
Megjegyzés: A kötet egyben az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem Évkönyve 2011/2012. Néhány fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kihívások és felelősségek címen tartottunk konferenciát 201 l-ben Balatonszárszón. Ott, ahol 1942-ben és 1943-ban az akkori magyar értelmiség színe-java gondolkozott Magyarországról. Mi is ezt... Tovább

Előszó

Kihívások és felelősségek címen tartottunk konferenciát 201 l-ben Balatonszárszón. Ott, ahol 1942-ben és 1943-ban az akkori magyar értelmiség színe-java gondolkozott Magyarországról. Mi is ezt tettük: a Magyar Pax Romana és az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem tagjai és barátai.
Ez a kötet ebből a konferenciából nőtt ki. És azt reméljük, hogy valódi látleletet tudunk adni és reményt egyes bajaink terápiáihoz.
Ez a két szervezet már többször fogott össze és gondolkozott ugyanazon kérdésekről. Ezek mindig az ökumené, a keresztény egység körül forogtak. A 2011-es balatonszárszói konferencia éppen a 6. volt ebben a sorban. Legutóbb 1995-ben Gyulán gyűltünk össze. Korábban öt évente: úgyhogy legkevesebb, kettő kimaradt. És ami még fájdalmasabb: ma már alig találni valakit, akinek személyes élménye volna Gyula. Jóformán újra kell kezdenünk.
Ráadásul manapság talán nincs is dagálya az efféle szervezkedésnek: az ökumenének. Pedig olyan világban élünk, ahol nincs alternatívája ennek: az együttműködésnek, a különböző törekvések összerendezésének. Abban a kelet-európai térségben, amelynek Magyarország is része, az értékvesztés, avagy némiképp pozitívabban fogalmazva: a társadalom átmeneti jellege (a liminalitás) a legjellemzőbb; amikor kétségessé válik a tisztesség vagy éppen a pontosság erénye; amikor rajtunk, keresztényeken kívül senki nem tudja - és jószerével problématudata sincs például arra vonatkozóan -, hogy mi különbség van egy református és egy katolikus között vagy egy evangélikus és egy református között: nem is csak konfesszionális, de kulturális értelemben. A magunk számára ezek fontos, sőt őrzendő különbségek.
Az ökumené mellett, a magyar önértelmezést, a társadalmi megosztottságot és a magyarországi mentálhigiénés helyzetet tűztük napirendre. A konferencián részben bemutattuk ezeket a kihívásokat, részben pedig a válaszokat kerestük. Az eredményt itt adjuk közre azt remélve, hogy sikerül egy kevéssel hozzájárulnunk a méreteiben és eredményeiben igencsak szerény társadalmi diszkusszióhoz e témákban. Abban viszont bizonyosak vagyunk, hogy a részvétel továbbra is erkölcsi kötelességünk.
A kötet Függelékében adjuk közre a konferencia akadémiai programját és két olyan reggeli áhitat szövegét, amelyek konferenciáinkon szokásosak.
Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem
Magyar Pax Romana Vissza

Tartalom

Előszó 5
Az ökumené egykori lendülete és mai értelme
Lukács László 7
Szabó Lajos 15
Bibó István magyar önértelmezése és önkritikája
ifj. Bibó István 23
Nagy Endre 39
Kende Péter 49
Társadalmi megosztottság
Tölgyessy Péter 53
Pogátsa Zoltán 63
Hankiss Elemér 67
Mentálhigiénés helyzet a mai Magyarországon
Kopp Mária 71
Topolánszky Ákos 81
Csepeli György 89
Zárónyilatkozat: SZÁRSZÓ 2011 93
Függelék
A konferencia akadémiai programja 95
Molnár Ottó 97
Vályi Nagy Ágnes 99
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Szárszó 2011 Szárszó 2011
Állapot:
1.940 ,-Ft
16 pont kapható
Kosárba
konyv