1.035.535

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az enzimek és gyakorlati alkalmazásuk

A Magyar Chemiai folyóirat XIX-XX. évfolyamának melléklete

Szerző

Kiadó: Kir. Magy. Természettudományi Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 349 oldal
Sorozatcím: Magyar Chemiai Folyóirat
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 27 cm x 19 cm
ISBN:
Megjegyzés: 30 fekete-fehér rajzzal illusztrálva. A Pesti Lloyd-társulat könyvsajtója nyomtatta.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

kevés fejezete van a chemiának, amely a legutolsó néhány év alatt olyan nagyot haladt volna, mint éppen az enzimeké. Éppen ezért a vegyész lépten-nyomon érzi, hogy a megismerésük és a velük való... Tovább

Előszó

kevés fejezete van a chemiának, amely a legutolsó néhány év alatt olyan nagyot haladt volna, mint éppen az enzimeké. Éppen ezért a vegyész lépten-nyomon érzi, hogy a megismerésük és a velük való bánás manapság már nélkülözhetetlen. Tekintve azt, hogy az enzimek irodalma igen tekintélyes, sajnos azonban, legnagyobbrészt úgyszólván hasznavehetetlen, nagyon sokan nem is érnek reá vagy pedig félnek tőle, hogy az enzimek irodalmának útvesztőibe tévedjenek. Ezért örömmel vettem a Kir. Magy. Természettudományi Társulat chemiai szakosztályának megtisztelő felszólítását, hogy az enzimekről szóló ismereteink közül azt, ami kiforrott és ami használható, a Magyar Chemiai Folyóirat mellékleteképpen megirjam és kartársaim rendelkezésére bocsássam. Erre a munkára nem is vállalkoztam volna, ha nem állott volna rendelkezésemre több kitünő szakmunka, amelyek a nagy adathalmazban az eligazodást megkönnyítik... Vissza

Tartalom

Az enzim fogalmának történeti fejlődése1
Az enzimek tulajdonságairól általában7
Az enzimek különleges működéséről11
Az enzimek előállítására használható általános módszerek14
Az enzimhatás föltételeiről, kimutatásáról és követéséről18
A hőmérséklet hatása az enzimes reakciókra25
A fénysugarak és elektromos áramok hatása az enzimekre29
Chemiai szerek hatása az enzimekre, kinázok és koenzimek29
A közeg hydrogénionkonczentrácziójának hatása az enzimhatásokra31
A hydorgénionkonczentráczió meghatározása33
Az elektrometriás módszer33
A kolorimétriás módszer35
Az enzimek adszorpcziója47
Az enzimek elektromos átvitele49
Enzimes szintézisek51
Az enzimek elnevezése és beosztása53
Hidrolizáló enzimek (hidrolázok)54
Étert bontó enzimek54
Lipaz (pialyn, steapsin)54
Zsírtbontó enzimek alkalmazása a gyakorlatban58
Saloláz (Amylsalicyláz)61
Monobutyrináz62
Szénhydrátok bontó enzimek (Carbohydrázok)62
A czukrok hydazonjairól és oszazonjairól63
A czukroknak titrimétriás meghatározása Fehling-féle oldattal65
A czukrok meghatározása a polarimétriás módszer segítségével69
Az enzimek tekintetésben fontosabb czukrok jellemző tulajdonságai72
Monoszaccharidek72
Pentózok72
Hexózok77
Disszaccharidek87
Triszaccharidek96
Invertáz98
Maltáz104
Laktáz107
Trehaláz110
Melibiáz111
Raffinázok111
Gentiobiáz113
Celláz vagy cellobiáz113
A raffináz alkalmazása113
Amiláz115
Inuláz139
Czelluláz141
Semináz141
Xylanáz141
Pektináz141
Glükozidokat bontó enzimek142
Emulzin143
Gaultheráz, Betuláz154
Isatáz, indoxyláz vagy indimulsin154
Mirozináz154
Proteineket bontó enzimek157
Preteázok és Amidázok157
A proteinek157
A zsírsav-csoporthoz tartozó aminosavak160
Monoamino-monocarbonsavak160
Monoamino-oxi-monocarbonsavak167
Monoamino-dicarbonsavak169
Diamino-monocarbonsavak170
Diamino-polyoxi-monocarbonsavak174
Kéntartalmú aminosavak
Aromás aminosavak178
Heterocyclusos aminosavak180
A proteinek és aminosavak átalakulásai az élő szervezetben187
Az aminosavak elválasztása és megközelítő meghatározása191
A proteinek általános jellemzése204
Egyszerű proteinek211
Összetett proteinek (proteidek)220
Egyszerű amidázok271
Megalvasztó enzimek273
Oxidázok (oxidáló enzimek)293
Purinoxidázok305
Urikáz307
Fenolázok309
Peroxydáz313
Oxigenázok319
Tyrosináz321
Kataláz326
A kataláz előfordulása326
A kataláz előállítása327
Gombakataláz327
Dohánylevélkataláz327
Vérkataláz328
Szalonnakataláz328
A kataláz kimutatása és hatásfokának mennyiségi meghatározása328
A permanganátos módszer329
A jodométriás módszer329
A kataláz tulajdonságai329
Erjesztő enzimek vagy zümázok330
A zümázok előfordulása331
A zümáz előállítása331
Az élesztő nedvének előállítása sajtolás útján334
Zümáztartalmú folyadék készítése kioldás útján334
A zümáz jelenlétének kimutatása és hatásfokának megállapítása335
A zümáz tulajdonságai és működésének körülményei336
A karboxilláz339

Zemplén Géza

Zemplén Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Zemplén Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv