1.038.111

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Révai Miklós élete I-II. (töredék)

Szerző
Róla szól

Kiadó: Aigner Lajos
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 773 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Töredék, a teljes mű 4 kötetből áll. Írta Csaplár Benedek K. R. T. Rudnyánszky A. könyvnyomdája nyomása, Budapest. I. kötet 1881-ben került kiadásra, Révai arcképével.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Előszó a „Figyelő"-ben megjelent kiadáshoz.

A „Figyelő" márciusi füzetében megjelent bírálati észrevételeim némileg arra köteleznek, hogy hiteles tényadatokkal mutassam ki, mikép lenne... Tovább

Előszó

Előszó a „Figyelő"-ben megjelent kiadáshoz.

A „Figyelő" márciusi füzetében megjelent bírálati észrevételeim némileg arra köteleznek, hogy hiteles tényadatokkal mutassam ki, mikép lenne kiigazítható az, mit Bánóczi József jutalmazott pályaművében hibáztatok és pótolható, a mit abban hiányosnak tartok.
Úgy vélem, alkalmasabban tehetem ezt, ha a Révaira vonatkozó tanulmányaim eredményét feldolgozotton külön biographiaként teszem közzé.
Erre egyébként is már jóval előbb nógatának irodalomtörténetünk azon kedvelői, kiknek némi tudomásuk van arról, mily közelről érintkeznek tanulmányaim Révai M. életének azon viszonyaival, melyekről a tudományos kíváncsiság mindeddig még az illetékesebbeknek vélt tanúktól is inkább csak összefüggetlen adatszálakat nyerhetett.
És csakugyan jobb alkalom nyílik így mindazon viszonyoknak körülményesebb földerítésére, melyek Révai M. szellemi kialakulásával kapcsolatban egyszersmind a rá hatott tényezőket is illetékesebben tüntetik elénk: meg így a nemzeti ébredés korszakának szerényebb mozzanatait is szemléltetőbben ismertetve, annak concretebb felfogására segítnek.
Kevesbbé tehetném ezt a birálati észrevételeknek, ha még oly részletes folytatásával, vagy pótjegyzetek közlésével.
Révai pályájának e másik képe alkalmul szolgálhat arra, hogy a nyelvbajnok iránt melegebben érdeklődő vonásonként egybevethesse ezt amavval és tárgyszerűbb felfogást szerezhessen róla; - ha pedig erre mindkettőt elégtelennek találja, külön tanúlmánynyal igyekezzék e további nyomozásra buzdító feladatnak sikeresebb megöldásához járulni. - Minden mozzanat, mely ehhez közelebb juttat, irodalmi nyereségül tekinthető. Vissza

Fülszöveg

Egyik legnagyobb tudós szerkesztőnk, nyelvészünk, aki 1783-tól a Magyar Hírmondót szerkesztette, Széchenyi Istvánt rajzra oktatta, az időmértékes verselést népszerűsítette, de foglalkozott fővárosunkkal és mezei gazdaságról is írt.

Csaplár Benedek

Csaplár Benedek műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Csaplár Benedek könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv