1.035.535

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kertészeti termelés - Zöldségtermesztés

Szerző

Kiadó: Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kar
Kiadás helye: Gyöngyös
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 85 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből

I.I. A zöldségnövény és a zöldségtermesztés fogalma

Az emberiség történelmi fejlődése során szaporodott a termesztésbe vont növényfajok száma. Világviszonylatban 247... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből

I.I. A zöldségnövény és a zöldségtermesztés fogalma

Az emberiség történelmi fejlődése során szaporodott a termesztésbe vont növényfajok száma. Világviszonylatban 247 zöldségfajt tartanak számon. Magyarországon mintegy 40-42 zöldségfaj megtalálható, melynek termesztésével kisebb-nagyobb mértékben foglalkozunk. Régebben hazánkban a zöldségnövényeket konyhakerti növényeknek nevezték, a fogalom tükrözte felhasználásának célját és termesztésük helyét. A fogyasztás növekedésével, a termesztés korszerűsítésével, a konyhakerti növények egy része kikerült a kertből a szántóföldre. így a feldolgozóipar által nagy tömegben igényelt paradicsom, borsó, vöröshagyma, stb. szántóföldi méretekben termesztett növényekké váltak.

A zöldségtermesztési ágazaton belül napjainkban már külön beszélünk:
- szabadföldi zöldségtermesztésről,
- zöldséghajtatásról
- zöldségtermesztésről.

A hazai zöldségtermesztésre az alábbi feladatok hárulnak:
- a belföldi friss piaci ellátás,
- a feldolgozóipar nyersanyag
- szükségletének fedezése,
- a friss és feldolgozott zöldség exportfeladatainak teljesítése. Vissza

Tartalom

I. ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1

1. 1 A zöldségnövény és a zöldségtermesztés fogalma 1
1.2. A zöldségtermesztés története jelenlegi helyzete 2
1.3. A zöldségnövények származása 5
2. A zöldségtermesztés élettani alapjai 6
2.1. A zöldségfajok hőmérsékleti optimuma 6
2.2. A fény szerepe 8
2.3. A víz funkciói 9
2.4. A levegő szerepe és szabályozása 10
2.5. A zöldségnövények tápanyaga 11
3. Szaporító- és termesztőberendezések 13
3.1. Melegágy 13
3.2. Üvegház 13
3.3. Műanyag borítású létesítmények 14
3.4. Hydrosol / vízfüggönyös / létesítmények 16
3.5. Termesztőberendezések hasznosítása 17
4. Alapvető agrotechnikai munkák 18
4.1. Talajmüvelés 18
4.2. Trágyázási ismeretek 19
4.3. Vetésforgó, növényváltás 21
5. A zöldségnövények szaporítása 22
5.1. A vetőmag és tulajdonságai 22
5.2. A vetés időpontja 23
5.3. A palántanevelés 24
6. Ápolási munkák 30
6.1. Ökotechnikai eljárások 30
6.2. A talajjal kapcsolatos eljárások 31
6.3. Fitotechnikai eljárások 31

II. RÉSZLETES ZÖLDSÉGTERMESZTÉS 33
1. A paradicsom termesztése 33
2. Paradicsomhaj tatás 40
3. Étkezési paprika termesztése 45
4. A fűszerpaprika termesztése 45
5. Az uborka termesztése síkművelésbeli, szabadföldön 56
6. Az uborka szabadföldi támrendszeres termesztése 61
7. Az uborka haj tatása 64
8. A görögdinnye termesztése 69
9. Fejes káposzta termesztése 74

Hasznosítási rendszerek /1. melléklet / 79
Minimumkérdések 80

Dr. Deme Pál

Dr. Deme Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Deme Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv