1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A maláta és penész amiláz

Kézirat

Szerző
Lektor

Kiadó: Felsőoktatási Jegyzetellátó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 51 oldal
Sorozatcím: A Mérnöki Továbbképző Intézet előadássorozatából
Kötetszám: 2673
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv 154 példányban jelent meg. 16 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ebben az előadásban ismertetésre kerül elsősorban a maláta keményítőbontó enzimje, de emellett az iparilag fontos egyéb amilázokról is, mint a penész és a baktériumok amilolitikus enzimjeiről is... Tovább

Előszó

Ebben az előadásban ismertetésre kerül elsősorban a maláta keményítőbontó enzimje, de emellett az iparilag fontos egyéb amilázokról is, mint a penész és a baktériumok amilolitikus enzimjeiről is szó lesz.
A keményítőbontó enzimek ismertetése mintegy 150 éves múltra tekint vissza. Kirhoff észleli először 1814-ben, hogy a csírázó árpa kivonata a keményítő csirizt elcukrosítani képes. Dubrunfaut 1823-ban mrá leírja a maláta keményítőbontó enzimjeinek lényeges tulajdonságait és megállapítja, hogy a keményítő enzimes lebontásánál egyetlen diszacharid, a maltóz keletkezik. Tíz évvel később Payen és Perchos a maláta vizes kivonatából alkoholos kicsapás útján tisztán előállítanak egy készítményt, amely megszárítva fehér port eredményez és vizes oldata a keményítőt bontja. Ezt a készítményt elnevezik diasztáznak. A tágabb fogalmat megjelölő diasztáz helyett ma inkább az amiláz elnevezést használjuk, mivel az enzimek keményítőre vonatkozó működése is jobb kifejezést nyert.
A malátában sok különböző hatású enzimet találunk, a sejtfalakat áteresztővé tevő citáztól a keményítőbontó amilázokon keresztül a fehérjét leépítő proteolitikus enzimekig. Bennünket ezen előadás keretében csak az amiláz érdekel. Az enzim-kémiának talán nincs is olyan ága, amellyel a kutatók oly nagy számban és oly sokat foglalkoztak volna, mint a keményítőbontó enzimek. Tauber a The Chemistry and Technology of enzimes c. munkájában 1923-1946-ig mintegy 200 közleményt regisztrál, amelyek kivétel nélkül mind ismert tudósok tollából jelentek meg. Az enzimek megismerése terén sokat dolgoztak K. H. Meyer, Eric Myrback, Hopkins, Ohlsson, Sandstaedt, Knoon, Blish és társai.
Vissza

Bártfay József

Bártfay József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bártfay József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv