1.035.535

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Nitrokémia Ipartelepek vadász, sport és speciális lőszerei

Grafikus
Fotózta

Kiadó: Nitrokémia Ipartelepek
Kiadás helye: Fűzfőgyártelep
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 86 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 30 cm x 22 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes fotókkal, ábrákkal illusztrálva. Angol, német és francia nyelvű előszót tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A NITROKÉMIA IPARTELEPEK Magyarország egyik legjelentősebb vegyipari nagyvállalata. Előállítunk növényvédőszereket, műanyagokat, olajadalékokat, ioncserélő műgyantákat, szerves vegyipari... Tovább

Előszó

A NITROKÉMIA IPARTELEPEK Magyarország egyik legjelentősebb vegyipari nagyvállalata. Előállítunk növényvédőszereket, műanyagokat, olajadalékokat, ioncserélő műgyantákat, szerves vegyipari intermediereket, szervetlen termékeket, ipari robbanóanyagokat, pirotechnikai készítményeket, tűzijátékokat, valamint vadász- és sportlőszereket.
Magyarországon a sörétes vadász- és sportlőszerek gyártása 1921-ben kezdődött az ausztriai Hirtenbergből Mosonmagyaróvárra telepített gépeken. Évente 1 millió darab 12, 16, 20 és 24-es kaliberű lőszert állítottak elő. Újabb gépek beállításával a kapacitás 10 millióra bővült, a választék pedig kiegészült a 28,32 és 36-os kaliberű lőszerekkel.
A vadászlőszer-gyártás 1950-ben Székesfehérvárra települt. Ekkor már csak a 12, 16 és 20-as kalibert gyártották. A NITROKÉMIA IPARTELEPEK 1967-ben vette át a vadászlőszer-gyártást.
A vállalatot 1921-ben alapították. Első termelési profilja a vadász- és hadilőpor gyártás és más pirotechnikai készítmények előállítása volt. Termékei nemzetközi hímevet szereztek. Az 1920-as évek végén lőporgyártó üzemeket építettek Brazíliában és Törökországban. Így a vadászlőszer-gyártás egy méltó hagyományokkal rendelkező nagyvállalathoz került. A Nitrokémia Ipartelepeknél már korszerűen felszerelt ballisztikai állomás működött az itt gyártott REX füst nélküli vadászlőpor folyamatos ellenőrzésére, így a lőszerek bevizsgálása, minősítése nem okozott nehézséget. Megjegyezzük, hogy a REX füst nélküli vadászlőporral szerelt lőszerekkel Dr. Lumnitzer Sándor 1933-ban az agyaggalamb-lövészetben Európa-bajnoki és világbajnoki címet nyert. A gyártás a Székesfehérvárról áttelepített gépekkel indult, amelyeket saját tervezésű és kivitelezésű berendezésekkel egészítettek ki. Az alacsony színvonalú technológia azonban költséges volt, igen nagy élőmunka-ráfordítással járt, és jelentős mennyiségű selejtet eredményezett. Évente 20 millió darab lőszert állítottak elő ebben az időben, melynek közel fele exportra került. A teljes körű rekonstrukcióra 1977-1978-ban került sor. Kicserélték a gépi berendezéseket, új sörétgyártót helyeztek üzembe, megvalósult a műanyag hüvelyekhez szükséges cső gyártása és a műanyag kosaras fojtás előállítása. Új gépsorok és töltőgépek kerültek beépítésre, korszerű mérő és vizsgáló műszereket kapott a ballisztikai ellenőrző állomás. Új gyártási eljárást és lőszerkonstrukciót vásároltunk az olasz FIOCCHI cégtől, akik jelentős segítséget nyújtottak a gyártás beindításához is. A NITROKÉMIA IPARTELEPEK ma már évente 50 millió darab lőszert állít elő. A termék minősége megfelel a nemzetközi követelményeknek, így évről évre bővülő jelentős exportot bonyolítunk le. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv