1.035.516

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldségtermesztés II.

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 176 oldal
Sorozatcím: Kertészeti szakközépiskolák tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 3300 példányban. 78 fekete-fehér ábrával. Tankönyvi száma: K-107.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"A káposztafélék termesztésének és fogyasztásának a jelentőségét a történelmi összehasonlítás alapján másképpen értékelhetjük a felszabadulás előtti és utáni időszakban. Az... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"A káposztafélék termesztésének és fogyasztásának a jelentőségét a történelmi összehasonlítás alapján másképpen értékelhetjük a felszabadulás előtti és utáni időszakban. Az első világháború előtt, de még inkább a két háború közti gazdasági pangás idején fontos népélelmezési szerepük volt az ide tartozó zöldségnövényeknek. Igaz, hogy kalóriaértékük nem nagyobb, mint az almáé, tízszer kevesebb, mint pl. a szárazbabé, de a belőlük készített ételek olcsók, étrendi hatásuk nagy, és közülük nem egy speciális magyar étellé vált. A felszabadulás után, a megnövekedett zöldségválaszték időszakában a káposztafélék közül a rövid tenyészidejűek és a finomabbak, pl. a karfiol aránya nőtt. A korábban elterjedt savanyított káposzta fogyasztása csökkent, helyébe más vitaminforrások léptek.
Az utóbbi években a káposztafélék vetésterülete 10 000- 12 000 ha között ingadozott, ezzel nagyságrendileg a zöldségnövények között a negyedik-ötödik helyen áll. Ebből 50%-ot a késői hosszú tenyészidejű fejeskáposzta, 15-15%-ot a korai fejeskáposzta és a kelkáposzta, 10-10%-ot a karalábé és a karfiol képvisel." Vissza

Tartalom

Káposztafélék 3
Növénytani ismeretei 4
Biológiai jellemzése 4
Betegségek 5
Gombák 5
Baktériumok 6
Kártevők 7
Szárban élő kártevők 8
Levélrágó és szívó kártevők 8
Fejeskáposzta 12
Fajtái 12
Termesztés 19
Szaporítás 19
A talaj előkészítése ültetésre 20
Tenyészterület 21
Ápolás 21
Növényvédelem 21
Öntözés 22
Betakarítás 23
Tárolás 23
Minősítés 24
Vöröskáposzta 24
Fajtái 24
Termesztése 25
Kelkáposzta 26
Fajtái 26
Betegségek és kártevők 26
Termesztés 28
Karfiol 28
Fajtái 28
Termesztés 30
Betakarítás 31
Minősítés 31
Karalábé 32
Fajtái 32
Szaporítás 34
Termesztés, betakarítás 35
Minősítés 35
Tárolás 35
Bimbóskel 36
Fajtái 36
Termesztés 36
Minősítés 37
Tárolás 38
A káposztafélék magtermesztése 38
Tenyészigény 38
Dugvány nevelés 38
Magtermő év 39
Aratás 39
Feladatok 40
Levélzöldségnövények 41
Fejessaláta 43
Növénytani ismerete 43
Biológiai jellemzése 43
Betegségek 45
Kártevők 46
Fajták 47
Termesztés 50
Növényvédelem 52
Betakarítás 53
Hajtatás 53
Minősítés 53
Magtermesztés 54
Spenót 57
Növénytani ismerete 57
Biológiai jellemzése 57
Betegségek 58
Fajták 58
Termesztés 60
Minősítés 60
Magtermesztés 61
Sóska 61
Növénytani jellemzése 61
Betegségek és kártevő 61
Fajták 62
Termesztés 62
Hajtatás 63
Növényvédelem 63
Minősítés 63
Feladatok 64
Gyökér- és gumósnövények 65
Betegségek 66
Kártevők 69
Zeller 70
Fajtái 70
Termesztés 71
Betakarítás 72
Minősítés 72
Tárolás 72
Sárgarépa 73
Növénytani ismeretek 73
Biológiai jellemzése 74
Fajták 75
Termesztés 78
Betakarítás 80
Minősítés 80
Petrezselyem 81
Fajtái 82
Termesztése 83
Retek 83
Növénytanii ismeretei 83
Biológiai jellemzése 84
Fajták 86
Betegségek és kártevők 89
Termesztés 90
Betakarítás 91
Minősítés 91
Cékla 91
Fajták 92
Termesztés 92
Minősítés 94
A gyökér- és gumósnövények hajtatása 95
A gyökérfélék magtermesztése 96
Torma 98
Növénytani ismeretei 98
Biológiai jellemzése 99
Betegségek és kártevő 100
Fajták 100
Termesztés 100
Betakarítás 103
Minősítés 105
Feladatok 105
Hagymafélék 106
Vöröshagyma 108
Növénytani ismerete 108
Biológiai jellemzése 110
Fajtái 110
Betegségek 114
Kártevők 117
Talaj előkészítés 117
Szaporítás 117
Ápolás 119
Növényvédelem 120
Betakarítás 121
Minősítés 121
Fokhagyma 122
Termesztés 122
Minősítés 122
Póréhagyma 122
Fajtái 122
Termesztés 123
Téli sarjadékhagyma 124
Szaporítás 124
Metélőhagyma 125
A hagyma hajtatása 125
A hagyma magtermesztése 126
Feladatok 128
Kabakosok 129
Uborka 131
Növénytani ismeretek 131
Biológiai ismeretek 133
Betegségek 133
Kártevők 136
Fajták 137
Szaporítás 144
Tenyészterület, talajelőkészítés 145
Ápolás 146
Öntözés 146
Növényvédelem 147
Betakarítás 147
Minősítés 148
Hajtatás 148
Görögdinnye 151
Fajták 152
Termesztése, szaporítása 155
Betegségek, kártevők 156
Ápolás 157
Növényvédelem 157
Szedés 158
Minősítés 158
Cukordinnye 158
Növénytani és biológiai jellemzése 159
Fajták 159
Szaporítás 164
Ápolás 164
Növényvédelem 165
Szedés 165
Hajtatás 166
Minősítés 166
Spárgatök 166
Fajták 167
Termesztés 168
Betakarítás 168
A kabakosok vetőmagtermesztése 169
Szelekció 169
Feladatok 172

Tiborcz György

Tiborcz György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tiborcz György könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv