1.035.475

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

50 éves az Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete

1949. szeptember 12./A főbb munkálatok és eredmények áttekintése

Szerkesztő

Kiadó: MTA Nyelvtudományi Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 75 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Nyelvtudományi Intézet 50 éves jubileuma alkalmából megjelenő kiadványunk az Intézet legfontosabb munkálatairól tartalmaz rövid összefoglalókat. Megismerteti az olvasót az adott téma... Tovább

Előszó

A Nyelvtudományi Intézet 50 éves jubileuma alkalmából megjelenő kiadványunk az Intézet legfontosabb munkálatairól tartalmaz rövid összefoglalókat. Megismerteti az olvasót az adott téma legfontosabbnak ítélt publikációival az elmúlt tíz évből. Ez az összegzés szemlélteti mindazokat a területeket, ahol a nyelvtudományban munkálatok, elméleti és alkalmazotti kutatások folynak. A hagyományosnak tekinthető nyelvtörténet, dialektológia, fonetika vagy nyelvművelés mellé az elmúlt fél évszázadban felsorakoztak az általános és elméleti nyelvészeti, az élőnyelvi, a korpusznyelvészeti vagy a pszicholingvisztikai és neurolingvisztikai diszciplinák. A Nyelvtudományi Intézet meghatározó szerpet tölt be a magyar nyelvtudományban és a tudósképzésben is; az ország számos egyeteme és az Intézet között kialakult szakmai kapcsolat mindkét fél számára hasznos és példaértékű. Az alkalamzott kutatások és eredmények révén az Intézet jelentősége a gyakorlat és a társadalmi szükséglet számos területén egyre jobban szembetűnik.
A legtöbb munkálat az Intézet osztályainak keretei között folyik, ezért az összefoglalók egyúttal áttekintő beszámolók. A szigorú osztálykereteket a kutatások tárgya és jellege nemegyszer szükségszerűen megbontja. A legtöbb osztályon több munkálat is folyik, a kutatások (rész) területket fognak át. Az összefoglalók az adott témáktól függően rövidebben vagy hosszabban érintik az egyes részmunkálatokrat; a kutatási témák nagy száma miatt azonban nem lehetett valamennyire kitérni. A témabeszámolók a témából megjelent legfontosabbnak tartott pbulikációk (maximum tíz mű) felsorolásával zárulnak.
A jelen kötet áttekintést kíván nyújtani az eltelt 50 év munkájáról is. Ennek azt a módját választottuk, hogy az ezen idő alatt az Intézetben készült jelentősebb monográfiák, gyűjteményes kötetek, önálló művek, nyelvtanok és szótárak adatait közöljük. Mint minden válogatás, önmagában hordozza esetleges hiányosságait. Ahogyan a jelen munkálatok és eredmények leírásában, az elmúlt tíz év legjelentősebb műveinek megadásában, úgy az 50 évre megadott munkák felsorolásában sem törekedhettünk a teljességre. Az sem állítható, hogy egészen objektív kép született ezen a módon az Intézet ötvenéves tevékenységéről. A felsorolt munkák tükrözik az itt dolgozott és itt dolgozó munkatársak félévszázados kutatási eredményeit úgy, ahogy azt a születésnapon látják, és láttatni kívánják.
E születésnapi kötettel a célunk elsősorban az volt, hogy az Intézetben folyó munkálatokról átfogó képet nyújtsunk, és hogy az eltelt öt évtized legjelentősebb eredményeiről számot adjunk. A visszatekintés, a múlt, mondhatni a közelmúlt eredményeinek számbavétele - ha korlátozottan és szűkítetten is, néha talán aránytalanul is - nemcsak a kerek évforduló miatt fontos. Hozzásegít a jövő munkálatainak tervezéséhez és a szűk szakterülettől távolabb eső kutatások megismeréséhez. Vissza

Tartalom

Előszó1
Alkalmazott Nyelvészeti Osztály3
Élőnyelvi Osztály8
Finnugor Osztály15
Fonetikai Osztály23
Korpusznyelvészeti Osztály29
Lexikográfiai és Lexikológiai Osztály33
Neurolingvisztikai Munkacsoport36
Nyelvművelő Osztály40
Nyelvtörténeti és Dialektológiai Osztály47
Orientalisztikia Osztály56
Struktúrális és Általános Nyelvészeti Osztály60
A Nyelvtudományi Intézet munkatársainak kiemelkedő tudományos munkái 1949 és 1999 között (válogatott bibliográfia)71
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv