1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szakmai élelmiszervizsgálatok III.

Molnár szakmai vizsgálatok/Pék szakmai vizsgálatok/Édesipari szakmai vizsgálatok/Cukoripari szakmai vizsgálatok

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Agrárszakoktatási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 238 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-9107-91-3
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

ÉLELMISZERVIZSGÁLAT ÁLTALÁNOS RÉSZ3
Minőség-ellenőrzési, minőség-biztosítási alapismeretek5
A minőség fogalma5
Élelmiszer-minőség5
A minőségi jogi szabályozása (Élelmiszertörvény)7
Minőségellenőrzés9
Minőség-biztosítási rendszerek (ISO 9000, EN 29000)11
A laboratóriumi alapismeretek14
Laboratóriumi munkaszabályok14
Laboratóriumi eszközök16
Alapvető mérések20
Tömegmérés20
Térfogatmérés24
A hőmérséklet mérése27
Sűrűségmérés28
Laboratóriumi alapműveletek31
Mintavétel31
Szűrés35
Desztillálás37
Szárítás39
Gravimetria41
Nedvességtartalom meghatározása szárítással41
Oldatkészítés46
Százalékos oldatok készítése47
Titrimetria50
Acidi-alkalimetria (sav-lúgmérés)54
Csapadékos titrálások57
Műszeres vizsgálatok59
Mikroszkópos vizsgálatok59
A pH-mérés64
Refraktometria68
Spektrofotometria72
Érzékszervi vizsgálatok75
SZAKMAI ÉLELMISZERVIZSGÁLATOK MOLNÁR SZAKMA81
Bevezető83
Mintavétel84
Mintavételi előírások84
Érzékszervi vizsgálatok88
Minőségi követelmények88
Tömegmérésen alapuló vizsgálatok92
A nedvességtartalom meghatározása92
A térfogattömeg meghatározása94
Az ezerszemtömeg meghatározása99
A tisztaság és a keverékesség meghatározása100
Az acélosság meghatározása106
Beltartalmi vizsgálatok109
A minta előkészítése a kísérleti őrléshez109
A nedves sikértartalom és sikérterülés vizsgálata112
A sütőipari érték megállapítása valorigráffal112
A liszt színmeghatározása pekározással115
Amilolites állapot vizsgálata115
Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálat120
A liszt savfokának meghatározása120
A liszt pH-jának vizsgálata120
PÉK SZAKMAI VIZSGÁLATOK121
A mintavétel124
Érzékszervi vizsgálatok127
A liszt szín és korpázottság vizsgálata127
A liszt szag vizsgálata130
A liszt íz vizsgálata132
A liszt nedvességtartalmának meghatározása134
Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok136
A liszt savfok vizsgálata136
Kovász savfok vizsgálata137
Kovászt helyettesítő por savfok vizsgálata138
A kenyér savfok vizsgálata138
A liszt sikérvizsgálata140
A liszt vizsgálata sütéspróbával143
A liszt technológiai jellegű vizsgálatai146
A liszt vízfelvevő képességének és sütőipari értékcsoportjának meghatározása Valorigráffal146
A liszt amilolites állapotának meghatározásai146
A liszt szemcsenagysága147
A sütőélesztő felhajtóerő vizsgálata149
Sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok151
A sütőipari késztermékek minőségi követelménye és vizsgálati módszerei152
A késztermékek érzékszervi vizsgálati módszerei152
A késztermék tömeg- és térfogatvizsgálata155
Szárazanyag tartalom meghatározása158
Zsírtartalom meghatározása159
Konyhasótartalom meghatározása161
Élelmiszertörvény - élelmiszerkönyv163
ÉDESIPARI SZAKMAI VIZSGÁLATOK165
Tömegmérésen alapuló vizsgálatok167
Kakaóbab167
Kakaóbab vizsgálata167
A kakaóbab nedvességtartalma167
A keményítőszörp - glükózszirup vizsgálata169
A glükózszirup szárazanyag-tartalmának meghatározása169
A keményítőszörp (glükózszirup) és az invertcukor meghatározása forgatóképesség alapján171
A lisztek vizsgálata172
A liszt nedvességtartalmának meghatározása172
A nedves és száraz sikértartalom meghatározása172
Készáruk vizsgálata173
A kakaópor nedvességtartalmának meghatározása173
A töltött cukorka töltelékarányának meghatározása173
A mártott termékek (pld. fondant) nedvességtartalmának és mártóhányadának meghatározása176
Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok176
A liszt savfokának meghatározása176
A keménytőszörp-glükózszirup savfokának meghatározása176
Keménycukorka savtartalmának meghatározása177
Kakaópor, csokoládémassza zsírtartalmának meghatározása alfa-bróm naftalinnal, Abbe-féle refraktométerrel179
Érzékszervi vizsgálatok181
Töltött keménycukorkák érzékszervi minősítő vizsgálata181
Csokoládék érzékszervi minősítővizsgálata185
CUKORIPARI SZAKMAI VIZSGÁLATOK191
Mintavétel193
Tömeg- és sűrűségmérésen alapuló vizsgálatok196
A cukorrépa szennyezettségének meghatározása196
A cukorrépa átlagos darabtömegének meghatározása197
A fajlagos szelet hosszúság és törmeléktartalom meghatározása197
A mésztej sűrűségének meghatározása198
A préselt szelet, szárított szelet, cukor nedvességtartalmának meghatározása198
Nedvességtartalom meghatározása szárítással199
Nedvességtartalom meghatározása bepárlással200
Térfogatos elemzésen alapuló vizsgálatok201
Előderített, derített I. és II. szénsavazott lé lúgosságának meghatározása201
Mésztej CaO-tartalmának meghatározása202
A táp- és kazánvíz német keménységi fokának meghatározása202
Kazánvíz P-M lúgosság meghatározása203
A szénsavazó gáz szén-dioxid, oxigén, és szén-monoxid tartalmának meghatározása (tanári, üzemi bemutató gyakorlat)204
Invertcukor meghatározása cukoripari közbenső termékekben (tanári, üzemi bemutató gyakorlat)206
Műszeres vizsgálatok209
Cukorgyári közbenső termékek szárazanyag tartalmának vizsgálata refraktométerrel209
Cukortartalom meghatározása polariméterrel211
Különböző cukorgyártási alap és közbenső termékek cukortartalmának meghatározása polariméterrel214
Cukoripari termékek tisztasági hányadosságának meghatározása217
Cukoroldatok és kristályos cukor színének meghatározása217
Cukorgyári közbenső termékek pH-értékének meghatározása218
Cukoroldatok a késztermékek konduzktometrikus hamutartalomnak meghatározása220
Érzékszervi és egyéb vizsgálatok222
A gyártmánykönyv224
Mellékletek225
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv