Gépirat. Számos ábrával és táblázattal illusztrálva. 4 rész egybekötve. Sokszorosíttatott: Patko István sokszorosító vállalatnál, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
Ez a könyv a boldogabb Magyarországnak készült. Fővárosi kinevezésem a budapesti iparos iskolához élelmiszeripari szaktárgyi tanszékre szól. Orvosi, tanári és ipari tanulmányaim alapján,...
Tovább
Előszó
Ez a könyv a boldogabb Magyarországnak készült. Fővárosi kinevezésem a budapesti iparos iskolához élelmiszeripari szaktárgyi tanszékre szól. Orvosi, tanári és ipari tanulmányaim alapján, kisérleteim eredményeinek közreadásával, a szükséges természettudományi ismeretek alkalmazásával, továbbá az ipari szakismeretek összegyűjtésével, rendszerbe állításával hivatásomat kivánom betölteni, hogy a sütő-, cukrászmesterek, segédek, tanulók oktatásával és vizsgáztatásával foglalkozók helyzetét megkönnyitsem, a hatóságok, anyagvizsgáló intézetek, tiszti orvosok részére az ipari termelés megértését lehetővé tegyem, végül a két ipari tevékenységnek az élelmezéstan tudományában a méltó helyet biztositsam.
Ez a könyv az 1934-ben és 1936-ban bővitve megjelent hasonló cimü kézikönyvem átdolgozott, bővitett kiadása.
A magyar és a német, vagy más nemzetek sütőcukrásztermékei egészen mások. Magyar nyelven pedig cukrászszakkönyv az én könyveim előtt nem .jelent meg. A fehér tésztaképzés /kovász és tésztatényezők/ semmiféle bel vagy külföldi irodalomban máig sincsenek meg. Könyvem tehát nem támaszkodhatott másra, forditásra, hanem valóban a magyar honban verejtékezve gyűjtött, általam kipróbált, a törvényszerűségeknek tévedéstől mentes meghatározásához kikísérletezett eredmények gyűjteménye.
Mindent megköszönök amit a könyvemhez, gyűjteményemhez, mint magyar, a magyar lelkektől kaptam. Tehát köszönöm az adatokat, a cukrászrecepteket. Azért nem sorolom fel itt a sok nevet, mert annyi helyről kaptam azonos recepteket, hogy nem tudom melyiket kinek, kinek többet köszönhetek, kinek tartozom különös köszönettel, illetve kinek nem tettem legalább ugyanannyi viszontszolgálatot.
Budapest, 1940. januárjában.
Vissza
VI. rész
Az üzletvezető tevékenysége 1
Észszerű üzemvezetés 2
Egy cukrászüzem 1 napi
termelése 5
Az üzemköltség kiszámitása 8
"üzemköltség 1 évre 9
" 1 napra 13
Az üzemköltségek elosztása a nyersanyag
1 P-jére 14
A csokoládétorta
költségvetése 15
Almáslepény költségvetése 17
Az üzemköltségek elosztása a nyersanyag
1 P-jére 18
Barackiz költségvetése 19
Fondant " 20
Csokoládésfondant " 21
Linci tészta " 21
Rokokó krém " 22
Az üzemköltség elosztása a fagylalt nyersanyagának 1 P-jére 22
Szamóca-fagylalt költségvetése 23
Vanilia fagylalt 24
Anyagkiszabás 26
Az önköltségi ár kiszámítása 26
Az eladási ár kiszámitása 27
Üzempolitika 28
Számtani alapismeretek 29
Tizedes számokkal
szorzás 30
Tizedes számokkal osztás 30
Hármasszabály 30
Kamatszámitás 31
Suly és térfogatmértékek 32
Cseppek és kanáltérfogatok súlya 33
A tojásra vonatkozó mértékek 34
A cukor térfogata 34
A vanilia súlya 35
A citrom 35
Egyéb anyagaink sulyvesztesége 35
A liszt vizfelvevő képessége 36
A tartósitás vegyszer -
adagjai 37
Mire neveljük a cukrászt? 38
A hirdetés,vagy ajánlás 40
A " általában 42
Az üzlet elhelyezése és
berendezése 46
A cimtábla 48
A kirakat és világitása 49
Az üzlet berendezése 53
A csomagoló anyagok 55
A " asztal /kép/ 56
A körlevél és az ujságcikk 57
Az árjegyzék 58
Az árusitás 60
Az árrombolás 64
A cukrászipari technologia kézikönyve II., V., VI., VII.
Szilassy Alfonz
Szilassy Alfonz műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szilassy Alfonz könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
konyv
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.