1.035.545

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A fehér és a fekete

Szerző
Fordító
Grafikus

Kiadó: Orpheusz Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 70 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-9377-50-3
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Hála Saint-Gall-i barátaimnak, Francesco Laresének és Jürg Janettnek, újra rajzolni kezdtem. „Az alkotás ösvényeiben, amit a nagy kiadó, Skira jelentetett meg Genfben, 1968-ban, felkérésére már... Tovább

Előszó

Hála Saint-Gall-i barátaimnak, Francesco Laresének és Jürg Janettnek, újra rajzolni kezdtem. „Az alkotás ösvényeiben, amit a nagy kiadó, Skira jelentetett meg Genfben, 1968-ban, felkérésére már magam illusztráltam „Felfedezések'" című esszémet. Lényegében színes rajzokról volt szó, hol figuratívakról, hol nonfiguratívakról, hol pedig olyanokról, ahol egy metszeten vegyítettem a figuratív és nonfiguratív elemeket. Elég naiv rajzok voltak. Meglepődtem, hallván, hogy e képek közül több is elnyerte egyes hozzáértők és tájékozott műkedvelők tetszését. Ráadásul az az öröm is ért, hogy az eredeti rajzokat kiállíthattam a genfi lolas Galériában. Azóta nem volt alkalmam kezembe ceruzát, ecsetet, nemezt fogni. Úgy hiszem, nagy kár, valóban; két éven át dolgoztam, ebben az időben már nem tudtam írni, szükségem volt rá, hogy más módon fejezhessem ki magam.
Éjjel-nappal rajzoltam (rosszul) két éven át, több száz firkálmányt készítettem. Azóta semmi. De élt bennem a vágy, hogy újra kezdjem. Nehéz volt kitalálni vagy felfedezni, bárminemű segítség nélkül a rajzolás szabályait, a perspektívát, színes képeknél a színek összehangolását vagy a tónusok kontrasztját. Nem voltam teljesen ártatlan: sok festőt ismertem meg életemben, mindenféle irányzatút, kiállítások katalógusait láttam el előszavakkal, festőket, szobrászmunkákat bemutató bevezetőket írtam. Franciaországban, az elemi iskola évei alatt megtanítottak bizonyos alapokra. Vissza

Fülszöveg

Eugéne Ionesco romániai születésű francia író. Az abszurd dráma jeles képviselője, a neoavantgarde irodalom nagyja. A kopasz énekesnő, A székek, Az új lakó, Az orrszarvú, A király halódik - csak kiragadott címek nálunk is jól ismert munkái közül.
1981-ben Svájcban kétszáz számozott példányban, majd 1985-ben Párizsban, a Gallimard kiadásában jelent meg különösen szépségű könyve: A fehér és a fekete.
Tizenöt maga véste litográfia az "illusztráció" Ionesco e munkáit is magyarázó-faggató elmélkedéseihez.
Ionesco mesél, gondolkodik: festészetről, rajzolásról - ifjonti kezdetekről, a franciaországi elemi iskolában, majd a bukaresti gimnáziumban tanultakról, a tudatosulás vajúdó élményéről. A rajzban megszületésről: vonalakról, kontúrokról, formákról, formai leleményekről. És főként: a jelentésről, amit a fekete és a fehér kínál.

Eugéne Ionesco

Eugéne Ionesco műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Eugéne Ionesco könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv