1.042.573

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biológiai kémia

Kézirat

Szerző

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 195 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: 33 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Kézirat. 394 példányban jelent meg.Tankönyvi száma: J11-506.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A biológiai kémia az élőlények kémiája; a növények, állatok és az ember szervezetének kémiai felépítésével és a bennük lejátszódó kémiai folyamatokkal foglalkozik.
Az élet, mint tudjuk, lényegében... Tovább

Előszó

A biológiai kémia az élőlények kémiája; a növények, állatok és az ember szervezetének kémiai felépítésével és a bennük lejátszódó kémiai folyamatokkal foglalkozik.
Az élet, mint tudjuk, lényegében különböző anyagcsere folyamatok összessége. Ezek az anyagcsere folyamatok, másképpen életfolyamatok elsősorban biokémiai jelenségek, ezek vizsgálata a biológiai kémia feladatai közé tartozik. Természetesen pusztán a kémia segítségével az életet és a konkrét élőlényeket teljesen nem ismerhetjük meg. Az élet, a biológiai mozgás minőségileg magasabb fokú, mint a kémiai mozgás, olyan törvényei is vannak, amelyek magasabb rendűek, mint a kémia törvényei.
A biológiai kémia viszonylag fiatal tudományág, alig pár évtizedre tekinthet vissza. Az elmúlt évek azonban olyan sok eredményt szolgáltattak, hogy ma már a biológiai tudományok nélkülözhetetlen támaszává, sőt alappillérévé vált a biológiai kémia (illetve az attól csak kevéssé különböző biokémia).
A szervezeteket felépítő anyagok, s a szervezetekben lejátszódó folyamatok vizsgálatával már évszázadokkal ezelőtt is próbálkoztak, azonban csak a legújabb időkben érhettek el komoly sikereket. Igen nehéz feladat ugyanis a különböző anyagcserefolyamatok során szereplő anyagok elkülönítése, kimutatása, minthogy igen kis mennyiségben fordulnak elő, igen érzékenyek, s a környezetükből kiemelve, s vizsgálat hatására könnyen megváltoznak, s magát a folyamatot pedig csak különleges eljárásokkal lehet követni.
A biológiai kémia fejlődésének első szakaszában feladatának csak egyik részét teljesíthette, arra volt alkalmas, hogy a szervezetet felépítő elemeket,vegyületeket megismerje. Az utóbbi fél évszázad tudománya túljutott ezen a fokon, s minden igyekezete azon van, hogy az életfolyamatok kémiáját feltárja. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne volna szükség az élőlényeket felépítő anyagok vizsgálatára, azonban ezeket az anyagokat változásában, fejlődésében és elmúlásában kell vizsgálat alá vetni. Az ilyen módszerrel végzett kutatás eredményeit a biológiai tudományok szinte minden ága hasznosítja. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Az élő szervezetek kémiai alkotórészei5
Elemek5
Az egyes elemek biológiai funkciói7
Vegyületek17
Az élő szervezet legfontosabb szervetlen vegyületei21
A viz21
A viz mint oldószer25
Az oldatok törvényei27
A viz elektrolitikus disszociációja30
A vizben oldott ionok36
Kolloid oldatok39
Gélek48
Az élő szervezetet felépítő szerves vegyületek áttekintése54
A legfontosabb szerves vegyületek áttekintése54
Szénhidrátok61
Lipidek92
Fehérjék113
Nukleinsavak141
Alkaloidok149
Az élő szervezetben lejátszódó folyamatok kémiája153
Vizsgálati módszerek153
Az élő szervezetben lefolyó reakciók alapelvei154
A biokatalizátorok sjaátságai156
Az enzimek aktiválása160
Az enzimek gátlása, mérgezése162
Az enzimek elnevezése165
Az enzimek csoportosítása166
A sejtek energiaforgalma169
Energiatermelő folyamatok173
Irodalom192

Dr. Szőkefalvi-Nagy Zoltán

Dr. Szőkefalvi-Nagy Zoltán műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szőkefalvi-Nagy Zoltán könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem