1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer-mikrobiológia, élelmiszerhigiénia

Az élelmiszer-analitikus technikus szakképzés tankönyve

Szerző
Lektor

Kiadó: FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 172 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-9107-70-0
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkat tartalmaz. Tankönyvi szám: Éa-816.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Élelmiszer-mikrobiológia dr. Szita Géza
Alapfogalmak5
A mikrorganizmusok fogalma és jelentősége5
Prionok14
Paraziták14
A mikroorganizmusok életfeltételei - mikrobiológia tényezők16
Belső tényezők16
Tápanyagok az élelmiszerekben16
A pH-hatás - hidrogénion koncentráció17
Redoxpotenciál18
Víztartalom20
Külső tényezők22
A mikrobák hőmérsékleti igénye22
Ozmózis nyomás24
A környezet gázatmoszférájának hatása25
A mikrobák szaporodása és pusztulása25
Ivartalan szaporodás25
Az anyag és energiacsere enzimjei28
Oxidoreduktázok30
Hidrolázok30
A mikroorganizmusok anyag- és energiacseréje31
Asszimiláció33
Fehérjék33
Szénvegyületek33
Disszimiláció34
Légzés34
Erjedés34
A szénhidrátok bontása34
Hidroanalízis37
Fehérjék bomlása37
Zsírok lebontása37
A mikrobák felosztása tevékenységük alapján40
Romlást okozó mikrobák40
Betegségokozó mikrobák42
Vírusok45
Paraziták45
Véglények46
Férgek47
A hasznos mikrobák48
A mikroorganizmusok elleni védekezés elvei52
Fizikai eljárások52
Hűtés, fagyasztás52
Hőkezelés53
Sugárzások54
Módosított és szabályozott atmoszféra55
A mikrobasejtek elkülönítése55
A víztartalom csökkentése56
Mechanikai eljárások57
Kémiai tartósítás57
Biológiai tartósítás59
Kombinált tartósítási eljárások60
Mikrobiológiai vizsgálatok62
Mintavétel forgalma62
A mikrobiológiai táptalajok66
A mikroorganizmusok telepképzése67
Mikrobiológiai vizsgálati módszerek68
Minőségi vizsgálatok69
Mennyiségi vizsgálatok69
A gyors mikrobiológiai vizsgáló módszerek71
Az indikátor vagy jelző mikroflóra jelentősége75
Kóliform baktériumok76
Enterokokkuszok76
Enterobaktériumok76
Mikrobaszám - összcsíraszám76
Szulfitredukáló klosztridiumok77
Staphylococcus aureus77
Mikrobiológiai eredetű ételmérgezések és ételfertőzések78
Ételmérgezések fogalma, felosztása78
Ételmérgezések78
Botulizmus78
Clostridium perfringens okozat ételmérgezés79
Sztafilokokkusz ételmérgezés80
Ételfertőzések81
Szalmonellák okozta ételfertőzések81
Campylobacter okozta ételfertőzések82
Yersinia enterocolitica okozta ételfertőzés82
Vérhas - dizantéria82
Élelmiszer eredetű liszteriózis83
Feltételesen (fakultatív) patogén ételmérgező mikrobák84
Biogén aminok okozta ételmérgezés84
Mikrotoxikózisok84
Élelmiszer-higiénia - dr. Bíró Géza
Az élelmiszer-higiénia általános kérdései87
Az élelmiszer-higiénia fogalma87
Az élelmiszer-higiénia követelmény rendszere87
Az élelmiszer-higiénia feladatköre88
Az élemiszer biztonság88
Az élelmiszer minőség88
Az élelmiszer-higiénia nemzetközi és haza jogi szabályozása90
Az élelmiszer-higiénia nemzetközi szabályai90
Hazai jogszabályozás91
Egészségügyi törvény91
Állategészségügyi törvény92
Végrehajtási rendeletek92
Az élelmiszer-higiénia nemzetközi és haza szervei és intézményei93
Nemzetközi szervezetek95
Élelmiszer ellenőrző szervek95
Élelmiszer-higiéniai hatósági ellenőrzés típusai95
Hatósági élelmiszer-higiéniai tevékenység eszközrendszere95
Engedélyek97
Ellenőrzés99
Igazolások, nyilvántartások99
A laboratóriumi vizsgálat helye és szerepe az élelmiszer-ellenőrzésben102
Élelmiszer-technológiai higiénia102
Élelmiszer-technológiai higiénia fogalma104
Élemiszer-technológia ellenőrzési rendszere106
Veszély Elemző Kritikus Ellenőrzési Pontrendszer106
Technológiai higiénia általános kérdései106
Hőmérsékleti hatások a technológiában107
Ivóvíz higiéniája109
Élelmiszeripari szennyvizek és azok tiszítása109
Személyi higiénia110
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés111
Tisztítószerek és hatásmechanizmusok113
Fertőtlenítőszerek és hatásmechanizmusok116
Tecnológiai higiénia műszaki alapjai117
Élelmiszeripari gyártó hely telepítése, elrendezése119
Élelmiszeripari gyártó hely belső kialakítása121
Berendezésekkel szemben támasztott követelmények121
Az egyes élelmiszeripari feldolgozási ágak higiéniai szempontból kritikus fázisai126
Húsipari higiéniája127
Sertésvágás technológiai higiéniája127
Szarvasmarha-vágás tecnológiai higiéniája130
Baromfifeldolgozás higiéniája133
A hűtőipari és a konzervgyártás higiéniai sajátságai136
A hűtés és a fagyasztás élelmiszer-tartósító hatása136
A hűtőipari tartosító eljárásai137
Hűtőipari termelési higiénia138
Konzervipari feldolgozás140
A konzervgyártás higiéniai ellenőrzése141
Tejipar higiéniája143
A tejszállítás és előtárolás higiéniai követelményei143
A tej üzemi kezelése145
A tejipari termékek gyártási higiéniája147
Gabona- és sütőipar higiéniája151
Cukoripar-, édesipar higiéniai sajátságai155
Bor-, sör-, szesz-, üdítőitalgyártás higiéniai kérdései158
Az ételek elkészítésére vonatkozó szabályok166
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv