kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Tankönyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 214 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Tankönyvi szám: J 10-1394. |
Kémiai vizsgálatok | |
Anyagtartalom kimutatása | 3 |
Gyümölcslevek vizsgálata benzoesavra | 3 |
C-vitamin kimutatása citromlében | 4 |
Szárított csipkebogyó C-vitamintartalmának meghatározása | 5 |
C-vitamin meghatározása almában | 6 |
C-vitamin meghatározása tejben | 7 |
Szalicilsav kimutatása élelmiszerekben (gyümölcskonzervekben) | 7 |
Kristály- és porcukor szennyezőanyag-tartalmának kimutatása | 10 |
Tojássárgájának, mint emulgeátornak a kimutatása margarinban | 11 |
Ásványi olajok kimutatása zsiradékban | 12 |
Kénessav kimutatása élelmi- vagy élvezeti szerekben kálium-jodátos-keményítős-papírral | 13 |
Kénessav kimutatása élelmi- vagy élvezeti szerekben jód-keményítős-papírral | 14 |
Élelmiszerek vizsgálata szorbinsav-tartalomra | 15 |
Cement szabadmész tartalmának meghatározása | 15 |
Acélok vizsgálata krómtartalomra | 16 |
Ötvözetek nikkeltartalmának kimutatása | 17 |
Alumíniumötvözetek ötvöző elemeinek kimutatása | 18 |
Púderek karbonáttartalmának kimutatása | 18 |
Púderek cink-oxidtartalmának kimutatása | 19 |
Púderek vizsgálata ólomra és oldható báriumtartalomra | 19 |
Szalicilsav kimutatása hintőporban | 20 |
Fogkrémek mérgező fémtartalmának ellenőrzése | 21 |
Szappanok szabad lúgtartalmának kimutatása | 22 |
Szappanok vizsgálata gyantasavtartalomra | 22 |
Lágy PVC vizsgálata trikezilfoszfát lágyítótartalomra | 23 |
Papírok alapanyagtartalmának kimutatása | 24 |
Papírok gyantatartalmának kimutatása csepp-próbával | 25 |
Papírok gyantatartalmának kimutatása extraktumban | 25 |
Papírok keményítőtartalmának kimutatása | 26 |
Csomagolópapírok vizsgálata nátrium-klorid és nátrium-szulfát tartalomra | 27 |
Mínium vizsgálata szerves festékanyagtartalomra | 27 |
Titánfehér vizsgálata horganyfehér-tartalomra | 28 |
Pamutszövetek vizsgálata keményítő appretanyagtartalomra | 28 |
Az anyagtartalomban bekövetkező változások vizsgálata | 29 |
Tőkehús, hurka- és felvágottfélék, füstölthúsok vizsgálata romlottságra | 29 |
A tej frissességének gyors, objektív vizsgálata | 30 |
A tej minőségének vizsgálata alizarol-próbával Morres-szerint | 30 |
Zsíradékok vizsgálata avasságra Beiler-reagenssel | 32 |
Zsíradékok vizsgálata aldehides avasodásra | 32 |
Zsíradékok peroxidos avasodásának meghatározása | 33 |
PVC ruházati műbőrök zselatinálási fokának ellenőrzése | 34 |
Azonosítási vizsgálatok vegyszeres eljárással | 35 |
Növényi és krómcserzésű bőrök felismerése vegyszeres vizsgálattal | 35 |
Növényi, króm- és zsíros cserzésű bőrök azonosítása főzési próbával | 36 |
Átcserzettség ellenőrzése ecetsavas-próbával | 37 |
Kozmetikai bőrápoló krémek és olajok emulziótípusának azonosítása | 38 |
Gumitermékek gumitípusának azonosítása csepp-próbával | 39 |
Krómsárga pigmentszínezék az onosítása | 39 |
Titánfehér pigmentszínezék azonosítása | 40 |
Krómvörös pigmentszínezék megkülönböztetése mínium pigmentszínezéktől | 40 |
Litopon mesterséges szervetlen pigmentszínezék azonosítása | 41 |
Cinóbervörös mesterséges szervetlen pigmentszínezék azonosítása | 41 |
Pamut és len (háncsrostok) azonosítása vegyszeres vizsgálattal | 42 |
Pamut és viszkóz megkülönböztetése vegyszeres vizsgálattal | 43 |
Hernyóselyem megkülönböztetése cellulózalapú selymektől | 44 |
Kevert alapanyagú szövetek azonosítása oldási és kicsapási eljárással | 45 |
Színtartóság vizsgálata | 50 |
Színezett textíliák mosáspróbája | 50 |
Színezett szövetek és kelmék izzadás-állóságának vizsgálata | 51 |
Oldhatósági vizsgálatok | 52 |
Drágakövek oldhatóságának vizsgálata savakban | 52 |
Drágakövek oldhatóságának vizsgálata lúgokban | 53 |
Borostyánkő megkülönböztetése egyéb természetes gyantáktól oldhatóságuk alapján | 53 |
Szintetikus műanyagok oldhatóságának vizsgálata | 54 |
Vízoldható színezék oldhatóságának vizsgálata | 55 |
Természetes eredetű szálasanyagok oldhatóságának vizsgálata | 56 |
Hernyóselyem és poliamid-selymek megkülönböztetése oldhatósági vizsgálattal | 57 |
Szintetikus szálasanyagok oldhatósági vizsgálata | 58 |
Gyógyszeres és vegyszeres üvegek vízben oldódó alkálitartalmának vizsgálata | 59 |
Üvegek vízzel szembeni ellenállóképességének meghatározása | 60 |
Vegyszerekkel szembeni viselkedés vizsgálata | 61 |
Zománcozott háztartási edények zománcrétegének vizsgálata sóoldattal | 61 |
Zománcozott háztartási edények sav- és lúgállósági követelményeinek ellenőrzése | 62 |
Zománcozott háztartási edények vizsgálata ellenállóképességre citromsavas próbával | 62 |
Fajansz-áruk savállóságának vizsgálata | 64 |
Hordozó nélküli műanyagfólia és ruházati műbőrök izzadságállóságának vizsgálata | 66 |
Vízoldható szerves színezék lúgállóságának ellenőrzése | 67 |
Pigment színezékek sav- és lúgállóságának vizsgálata | 68 |
Hőhatásra és égetéskor bekövetkező változások vizsgálata | 68 |
Drágakövek viselkedése magasabb hőmérsékleten | 69 |
Következtetés acélfajtákra szikrapróbával | 69 |
Következtetés a robbanómotorok üzemanyagára meggyújthatóságukból és a láng színéből | 77 |
Cellulózszálak vizsgálata égetési próbával | 77 |
Gyapjú, hernyóselyem és gyapjú-kevertszövetek felismerése égetési próbával | 78 |
Szintetikus szálasanyagok felismerése égetési próbával | 79 |
Következtetés a textilipari szálasanyagokra száraz desztillációval | 81 |
Következtetés szövetek appretanyagára égetési próbával | 82 |
Következtetés a gumitermék gumitípusára égetési próbával | 83 |
Cellulóz-acetátból és cellulóidból készült termékek azonosítása égetési próbával | 84 |
Polikondenzációs műanyagok azonosítása égetési próbával | 84 |
Polimerizációs és poliaddíciós műanyagok azonosítása égetési próbával | 85 |
Műanyagok felismerése hevítésükkor keletkező bomlástermékeikről | 86 |
Rétegelt műanyag díszítőlemezek cigaretta-állóságának vizsgálata | 87 |
Műanyaglemezek gyúlékonyságának vizsgálata | 87 |
Klórtartalmú vinilszármazékok, kopolimerek és keverékeik hőstabilitásának meghatározása kongóvörös indikátorral | 89 |
Kémhatás vizsgálata | 90 |
Kakaópor vizsgálata lúgos feltárásra | 90 |
Tej savfokának megállapítása Scxhlet-Henkel szerint | 91 |
Tésztakészítmények savfokának és a pH-értékének megállapítása | 91 |
Sztearátkrémek pH-értékének ellenőrzése | 92 |
Félzsíros és zsíros krémek kémhatásának ellenőrzése | 92 |
Púderek kémhatásának vizsgálata | 93 |
Fogkrémek pH-értékének vizsgálata | 94 |
Mosószerek kémhatásának ellenőrzése | 95 |
Zsíroldható színezékek kémhatásának vizsgálata | 96 |
Papírok pH-értékének vizsgálata | 97 |
Kromatográfiás vizsgálatok | 98 |
Színezékoldatok színezéktartalmának vizsgálata | 98 |
Élelmiszerek gyakrabban alkalmazott konzerválószereinek kimutatása vékonyréteg kromatográfiával | 99 |
Biokémiai és mikrobiológiai kísérletek az élelmiszeráruismeret keretében | 104 |
Biokémiai kísérletek | 104 |
Enzimtevékenység megfigyelése gyümölcs- és zöldségféléken | 105 |
Burgonya tárolásakor enzimhatásra bekövetkező változások | 105 |
Tejtermék enzimaktivitásának vizsgálata | 106 |
Diasztáz enzim kimutatása mézben | 107 |
A tej pasztőrözöttségének vizsgálata | 107 |
A sósavas pepszin fehérjét bontó hatásának szemléltetése | 108 |
Mikrobiológiai kísérletek | 109 |
Élelmiszereken lévő nemespenészek bemutatása | 109 |
Fokhagyma fitoncidtartalmának hatása fejespenészre | 109 |
Kísérletek sütőélesztővel | 110 |
Tej bakteriológiai vizsgálata mikroszkóppal | 111 |
Főbb árutípusok minőségét meghatározó jellemzők | 115 |
Műanyagok minőséget meghatározó jellemzői | 115 |
Felsőruházati célokra használatos PVC műbőrök minőséget meghatározó jellemzői | 123 |
Téli alma minőségi jellemzői különös tekintettel a csomagolási módokra | 132 |
Kávéfőzők minőségi jellemzői áruválaszték szempontjából | 139 |
Felsőruházati konfekcióáruk minőségi jellemzői áruajánlás szempontjából a vevőtípus figylelembe vételével | 146 |
Mosószerek minőségi jellemzőinek vizsgálata teszteléssel | 151 |
Rádió vevőkészülékek a vétel szempontjából fontos minőségi jellemzői műszaki adataik alapján | 154 |
Minősítés a Magyar Szabvány (MSZ) szerint | 161 |
Edények és hasonló jellegű gyártmányok alumíniumból | 162 |
A teflonbevonat minőségi jellemzői és követelményei | 162 |
Pipereszappan | 164 |
Babaolaj | 166 |
Kozmetikai krémek | 168 |
Kenyér | 169 |
Töltetlen keménycukorkák | 170 |
Sör | 172 |
Sűrített paradicsomkészítmények | 176 |
Pasztőrözött tej | 178 |
Tejföl | 180 |
Tartósított aprított hústermékek | 182 |
Kiegészítés az első kötet általános útmutatójához | |
Oldatok, reagensek és készítésük | 187 |
Készülékek | 193 |
Anyag- és eszközszükséglet | 193 |
A vizsgálatok betűrendes tárgymutatója | 197 |
Ajánlott irodalom | 205 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.