1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az áruismeret tanításában használatos kísérletek és gyakorlatok II.

A negyed- és ötödéves C-szakos tanárjelöltek számára/Kézirat


Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 214 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tankönyvi szám: J 10-1394.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Kémiai vizsgálatok
Anyagtartalom kimutatása3
Gyümölcslevek vizsgálata benzoesavra3
C-vitamin kimutatása citromlében4
Szárított csipkebogyó C-vitamintartalmának meghatározása5
C-vitamin meghatározása almában6
C-vitamin meghatározása tejben7
Szalicilsav kimutatása élelmiszerekben (gyümölcskonzervekben)7
Kristály- és porcukor szennyezőanyag-tartalmának kimutatása10
Tojássárgájának, mint emulgeátornak a kimutatása margarinban11
Ásványi olajok kimutatása zsiradékban12
Kénessav kimutatása élelmi- vagy élvezeti szerekben kálium-jodátos-keményítős-papírral13
Kénessav kimutatása élelmi- vagy élvezeti szerekben jód-keményítős-papírral14
Élelmiszerek vizsgálata szorbinsav-tartalomra15
Cement szabadmész tartalmának meghatározása15
Acélok vizsgálata krómtartalomra16
Ötvözetek nikkeltartalmának kimutatása17
Alumíniumötvözetek ötvöző elemeinek kimutatása18
Púderek karbonáttartalmának kimutatása18
Púderek cink-oxidtartalmának kimutatása19
Púderek vizsgálata ólomra és oldható báriumtartalomra19
Szalicilsav kimutatása hintőporban20
Fogkrémek mérgező fémtartalmának ellenőrzése21
Szappanok szabad lúgtartalmának kimutatása22
Szappanok vizsgálata gyantasavtartalomra22
Lágy PVC vizsgálata trikezilfoszfát lágyítótartalomra23
Papírok alapanyagtartalmának kimutatása24
Papírok gyantatartalmának kimutatása csepp-próbával25
Papírok gyantatartalmának kimutatása extraktumban25
Papírok keményítőtartalmának kimutatása26
Csomagolópapírok vizsgálata nátrium-klorid és nátrium-szulfát tartalomra27
Mínium vizsgálata szerves festékanyagtartalomra27
Titánfehér vizsgálata horganyfehér-tartalomra28
Pamutszövetek vizsgálata keményítő appretanyagtartalomra28
Az anyagtartalomban bekövetkező változások vizsgálata29
Tőkehús, hurka- és felvágottfélék, füstölthúsok vizsgálata romlottságra29
A tej frissességének gyors, objektív vizsgálata30
A tej minőségének vizsgálata alizarol-próbával Morres-szerint30
Zsíradékok vizsgálata avasságra Beiler-reagenssel32
Zsíradékok vizsgálata aldehides avasodásra32
Zsíradékok peroxidos avasodásának meghatározása33
PVC ruházati műbőrök zselatinálási fokának ellenőrzése34
Azonosítási vizsgálatok vegyszeres eljárással35
Növényi és krómcserzésű bőrök felismerése vegyszeres vizsgálattal35
Növényi, króm- és zsíros cserzésű bőrök azonosítása főzési próbával36
Átcserzettség ellenőrzése ecetsavas-próbával37
Kozmetikai bőrápoló krémek és olajok emulziótípusának azonosítása38
Gumitermékek gumitípusának azonosítása csepp-próbával39
Krómsárga pigmentszínezék az onosítása39
Titánfehér pigmentszínezék azonosítása40
Krómvörös pigmentszínezék megkülönböztetése mínium pigmentszínezéktől40
Litopon mesterséges szervetlen pigmentszínezék azonosítása41
Cinóbervörös mesterséges szervetlen pigmentszínezék azonosítása41
Pamut és len (háncsrostok) azonosítása vegyszeres vizsgálattal42
Pamut és viszkóz megkülönböztetése vegyszeres vizsgálattal43
Hernyóselyem megkülönböztetése cellulózalapú selymektől44
Kevert alapanyagú szövetek azonosítása oldási és kicsapási eljárással45
Színtartóság vizsgálata50
Színezett textíliák mosáspróbája50
Színezett szövetek és kelmék izzadás-állóságának vizsgálata51
Oldhatósági vizsgálatok52
Drágakövek oldhatóságának vizsgálata savakban52
Drágakövek oldhatóságának vizsgálata lúgokban53
Borostyánkő megkülönböztetése egyéb természetes gyantáktól oldhatóságuk alapján53
Szintetikus műanyagok oldhatóságának vizsgálata54
Vízoldható színezék oldhatóságának vizsgálata55
Természetes eredetű szálasanyagok oldhatóságának vizsgálata56
Hernyóselyem és poliamid-selymek megkülönböztetése oldhatósági vizsgálattal57
Szintetikus szálasanyagok oldhatósági vizsgálata58
Gyógyszeres és vegyszeres üvegek vízben oldódó alkálitartalmának vizsgálata59
Üvegek vízzel szembeni ellenállóképességének meghatározása60
Vegyszerekkel szembeni viselkedés vizsgálata61
Zománcozott háztartási edények zománcrétegének vizsgálata sóoldattal61
Zománcozott háztartási edények sav- és lúgállósági követelményeinek ellenőrzése62
Zománcozott háztartási edények vizsgálata ellenállóképességre citromsavas próbával62
Fajansz-áruk savállóságának vizsgálata64
Hordozó nélküli műanyagfólia és ruházati műbőrök izzadságállóságának vizsgálata66
Vízoldható szerves színezék lúgállóságának ellenőrzése67
Pigment színezékek sav- és lúgállóságának vizsgálata68
Hőhatásra és égetéskor bekövetkező változások vizsgálata68
Drágakövek viselkedése magasabb hőmérsékleten69
Következtetés acélfajtákra szikrapróbával69
Következtetés a robbanómotorok üzemanyagára meggyújthatóságukból és a láng színéből77
Cellulózszálak vizsgálata égetési próbával77
Gyapjú, hernyóselyem és gyapjú-kevertszövetek felismerése égetési próbával78
Szintetikus szálasanyagok felismerése égetési próbával79
Következtetés a textilipari szálasanyagokra száraz desztillációval81
Következtetés szövetek appretanyagára égetési próbával82
Következtetés a gumitermék gumitípusára égetési próbával83
Cellulóz-acetátból és cellulóidból készült termékek azonosítása égetési próbával84
Polikondenzációs műanyagok azonosítása égetési próbával84
Polimerizációs és poliaddíciós műanyagok azonosítása égetési próbával85
Műanyagok felismerése hevítésükkor keletkező bomlástermékeikről86
Rétegelt műanyag díszítőlemezek cigaretta-állóságának vizsgálata87
Műanyaglemezek gyúlékonyságának vizsgálata87
Klórtartalmú vinilszármazékok, kopolimerek és keverékeik hőstabilitásának meghatározása kongóvörös indikátorral89
Kémhatás vizsgálata90
Kakaópor vizsgálata lúgos feltárásra90
Tej savfokának megállapítása Scxhlet-Henkel szerint91
Tésztakészítmények savfokának és a pH-értékének megállapítása91
Sztearátkrémek pH-értékének ellenőrzése92
Félzsíros és zsíros krémek kémhatásának ellenőrzése92
Púderek kémhatásának vizsgálata93
Fogkrémek pH-értékének vizsgálata94
Mosószerek kémhatásának ellenőrzése95
Zsíroldható színezékek kémhatásának vizsgálata96
Papírok pH-értékének vizsgálata97
Kromatográfiás vizsgálatok98
Színezékoldatok színezéktartalmának vizsgálata98
Élelmiszerek gyakrabban alkalmazott konzerválószereinek kimutatása vékonyréteg kromatográfiával99
Biokémiai és mikrobiológiai kísérletek az élelmiszeráruismeret keretében104
Biokémiai kísérletek104
Enzimtevékenység megfigyelése gyümölcs- és zöldségféléken105
Burgonya tárolásakor enzimhatásra bekövetkező változások105
Tejtermék enzimaktivitásának vizsgálata106
Diasztáz enzim kimutatása mézben107
A tej pasztőrözöttségének vizsgálata107
A sósavas pepszin fehérjét bontó hatásának szemléltetése108
Mikrobiológiai kísérletek109
Élelmiszereken lévő nemespenészek bemutatása109
Fokhagyma fitoncidtartalmának hatása fejespenészre109
Kísérletek sütőélesztővel110
Tej bakteriológiai vizsgálata mikroszkóppal111
Főbb árutípusok minőségét meghatározó jellemzők115
Műanyagok minőséget meghatározó jellemzői115
Felsőruházati célokra használatos PVC műbőrök minőséget meghatározó jellemzői123
Téli alma minőségi jellemzői különös tekintettel a csomagolási módokra132
Kávéfőzők minőségi jellemzői áruválaszték szempontjából139
Felsőruházati konfekcióáruk minőségi jellemzői áruajánlás szempontjából a vevőtípus figylelembe vételével146
Mosószerek minőségi jellemzőinek vizsgálata teszteléssel151
Rádió vevőkészülékek a vétel szempontjából fontos minőségi jellemzői műszaki adataik alapján154
Minősítés a Magyar Szabvány (MSZ) szerint161
Edények és hasonló jellegű gyártmányok alumíniumból162
A teflonbevonat minőségi jellemzői és követelményei162
Pipereszappan164
Babaolaj166
Kozmetikai krémek168
Kenyér169
Töltetlen keménycukorkák170
Sör172
Sűrített paradicsomkészítmények176
Pasztőrözött tej178
Tejföl180
Tartósított aprított hústermékek182
Kiegészítés az első kötet általános útmutatójához
Oldatok, reagensek és készítésük187
Készülékek193
Anyag- és eszközszükséglet193
A vizsgálatok betűrendes tárgymutatója197
Ajánlott irodalom205
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv