1.036.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szilárdságtan I.

Kézirat/Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar

Szerző

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 97 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Megjelent 447 példányban, 79 fekete-fehér ábrával. Tankönyvi száma: J4-868.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szilárd test mozgása pontjainak helyzetváltozásával együtt a test alakváltozásával is együtt jár. Amíg ezt az alakváltozást nem kell számításba venni, addig merev testről beszélünk. Ez a... Tovább

Előszó

A szilárd test mozgása pontjainak helyzetváltozásával együtt a test alakváltozásával is együtt jár. Amíg ezt az alakváltozást nem kell számításba venni, addig merev testről beszélünk. Ez a lehetőség a mozgás leírását és vizsgálatát jelentősen egyszerűsíti. Így például a testre ható külső erődrendszert nem ponthoz kötöttnek, hanem egyeneshez kötöttnek tekinthetjük, a mozgás leírására véges számú egyváltozós függvény ismerete szükséges stb.
Szükségünk van azonban olyan jelenségek vizsgálatára is, amelyeknél a test mozgása során létrejövő alakváltozástól nem tekinthetünk el. Ekkor a vizsgálat bonyolulttá válik, s szükség van arra, hogy kiegészítő szempontokat vegyünk figyelembe, olyanokat, amelyekkel az adott jelenség-csoportot a mérnök által igényelt célkitűzéssel és pontossággal kézben tudjuk tartani. A szilárd test mechanikának ilyen felépítésű változatát szilárdságtannak szokás nevezni.
A szilárdságtan több feltevéssel él, amelyekkel a test részeinek kölcsönhatását a test mozgását közelíti, szemelőtt tartva a mérnöki számítások célját és pontossági igényeit. Ezeket a feltevéseket az adott feladattal kapcsolatban célszerű majd megmutatni. Most csak két általánosan használatos feltevést veszünk előre. A szilárd testet úgy tekintjük, hogy anyaga a rendelkezésre álló geometriai teret folytonosan, hézagmentesen tölti ki és minden pontban azonos mechanikai tulajdonságú, az ilyen testet homogénnek nevezzük. Feltesszük még azt is, hogy a test anyaga minden irányban ugyanolyan mechanikai tulajdonságot mutat, az ilyen testet izotropnak nevezzük. A következőkben mindig homogén izotrop testről lesz szó.
Általában abból fogunk kiindulni, hogy a test nyugalomban van és erre a nyugalomban lévő testre egyensúlyi erőrendszert helyezünk. Ezt a folyamatot terhelésnek nevezzük. A terhelés alatt a test mozgást végez. A terhelés után pedig ismét nyugalomba kerül, a későbbiekben az a nyugalmi állapot áll az érdeklődés középpontjában. A terhelés során lejátszódó jelenségeket nem vizsgáljuk. Meg fogjuk azonban különböztetni a statikus terhelést a dinamikus terheléstől. Az első esetben a terhelést fokozatosan, időben elnyújtva gondoljuk, a második esetben pedig rövid idő alatt lejátszódónak tekintjük.
Ha a terhelés után a testet tehermentesítjük és az visszanyeri eredeti, terhelés előtti alakját, akkor azt mondjuk, hogy a test a terhelés során rugalmas alakváltozást végzett. Az ilyen testet rugalmas testnek nevezzük. A szilárdságtani vizsgálatok többsége rugalmas testekre vonatkozik, de a szilárdságtan feladata az is, hogy a valódi anyag egyéb mechanikai tulajdonságait is számításba vegye, ha az adott mérnöki mechanikai számítások ezt szükségessé teszik. Vissza

Tartalom

I. Alapfogalmak 3
1. Bevezetés 3
2. Az alakváltozási és a feszültségi állapot 4
3. A de Saint-Venant elv 8
4. A vékonyfalú cső húzása 8
5. A vékonyfalú cső csavarása 18
II. Prizmatikus rudak egyszerű Igénybevételei 25
1. A húzásra igénybevett prizmatikus rúd 25
1.1. A feszültségi Mohr kör 27
1.2. A méretezés és ellenőrzés 30
1.3. A kapott eredmények kiterjesztése 31
1.4. Példák 31
2. Nyomásra igénybevett prizmatikus rúd 40
2.1. Példa 41
3. Kör-, és körgyűrű keresztmetszetű prizmatikus rudak csavarása 43
3.1. Csavarásra igénybevett kör-, és körgyűrű keresztmetszetű rudak méretezése és ellenőrzése 48
3.2. Példák 50
4. Prizmatikus rudak egyenes hajlítása 55
4.1. A kapott eredmények kiterjesztése 60
4.2. Méretezés és ellenőrzés hajlításra 61
4.3. Példák 63
4.4. A hajlított tartó rugalmas vonalának meghatározása 73
4.5. Példák 77
5. Hosszú nyomott rudak kihajlása 89
5.1. Méretezés és ellenőrzés kihajlása 95

Dr. Béda Gyula

Dr. Béda Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Béda Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv