1.035.190

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vegyipari műszerezés

Kézirat

Szerző

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 204 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Tankönyvi szám: J 4-663. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A korszerű vegyipari üzemekben, melyek nagyobbrészt szabadtéren épült berendezésekkel működnek, a gyártás menetét egy-két ember irányítja a műszer hely is égben felszerelt műszerfal előtt ülve. Az... Tovább

Előszó

A korszerű vegyipari üzemekben, melyek nagyobbrészt szabadtéren épült berendezésekkel működnek, a gyártás menetét egy-két ember irányítja a műszer hely is égben felszerelt műszerfal előtt ülve. Az üzemet önműködő szabályozók segítségével tartják megfelelő termelési szinten és, ha kézi beavatkozásra van szükség, akkor is rendszerint a műszertábláról lehet a megfelelő értékeket leolvasni és távvezérlés útján a szelepeket, csappantyúkat működtetni. A fentiek szerint is belátható, hogy az üzem tervezője, a berendezések, készülékek szerkesztője és az üzemeltető nem végezheti el feladatát műszerezési ismeretek nélkül. A műszerezés sző - a vegyiparban elterjedt és jegyzetünkben is alkalmazott szóhasználatban - magában foglalja a méréstechnikai (metrológiai) és irányítástechnikai tudományokat, illetve ezeknek azon részeit, melyek az ipari folyamatok mérési és irányítási (szabályozási és vezérlési) feladatainak megoldásához szükségesek. A folyamatműszerezés alapja a technológia alapos ismerete és a vegyésztechnológus, a gépésztervező és a műszerező szoros együttműködése. A műszerezés, különösképpen az automatizálás nem képzelhető el a technológiától függetlenül, mintegy utólag díszként ráhelyezett műszerekkel. A gépészeti berendezés, a technológia és a műszerezés szerves egészet kell képezzen. A helyes, tudományos alapon végzett műszerezéshez a vegyipari műveletek ismerete és ezen belül az átmeneti (tranziens) jelenségek ismerete is igen fontos. Az üzemirányítás leghaladottabb formája a számítógépes optimalizálás, amikor az üzem mindenkori leggazdaságosabb működését önműködő szabályozással biztosítják. A készülékek, vegyipari műveletek és folyamatok matematikai modelljeinek ismerete és a rendszertechnika az alapja ennek az irányítási módnak. Vissza

Tartalom

Bevezetés .........................3
A műszerezés főbb irányelvei ..................................4
Metrológiai alapismeretek ................................
I. A folyamatműszerezés ...................................9
1. Méréstechnikai szempontok............................ 9
1. 1. A mérendő jellemzők és mérési helyek kiválasztása ....10
1. 2. A mérések gyakorisága és az adatrögzítési igények ..........13
1.3. A műszerek pontosságának előírása..............17
1. 4. Zavar jelzés szükségessége..................................27
2. Irányítástechnikai szempontok....................................29
2.1. Az irányítási cél kitűzése................................29
2. 2. Irányítástechnikai alapkapcsolások.....................29
2.3. A szabályozási kör felépítése ............................................39
2. 4. A szabályozó rendszerének megválasztása............................44
2. 5. A szabályozás minőségi jellemzői ................45
3. Műszertechnikai szempontok ..........................47
3. 1. A műszerek megbízhatósága, élettartama ............................47
3.2. A műszertípus kiválasztása..................................49
3.3. A jelző- reteszelő rendszer típusának megválasztása ....55
II. Technológiai berendezések és a műszerezés kapcsolata ...... 56
1. Rendszertechnika...................................... 56
2. Általános műszerezési összefüggések .................... 56
2.1. Technológiai összefüggések ....................... 57
2.2. Folyamatdinamika alkalmazása ....................... 58
2.3. Szabadsági fok ...................................... 61
3. A csővezetékek műszerezési összefüggései............... 62
4. A gépek és készülékek szerkesztésének összefüggései a
műszerezéssel ....................................................64
5. A műszerezés befolyása az üzem elrendezésére ........ 66
6. A műszerezés helye a tervezés menetében ................ 68
7. Rajzjelek ........................................... 69
III. Vegyipari műveletek műszerezése ....................... 73
1. Hidromechanikai műveletek műszerezése .............. 73
1.1. Anyagok szintjének mérése és szabályozása............. 73
1.2. Tárolás műszerezése ................................77
1.3. Anyagszállítás, áramok műszerezése .................. 81
1.4. Keverési arányok beállítása ......................... 96
5. Aprítás, őrlés műszerezése .............................100
1.6. Mechanikai szétválasztás műszerezése ..............................102
1.7. Alakító, egyesítő berendezés műszerezése ............ 104
2. Kalorikus műveletek műszerezése............................106
2.1. Hőcserélők műszerezése ....................................106
2.2. Tüzelésszabályozás ...............................113
2.3. Hűtőberendezések műszerezése .......................................118
2. 4. Bepárlók műszerezése ...................................120
2. 5. Kristályosítók műszerezése .............................132
3. Diffúziós műveletek műszerezése .............................134
3.1. Szárítóberendezések műszerezése ........................134
3.2. Abszorberek műszerezése .............................................142
3.3. Adszorberek és ioncserélő berendezések műszerezése............144
3. 4. Extrakciós berendezések műszerezése....................146
3. 5. Desztilláló berendezések műszerezése.........................147
IV. Vegyipari reaktorok műszerezése ....... .................................167
1. Reaktorok csoportosítása ....................................167
2. Általános irányítási kérdések ................................167
3. Folyamatos üzemű üstreaktor irányítása ..........................169
4. Szakaszos üzemű reaktor irányítása ..........................172
V. A nagyüzemi műszerezés kérdései ...............................176
1. Információszerzés, feldolgozás, továbbítás és kiadás .... 176
2. Műszertáblák, műszerszobák kialakítása ............... 177
3. Műszerelési kérdések ................................. 180
4. Segédenergiaellátás .......................................181
5. Számológépes termelésirányítás ...................... 184
5.1. Az irányító számítógépek csoportosítása ..................185
5.2. A közvetlen digitális irányító rendszer felépítése ....... 188
5.3. Irányítási algoritmusok .............................. 189
5.4. Optimális irányítás ................................ 191
VI. A műszerezés gazdaságossága ...........................193
1. A műszerezés beruházási költségeinek megállapítása .......193
1.1. A műszerek ára ...................................193
1.2. Szerelési költségek .................................. 196
1.3. Tervezési költségek ................................197
1. 4. A műszerköltségek alakulása és megoszlása ...........197
2. Karbantartási és üzemeltetési költségek ................198
3. Gazdaságossági számítások, megtérülési idő ............199
Irodalom ..............................................202

Nagy Iván

Nagy Iván műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Nagy Iván könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv