1.035.425

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ki-kicsoda?

Kortársak lexikona


Kiadó: Béta Irodalmi Részvénytársaság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félbőr
Oldalszám: 937 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomatta a Viktória Nyomda, Budapesten.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Van szó, ami mindent kifejez. Ilyen szó a kortárs is. Nemzedékeket jelent, egymással érintkező elődök és utódok több milliárdos emberáradatát, amely a sors rendeléséből egymásra utaltan él. Állhat... Tovább

Előszó

Van szó, ami mindent kifejez. Ilyen szó a kortárs is. Nemzedékeket jelent, egymással érintkező elődök és utódok több milliárdos emberáradatát, amely a sors rendeléséből egymásra utaltan él. Állhat a napos oldalon, vagy vergődhetik nyomortanyán, indulhat éppen a küzdelembe, vagy a megfutott pálya után már távozni készülhet onnan, duzzadhatnak az izmai, vagy szelleme nem ülhet el, lehet mintakép, vagy ijesztő példa, de széttagoltan is, ha politikai, világnézeti, gazdasági, társadalmi, ízlésbeli, mesterségbeli különbségek szembe is állítják önmagával, mégis ez a sok száz millió ember ugyanannak a kultúrának erős, vagy rozoga épületében él, ugyanazoknak az eszmeáramlatoknak sodróerejét érzi, ha különböző intenzitással is, és ugyanazt a testi és lelki atmoszférát szívja be és bármennyit is tusakodik önmagával, mégis: kortárs.
Valahányszor ha pánik tör ki, valami szerencsétlenség nyomán, az emberek között eltűnik minden különbség és egymásrautaltságukban mindegyikből csak kortárs lesz. Együtt izgulnak a közös veszélyben, együtt dolgoznak és együtt remélnek. Pánik nélkül azonban a kortársak egymást sokszor észre sem veszik. Egy-egy kimagasló alak ugyan minden kortársnak szemet szúr, de a kimagasló alak aránylag kevés és soha sem biztos, hogy aki legjobban kimagaslik, az a valaki-e a legigazabb kortárs? Mert az igazi kortárs mint vérének keringését érzi magában mindazokat a vágyódásokat, akarásokat, erőket, kétségeket és bizonyosságokat, amelyek a többi kortársak lelkét is megtöltik. Kortárs mindenki, aki az emberrel egyidőben él, de kortárs lenni abban az értelemben, hogy valaki ezt az elhivatottságot fel is fogja és be is töltse, az ember számára a legszebb, a legnehezebb és gyakran a leghálátlanabb feladat.
De nem elég, hogy valaki kortárs legyen, hanem kell, hogy kortársait számon is tartsa. Az igazi kortárs minden jelentékeny kortársról tud. Angliában, Amerikában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Japánban hatalmas munkák jelennek meg, amelyek szakmák szerint vagy általánosságban a kortársak személyi adatait ölelik fel. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv