1.035.434

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

NATO logisztikai kézikönyv

Észak-atlanti szerződés szervezete

Szerkesztő

Kiadó: Stratégiai és Védelmi Kutatóintézet-NATO Logisztikai Vezetők Értekezletének Titkársága
Kiadás helye: Budapest-Brüsszel
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 215 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 12 cm
ISBN: 963-8117-36-2
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Négy eseményekkel zsúfolt esztendő telt el azóta, hogy a magyar olvasók anyanyelvükön ismerkedhettek meg egy, az Észak-atlanti Szövetség félhivatalos kiadványaként tekintett kézikönyvvel. Akkor, ha... Tovább

Előszó

Négy eseményekkel zsúfolt esztendő telt el azóta, hogy a magyar olvasók anyanyelvükön ismerkedhettek meg egy, az Észak-atlanti Szövetség félhivatalos kiadványaként tekintett kézikönyvvel. Akkor, ha nem is ritkaságszámba ment az eset, de mindenképp úttörőszámba menő vállalkozás volt. Az elmúlt néhány évben viszont a NATO politikai és katonai szervezetei, a szövetséggel kapcsolatos fogalmak egyre sűrűbben bukkannak fel mind a sajtóban, mind a tömegkommunikációban, s különösen felerősödött ez a folyamat a Partnerség a békéért program 1994-es meghirdetése, a boszniai békét megteremtő IFOR erők bevetése, s az amerikai elnök szájából elhangzott kibővülési ígéret elhangzása óta. Ebbe a folyamatba illeszkedik most e logisztikai kézikönyv megjelentetése is. A NATO Logisztikai Vezetők Értekezlete - amely felelősségét tekintve a szövetség felső szintű döntéshozatalához tartozik, s közvetlenül az Észak-Atlanti Tanácsnak küldi jelentéseit - először a 80-as évek közepén döntött a logisztikai kézikönyv kiadásáról, s a legutóbbi kiadás 1994-ben jelent meg. Ez a változat szolgált a magyar fordítás alapjául. Az eredeti kiadás időpontja magyarázza, hogy az azóta történt változások nem szerepelnek e könyvecske lapjain. Kettős célja volt a magyar nyelvű változat megjelentetésének. Az általánosabb cél a NATO-ra vonatkozó ismeretek kiszélesítése, ami a tagságra készülő magyar szakmai és nem-szakmai közönség számára egyaránt nagyon fontos. A specifikusabb cél a hazai szakembergárda felkészítése, hogy képesek legyenek megtalálni a megfeleléseket a NATO logisztikai és a magyar hadtápszervezetek között, s hogy fel tudjanak készülni azokra a multinacionális feladatokra, amelyek már a NATO tagsági meghívó nélkül is előttük állnak. Az IFOR, illetve az SFOR tevékenységben való részvétel már jó adag gyakorlati tapasztalattal szolgált erről mind Boszniában, mind pedig az IFOR erők magyarországi átvonulásának biztosításában és bázisainak működtetésében. Mindazon szervezetek, testületek és hivatalok megtalálhatók e kötetben, amelyek a NATO-n belül a logisztikai feladatok tervezésével, szervezésével és végrehajtásának irányításával foglalkoznak. Vissza

Tartalom

A MAGYAR KIADÓ ELŐSZAVA 3
A NATO FŐTITKÁRÁNAK ELŐSZAVA 5
BEVEZETÉS 7
1. FEJEZET: 13
A NATO SZERVEZETE
Polgári/katonai szervezeti felépítés; Észak-atlanti Tanács; Védelmi Tervező Bizottság; Katonai Bizottság; Nemzetközi Titkárság; Nemzetközi Katonai Szervezet; Észak-atlanti Együttműködési Tanács; Partnerség a békéért; Parancsnoksági struktúra;
Kapcsolódó intézmények.
2. FEJEZET: 27
LOGISZTIKAI MEGHATÁROZÁSOK, FUNKCIÓK, ELVEK ÉS MÓDSZEREK
Meghatározások; logisztikai funkciók; NATO logisztikai elvek és módszerek.
3. FEJEZET: 37
LOGISZTIKAI FELELŐSSÉGEK, ÉRTEKEZLETEK ÉS BIZOTTSÁGOK A NATO SZERVEZETÉBEN
A NATO és a nemzetek általános felelőssége; a Nemzetközi Titkárság, a Nemzetközi Katonai Vezérkar és a főbb NATO parancsnokok logisztikai felelőssége; felhasználói logisztikai bizottsági struktúra; NATO Logisztikai Vezetők Értekezlete; NATO
Csővezeték Bizottság; Európai Szövetséges Főparancsnokság / Logisztikai Koordinációs Központ; Haditengerészeti Logisztikai Koordinációs Testület; Nyugat-európai Logisztikai Csoport.
4. FEJEZET: 51
A SZÖVETSÉG ÚJ STRATÉGIÁJÁNAK LOGISZTIKAI BIZTOSÍTÁSA
Új haderő struktúrák: az új stratégia logisztikai tartalma; új utánpótlási koncepció; befogadó nemzeti támogatás; polgári/katonai együttműködés.
5. FEJEZET: 63
A BÉKEFENNTARTÁS, KONFLIKTUS-MEGELŐZÉS ÉS A HUMANITÁRIUS SEGÍTSÉGNYÚJTÁS LOGISZTIKAI TÁMOGATÁSA
Hagyományos békefenntartói küldetések; konfliktus-megelőző küldetések; humanitárius küldetések; közvetett NATO részvétel; a logisztikai biztosítás irányelvei; polgári erőforrások és az országon belüli biztosítás; egészségügyi biztosítás.
6. FEJEZET: 75
ELŐÁLLÍTÓI LOGISZTIKA
A fegyverzeti együttműködés fő célkitűzései és eszközei; Nemzeti Fegyverzeti Igazgatók Értekezlete; Hagyományos Fegyverzet Tervező Rendszer; Szakaszos Fegyverzet Tervező Rendszer.
7. FEJEZET: 87
A VÉDELEM POLGÁRI TERVEZÉSE
A katonai tevékenységek polgári támogatása; a védelem polgári tervezésének céljai; Felsőbb Szintű Védelem Polgári Tervező Bizottsága; védelem polgári tervezése; válságkezelési intézkedések; Védelem Polgári Válság Osztály; védelem polgári tervezés bevonása a katasztrófa esetén történő segítségnyújtásba
8. FEJEZET: 99
EGYÜTTMŰKÖDÉSI LOGISZTIKA
NATO szabványosítás; logisztikai technikák; kodifikálás; közös felhasználói cikkjegyzékek; NATO fő kereszthivatkozású jegyzék; NATO postaládarendszer; NATO szabvány készletszám rendszer; szolgálatban álló többnemzetiségű felszerelési programok támogatása; integrált logisztikai biztosítás; logisztikai biztosítás elemzése; teljes életciklus költség; számítógépes beszerzési és logisztikai biztosítás; készletek és anyagi igények cserepiaca; a NATO előállítói és logisztikai szervezetei; a NATO karbantartási és anyagellátó szervezete/NATO karbantartási és anyagellátó hivatal.
9. FEJEZET: 117
A LOGISZTIKAI KÖVETELMÉNYEK ÉS A LOGISZTIKAI JELENTÉSEK MEGHATÁROZÁSA
A védelem tervezési eljárás folyamata; a NATO készletezés tervezési irányelvei; személyi állomány harckészsége; Szövetséges Európai Főparancsnokság jelentési rendje; haditengerészet jelentési rendje.
10. FEJEZET: 127
ELLÁTÁS, KARBANTARTÁS ÉS JAVÍTÁS
Anyagi készletek osztályai; karbantartás és javítás; harctéri károk helyreállítása; robbanóanyagok felderítése/robbanóanyagok hatástalanítása; repülőgépek kereszt-kiszolgálása; központi anyagellátás és karbantartás.
11. FEJEZET: 135
KÖZLEKEDÉS ÉS SZÁLLÍTÁS
Közlekedési és szállítási elvek és módszerek; feladatok és felelősségek; a katonai közlekedés- és szállítástervezés polgári támogatása; tengeri, légi és szárazföldi felszíni szállítás.
12. FEJEZET: 153
NATO INFRASTRUKTÚRA
Felsőbb Szintű Erőforrás Igazgatóság; NATO Infrastruktúra Bizottság; közös alap létrehozásának alapelvei és általános kritériumai; képesség csomagok; program irányítás.
13. FEJEZET: 167
ÜZEMANYAG, OLAJOK ÉS KENŐANYAGOK
Polgári felkészültség; NATO Csővezeték Bizottság; nagy mennyiségű üzemanyagok elosztása a NATO esővezeték rendszeren; közép-európai csővezeték rendszer; katonai üzemanyagok és az üzemanyag koncepció; csereszabatosság és kutatás.
14. FEJEZET: 175
EGÉSZSÉGÜGYI BIZTOSÍTÁS
Egészségügyi szolgálatok feladata; egészségügyi tervezés a NATO-ban, egészségügyi felelősségek; egészségügyi együttműködés és koordináció.
15. FEJEZET: 185
HASZNOS INFORMÁCIÓK
Gyakori logisztikai szakkifejezések és meghatározások; a NATO dokumentációs és hivatkozási rendszere; hasznos címek;
RÖVIDÍTÉSEK 200
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv