1.035.460

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Bevezetés az orvosi szociológiába

Jegyzet a III. éves orvostanhallgatók számára/Kézirat

Szerző

Kiadó: Semmelweis Orvostudományi Egyetem Marxizmus-Leninizmus Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 140 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. A könyv 500 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szociológia oktatás rendeltetése az orvosképzésben, hogy megismertesse a hallgatóságot a marxista szociológia elméletének és módszereinek alapjaival, a magyar társadalom azon folyamataival,... Tovább

Előszó

A szociológia oktatás rendeltetése az orvosképzésben, hogy megismertesse a hallgatóságot a marxista szociológia elméletének és módszereinek alapjaival, a magyar társadalom azon folyamataival, amelyek szociológiai eszközökkel vizsgálhatók, az erre vonatkozó kutatások főbb eredményeivel, továbbá az orvosi hivatás gyakorlása során alkalmazható szociológiai fogalmakkal és módszerekkel. A 15 órás kollégium ehhez természetesen csak rövid bevezetést nyújthat, mint ezt a tárgy elnevezése is mutatja.
A szociológia tárgyát - általánosan megfogalmazva - a következők alkotják: "A kollektív emberi élet jelenségei és különböző formáinak kialakulási folyamatai, a különböző formájú emberi közösségek struktúrája, az e közösségekben az emberek kölcsönös egymásra hatásából eredő jelenségek és folyamatok, a közösségeknek koherenciát adó és azokat felbomlasztó erők, a közösségek változásai és a bennük végbemenő átalakulások." Vagyis röviden fogalmazva: az emberi közösségekről szóló társadalomtudomány.
A szociológia, amely "társadalomtan"-t jelent, a 19. század közepén keletkezett, bár előtte a társadalom kérdéseivel már foglalkoztak a tudósok, különösen a filozófiai gondolkodáson belül. A 19. század közepén megindult a szociológia önállósulásának folyamata. Egyrészt a polgárság egyes társadalomfilozófusai szembehelyezkedtek a spekulatív, apriorisztikus filozófiával, és azzal az igénnyel léptek fel, hogy a társadalomról szóló gondolkodást pozitív tudománnyá teszik. Ez vezetett el a pozitivizmus - Comte és Spencer iskolájának - kialakulásához. Alapvető jelszava a "rend és haladás" lett, amely megfelelt a polgári evolucionizmus követelményeinek. A radikális fordulatot a társadalmi gondolkodás terén a marxizmus kialakulás hozta, amely elvezetett a tudományos szociológia kialakulásához. Vissza

Tartalom

1. A szociológia általános jellemzői 3
2. A mai magyar társadalom struktúrájának szociológiai megközelítése 19
3. A család szerepe és átalakulása társadalmunkban 40
4. Társadalmunk demográfiai rétegződése 52
5. Életmód és egészség 64
6. A szervezetek társadalmi jelenségei; a kórházi szervezet 90
7. Az emberi magatartás szociológiája, a beteg és az orvos magatartása 118
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv