1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Epebetegségek és -diéták

Szerző

Kiadó: B+V Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 147 oldal
Sorozatcím: Képzett Beteg Könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN: 963-9536-27-x
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az emberiség jelentős része, a férfiak 10, a nők 20 %-a szenved élete során epekövességtől vagy más epepanaszoktól.
A könyvből megismerhetik az alapvető anatómiai és élettani ismereteket, az epebetegség tüneteit, a kivizsgálás eszközeit és a gyógyítás lehetőségeit.
Az orvos a diagnózis megállapítása után igyekszik ezeket elmondani betegének, de az időhiány, túlterheltség miatt erre sajnos nincs mindig mód, hogy a beteg összes kérdésére választ kapjon. Sokszor utólag merülnek fel kérdések a gyógyszerekkel, a diétával kapcsolatban.
Mivel a diétának igen fontos szerepe van a panaszok mérséklésében, a rosszullétek elkerülésében, a helyesen összeállított étrend nem sanyargatja a beteget, hanem javítja az életminőséget, meghagyva az étkezés örömeit is. Az epebetegek saját magukon tapasztalják, hogy bizonyos ételek panaszokat okoznak, mások nem, ezért az előbbieket igyekeznek elkerülni. Ez a tapasztalati diétázás oda vezethet, hogy végül helytelenül összeállított, nem kellő... Tovább

Fülszöveg

Az emberiség jelentős része, a férfiak 10, a nők 20 %-a szenved élete során epekövességtől vagy más epepanaszoktól.
A könyvből megismerhetik az alapvető anatómiai és élettani ismereteket, az epebetegség tüneteit, a kivizsgálás eszközeit és a gyógyítás lehetőségeit.
Az orvos a diagnózis megállapítása után igyekszik ezeket elmondani betegének, de az időhiány, túlterheltség miatt erre sajnos nincs mindig mód, hogy a beteg összes kérdésére választ kapjon. Sokszor utólag merülnek fel kérdések a gyógyszerekkel, a diétával kapcsolatban.
Mivel a diétának igen fontos szerepe van a panaszok mérséklésében, a rosszullétek elkerülésében, a helyesen összeállított étrend nem sanyargatja a beteget, hanem javítja az életminőséget, meghagyva az étkezés örömeit is. Az epebetegek saját magukon tapasztalják, hogy bizonyos ételek panaszokat okoznak, mások nem, ezért az előbbieket igyekeznek elkerülni. Ez a tapasztalati diétázás oda vezethet, hogy végül helytelenül összeállított, nem kellő tápértékkel bíró, élvezhetetlen étrend alakul ki, mely akár újabb tüneteket, betegségeket is okozhat.
A gasztroenterológus és dietetikus szerzőpáros évtizedek óta segíti egymást a betegellátásban, mindennapi gyakorlati tapasztalataik alapján igyekeznek válaszolni a betegek által felvetett kérdésekre. A bélbetegségek, valamint a hasnyálmirigy betegségei után a harmadik kézikönyvet nyújtjuk át. Ez ugyan nem helyettesítheti a szóbeli, egyénre szabott megbeszéléseket, de reméljük, hasznos ismereteket és használható étrendi tanácsokat, bevált diétás recepteket találnak benne. Vissza

Tartalom

Előszó7
Az eperendszer felépítése és működése9
Az epeutak betegségei11
A kis epeutak betegségei11
Epekövesség (cholelithiasis)11
Az epekövesség tünetei12
Az epekövesség kimutatása15
Az epekövesség gyógyítása17
Az epevezeték kövei19
Epekólika epekő nélkül19
Az epeutak daganatai21
Dietetika23
Amit a tápanyagokról tudni kell24
Energia24
Fehérjék24
Szénhidrátok25
A növényi ("diétás", élelmi) rostok27
Zsírok28
Energiát nem adó tápanyagok, mikrotápanyagok29
Vitaminok29
Ásványi anyagok, nyomelemek29
Az emésztés30
Emésztőszervrendszer30
Az epefolyadék szerepe az emésztésben31
Az epebetegségek leggyakoribb formái32
Az akut epebetegségek diétája32
Általános étrendi javaslatok32
Epeműtét, epehólyag, epeútgyulladás után javasolt élelmiszerek33
Mintaétrend34
A krónikus epebetegségek étrendi kezelése35
Általános szempontok35
Fogyasztásra javasolt élelmi anyagok37
Egyéni tűrőképesség alapján javasolt élelmi anyagok38
Nem fogyasztható élelmiszerek39
Étel- és italjavaslatok az egyes étkezésekhez39
Mintaétrendek krónikus epebetegségekben41
Kalóriaszegény mintaétrendek túlsúlyos és/vagy emelkedett vércukorszintű epebetegek részére42
Ételreceptek46
Levesek46
Levesbetétek57
Főzelékek, mártások, köretek62
Tészták77
Húsételek, feltétek83
Saláták93
Reggelire és kisétkezésekre javasolt készítmények98
Sütemények, édességek103
Üdítőitalok, turmixok112
A receptgyűjteményben szereplő ételek felsorolása121
Függelék124
Konyhatechnológiai foglamak124
A leggyakrabban használt konyhai mérőeszközök130
Mértékegység-táblázat és energiatartalom131
A fontosabb élelmiszerek energia- és zsírtartalma132
Néhány élelmiszer rosttartalma136
A fontosabb élelmiszerek koleszterintartalma136
Vitaminok leggyakoribb előfordulása137
A makro- és mikroelemek főbb forrásai138
Tápanyagtáblázat139
Irodalom147
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv