1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A krétai csata

Szerző
Fordító

Kiadó: Hajja & Fiai Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 165 oldal
Sorozatcím: 20. századi hadtörténet
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN: 963-9329-53-3
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A Balkán és Görögország szárazföldi részének megszállása után a tengelyhatalmak új célpontja a hadászati fontosságú Kréta lett. A Földközi-tenger keleti medencéjében ez a sziget volt Nagy-Britannia utolsó védőbástyája, s jelentős szerepet játszott a Közép-Kelet és a Szuezi-csatornához vezető létfontosságú tengeri utak megtartásában. 1941 elejére a britek helyzete megingott a térségben: Rommel Észak-Afrikában állomásozó csapatai már-már Egyiptomot fenyegették, s a Máltához hasonló, még megmarad brit erődítmények is veszélybe kerültek. A németek ilyen körülmények között indították meg a Kréta ellen 1941 májusára tervezett ejtőernyős támadást. Churchill minden más hadszíntérnél fontosabbnak nyilvánította a sziget védelmét, a helyőrség ezért számottevő erősítéseket kapott. Bár annyi egységet vezényeltek a térségbe, hogy a német parancsnokok már a hadművelet lefújását fontolgatták, a brit összeköttetési vonalak megbízhatatlansága és a támadók légi fölénye végül Hitler javára fordította a... Tovább

Fülszöveg

A Balkán és Görögország szárazföldi részének megszállása után a tengelyhatalmak új célpontja a hadászati fontosságú Kréta lett. A Földközi-tenger keleti medencéjében ez a sziget volt Nagy-Britannia utolsó védőbástyája, s jelentős szerepet játszott a Közép-Kelet és a Szuezi-csatornához vezető létfontosságú tengeri utak megtartásában. 1941 elejére a britek helyzete megingott a térségben: Rommel Észak-Afrikában állomásozó csapatai már-már Egyiptomot fenyegették, s a Máltához hasonló, még megmarad brit erődítmények is veszélybe kerültek. A németek ilyen körülmények között indították meg a Kréta ellen 1941 májusára tervezett ejtőernyős támadást. Churchill minden más hadszíntérnél fontosabbnak nyilvánította a sziget védelmét, a helyőrség ezért számottevő erősítéseket kapott. Bár annyi egységet vezényeltek a térségbe, hogy a német parancsnokok már a hadművelet lefújását fontolgatták, a brit összeköttetési vonalak megbízhatatlansága és a támadók légi fölénye végül Hitler javára fordította a küzdelmet. A krétai csata súlyos vereséget jelentett a szövetségesek számára, a gyakran ellentmondásos körülmények között odaveszett katonák és felszerelések dacára azonban a hódítóknak nem sikerült teljes győzelmet aratniuk. a német ejtőernyősök veszteségei miatt a háború hátralevő részében a Harmadik Birodalom hadvezetése egyetlen újabb légideszant-hadművelettel sem kísérletezett.
A korabeli fényképek egyedülálló gyűjteményével és a harcokban résztvevők visszaemlékezéseivel A krétai csata minden részletre kiterjedően, a katonák, tengerészek és repülősök szemszögéből mutatja be a háború első éveinek egyik legelkeseredettebb összecsapását. A jelentős, ám gyakran háttérbe szorított ütközetről szóló beszámoló kihagyhatatlan olvasmány a II. világháború iránt érdeklődők számára.
Geroger Forty alezredes - 32 évig szolgált a királyi harckocsiezredben - a Brit Birodalmi Rend Tisztje címmel kitüntetett szakíró számtalan, elsősorban a páncélos hadviseléssel foglalkozó könyvet írt.
A 20. századi hadtörténet sorozatban megjelent kötetei: Az Afrika Korps I-II, Páncélosok a háborúban. Vissza

Tartalom

Bevezető6
Köszönetnyilvánítás7
Időrendi mutató8
Kréta földrajza és történelme11
Kréta nem lehet az olaszoké!16
A helyőrség kialakulása20
A Merkur hadművelet42
A védelem puhítása55
Támadás!69
A csata folytatódik90
Tengeri ütközetek103
Az ütközet eldől114
Visszavonulás125
Menekülés Krétáról134
A végső küzdelmek146
A csata következményei156
Utószó - háborús emlékek158
Függelékek
A brit és nemzetközösségi csapatok hadrendje 1941. május 20-án163
A német csapatok hadrendje 1941. május 20-án165
A Kréta megszállásáért Lovagkereszttel kitüntettek névsora166
Forrásjegyzék167

George Forty

George Forty műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: George Forty könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv