1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Egy zsenit - amatőrökért

Fejezetek egy szovjet hírszerző életéből

Szerkesztő

Kiadó: BM Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 100 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 1000 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ábel ezredesnek, a szovjet hírszerzőnek a neve közismert nemcsak a Szovjetunióban, de világszerte. Az amerikai hatóságok 1957-ben New Yorkban letartóztatták és bíróság elé állították. Ábel pere... Tovább

Előszó

Ábel ezredesnek, a szovjet hírszerzőnek a neve közismert nemcsak a Szovjetunióban, de világszerte. Az amerikai hatóságok 1957-ben New Yorkban letartóztatták és bíróság elé állították. Ábel pere három évig tartott, végül 30 évi börtönbüntetésre ítélték. Az Ábel-ügy kapcsán az amerikai és a nyugati sajtó hatalmas szovjetellenes kampányt folytatott. Az amerikai hatóságok nem tudták Rudolf Ivanovics Ábelt megtörni, ezért 1962-ben kénytelenek voltak kicserélni őt Powersszal, a Szovjetúnióban elítélt amerikai kémmel.
1964-ben Donovan - Ábel védőügyvédje - könyvet jelentetett meg New Yorkban, az Ismeretlenek a hídon. Ábel ezredes ügye címmel. A könyv alapjául az előzetes nyomozás anyagai, a bírósági jegyzőkönyvek és Donovan naplója szolgált. Az említett könyv és az Ábellel folytatott beszélgetés nyomán írta meg A. V. Tyiskov Rudolf Ábel az amerikai bíróság előtt c. művét, mely 1971-ben jelent meg Moszkvában.
Ez utóbbi mű fordításának felhasználásával állítottuk össze kiadványunkat, kiegészítve azt az Ábel ezredes tevékenységéről azóta nyilvánosságra hozott tényekkel.
A szakemberek számára bizonyára nem mondunk újat, de mindazoknak - főleg a fiatal belügyi dolgozóknak - ajánljuk a kötet elolvasását, akiket érdekel a belügyi hivatás nemzetközileg is elismert személyiségeinek élete, munkája.
Reméljük, hogy Ábel tevékenységének bemutatásával bepillantást tudunk nyújtani a hírszerzők izgalmas, korántsem veszélytelen, alapos felkészülést igénylő munkájába.
Meggyőződésünk, hogy Ábel ezredes életútja és helytállása példaképül szolgálhat a mi fiatal belügyi nemzedékünk számára is.

A Kiadó Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv