1.036.055

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

1848 és 1849-ből II. (töredék)

Élmények és benyomások. Okiratok és ezek magyarázata/Tanulmányok és történelmi kritika

Szerző

Kiadó: Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 698 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Franklin-Társulat nyomdája nyomása. Töredék kötet.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
Görgey Arthur levele Damjanicshoz 1849. márczius 10-kéről. - Pillantás hátra és előre.
A hazai közvélemény többsége tudtomra ma is azt tartja, hogy a Kossuth Lajos és Görgey... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
Görgey Arthur levele Damjanicshoz 1849. márczius 10-kéről. - Pillantás hátra és előre.
A hazai közvélemény többsége tudtomra ma is azt tartja, hogy a Kossuth Lajos és Görgey Arthur közti viszonytól, e két férfiúnak jó egyetértésétől vagy viszálykodásától függött főleg az 1849-ki Magyarország boldogulása vagy bukása.
Ezen felfogás annak követeli nyomozását: a nevezett két férfiú közül ki mennyivel járult amaz egyetértés ápolásához vagy megbontásához.
És ezért legyen szabad ezen II. kötetemet azon kezdeni, a mivel ezelőtt két esztendővel az 1. kötetet befejezém: Görgeynek Damjanics tábornokhoz irt válaszlevelén. Mert e bizalmas levél tisztán mutatja irója részéről azt az álláspontot, melyet ez a nagy horderejű kérdésben 1849 tavasz kinyiltával elfoglalt, - azon érzületet, melyet ő a Honvédelmi Bizottmány elnöke irányában táplált. Vissza

Tartalom

ELSŐ FEJEZET.
Görgey Arthur levele Damjanicshoz 1849. márczius 10-kéről. - Pillantás hátra és előre.
MÁSODIK FEJEZET.
Görgey Debreczenben 1849. márczius 9-én. - Rendjelek ünnepélyes osztogatása az elnöknél. - Ez nemzeti jutalmat ajánl Vetternek és Görgeynek; amaz elfogadja; ez köszönettel visszautasítja. - Az imént Tiszafüreden elfogadott új hadi terv. - De ki most a fővezér? Kétes. - Görgey úgy fogja fel, hogy ő Tisza-Füreden. - Damjanics Szolnok táján az ideiglenes főparancsnokok. - Átkelési kísérletek a Tisza jobb partjára. - Kerülő Tokajnak. - Vetter a végleges főparancsnok. - Visszapillantás az elnök tiszafüredi tartózkodására. - Kérdések és némi felelet.
HARMADIK FEJEZET.
Klapkának, az irónak, utólagos vádjai. - Ezek értéke.
NEGYEDIK FEJEZET.
Dembinski néhai titkolt hadi tervének utólagos kipattanása. - Ennek kritikája.
ÖTÖDIK FEJEZET.
Oklevelek: Görgey ir Damjanicsnak. - Kossuth Klapkának. - Görgey Klapkának. - Magyarázó megjegyzések.
HATODIK FEJEZET.
Okiratok. - Elmélkedések.
HETEDIK FEJEZET.
1849. márcz. 29-én négy magyar hadtest Eger színvonalán egyesülve. - Vetter betegségének idejére Görgey Arthur az ideiglenes fővezér; márcz. 30-kán. - Klapka kritikája.
NYOLCZADIK FEJEZET.
Egy ebéd Gyöngyösön. - Két báró Üchtritz testvér. - Az elnök Egerben. - Biztonságáról való intézkedések. - Az elnök magatartása. És Görgeyé ő irányában. Kossuth személyes bátorságának határai.
KILENCZEDIK FEJEZET.
Ápril 1. Hortnál kémszemléből összeütközés. - Az új hadi terv alapvonásai és indokai. - A Görgey Arthur és a vezérkari főnök Bayer József közti viszony jellemzése.
TIZEDIK FEJEZET.
A hatvani győzelem 1849. ápril 2.
TIZENEGYEDIK FEJEZET.
Egy hadvezéri fogás.
TIZENKETTEDIK FEJEZET.
Gáspár Andor ezredes a hatvani győzelem következtében tábornokká neveztetik ki s a VII. hadtest végleges parancsnokává. Ápril 3-5. - Okiratok. - Egy kemény lovas viadal Hatvannál. - Az I., II, III. és VII. hadtestek alkatrészei és létszámkimutatása.
TIZENHARMADIK FEJEZET.
A hadsereg balszárnya ápril 4-én. - A tápióbicskei csata. - Kritikája.
TIZENNEGYEDIK FEJEZET.
Hadintézkedés április 5., 6. és 7. napjaira. - Vádak.
TIZENÖTÖDIK FEJEZET.
Az isaszegi győzelem 1849. ápril 6-án. - Tanulságok. - Az egyéniségek kidomborodása: Damjanics, Aulich, Klapka, Görgey Arthur.
TIZENHATODIK FEJEZET.
Az isaszegi csata után. - Egy meglepő talány a gyors előrenyomulásnak váratlan
akadálya. - Gödöllőn ápril 7-én. - Elégedetlenség és szemrehányások. - Gáspár
tábornok. - Kritika és ellenkritika.
TIZENHETEDIK FEJEZET.
Gödöllőn 1849. ápril 7. (húsvét előszombatján). - A vitás kérdéshez: közölte-e Kossuth Görgeyvel Gödöllőn előre a függetlenségi nyilatkozat tervét, szándékát ? és Görgey
ezzel szemben minő állást foglalt? Minőt a többi tábornokok? - Tanúbizonyságok.
TIZENNYOLCZADIK FEJEZET.
Gödöllőn (folytatás). - Az ezutáni hadi terv megvitatása, megállapítása. - Ennek czélpontja: Komárom vár felszabadítása a Duna-balpart felől. - Aulich tábornok feladata azalatt. - Jellemzése. - Megállapodás az elnökkel, hogy a tiszántúli raktárak s a Komárom felé járó hadsereg közti összeköttetési útvonal ezentúl a tiszafüred-miskolcz-balassagyarmat-ipolyvölgyi országút legyen. - Vukovics Sebő főkormánybiztos. - Perczel tábornok jelentése, hogy ő Szent-Tamást s a római sánczokat bevette.
TIZENKILENCZEDIK FEJEZET.
Egy mesés győzelem, de igaz: Losonczon márczius 24-én 1849. - Ennek nagy
hatása és távol következményei. - Windischgrätz egymást érő csalódásai. - Damjanics győzelme Váczon 1849. ápril 10-én. - Viszály közte és Klapka közt.
HUSZADIK FEJEZET.
Egy gőzhajó a Dunán. - Tüntetések és álharczok a Rákoson. - Görgey Arthur Váczon katonai tisztességgel temetteti a csatában elesett Götz osztrák tábornokot. - Utána szemle. - Szózata a hadsereghez; kelt Váczon ápril 10-kéről 1849. - Szózata a magyar néphez és levele az osztrák fővezérhez. - Hirek Pozsonyból és Komáromból. - A VII. hadtest is elvonul a Rákosról a Garamhoz; Kmethy hadosztálya egyelőre csak Váczig. Aulich a II. hadtesttel magára marad a Pest előtt egybevont osztrák főhadsereggel szemben. - Vukovics Sebő emlékirataiból. Összezörrenés Damjanics és Pigeti ezredes közt. - Nagy-Sándor szerepe. - Hozzávetés és elmélkedés.
HUSZONEGYEDIK FEJEZET.
A Garamhoz. A Garamnál. - Áthidalási nehézségek. - Átkelés ápril 18- és 19-én. - A nagysallai győzelem, ápril 19. - Bayer ezredes jelentése a kormányhoz és Klapka tbk szemrehányása. - Görgey Ármin őrnagy katonai küldetése a Bányavárosokba.
HUSZONKETTEDIK FEJEZET.
Léván első hire a Debreczenben 1849. ápril 14-én kibocsátott függetlenségi nyilatkozatnak. - Ennek első hatása. - Kossuthot egészen új világításban látja Görgey. Előtér és háttér. - Kossuthnak egy meglepő vallomása. - Ludwigh, Bogdánovics, Nagy-Sándor, Damjanics, Klapka, Gáspár, Görgey Arthur. - Klapkának az emigratióban irt munkái tendentiája.
HUSZONHARMADIK FEJEZET.
A függetlenségi nyilatkozat jogosultságának elméletéről. - Az e nyilatozat által támasztott veszélyek. - Leköszönések, tiszti tanácskozások a táborban. - Görgey Arthur komáromi proclamatiója 1849. ápril 29-kéről a hadsereghez. - Ennek csillapító hatása.
HUSZONNEGYEDIK FEJEZET.
A nagysallai csata részletei. - Különféle hatása. - Kit N.-Sallónál legyőztünk, egészen
új sereg volt; a főparancsnok Wohlgemuth altábornagy. Ez az olasz harcztérről jött fel,
mert - az olasz-osztrák háborúnak vége. - A nagysallai csata két szembemenő offensiva eredménye volt. - De Esztergomban is van ellenség. - Támadó föllépésének visszaverése Gáspár és Horváth részéről ápril 20-kán. - Gáspár fölállítása Esztergom ellen. - Horváth János száguldó csapatja felvonul Kéméndről a zsemléri hidra s onnan a Felső-Zsitvához. - Kmethy Váczról fölrendelve, fölváltja Gáspárt Esztergommal szemben. - Gáspár Bátorkeszibe a komáromi úton ; de onnan föl Perbetére, Érsekújvár ellen. - Ennek oka. - Tanulságok.
HUSZONÖTÖDIK FEJEZET.
A «kormányzó» meghívja Görgeyt és Vukovicsot minisztériumába és Buda bevételét kívánja. - Szemere vissza akar vonulni a magányba. - Komárom vára a balparton fölmentve. - Guyon tábornok Léván. Megállapodás vele. - Guyon ápril 21 -kén
keresztültör az osztrák ostromzárhadon a várba. Lenkey tábornok. - Görgey ápril 22-kén vonul be Komáromba. Az I. és III. hadtestek a vár tövében várják a Duna áthidalását. - A VII. hadtest Perbetén biztosítja a Rákoson küzdő Aulich tábornokkal és a tiszai hadmíveleti hasissal való összeköttetéseinket - az onnan naponta várt pótmunitio-szállítmányt.
HUSZONHATODIK FEJEZET.
Görgey Komáromban 1819. ápril 22-25. - Sem mezei tüzértöltényeket, sem hidat a várban nem készítettek volt elő a télen a felmentő hadsereg számára. - A Tiszától sem jött meg a várt lőszerszállítmány. - Futárok indulnak fölkeresésére. Görgey szálfahidat tervez a nagy Dunán, és megépítését elrendeli. - A vár téltavaszi történetéből. - A várparancsnokok sora: Majthényi, Török, Lenkey, Guyon tábornokok. - Asszonyi camarilla, pártok, botrányok, hazaárulási vád-mania. - Mack fogságban. - Puky Miklós kormánybiztos. - Vukovics és Görgey. - Kossuth szerint Görgey szükséges Debreczenben. - Vukovics és Damjanics szerint Görgey nélkülözhetetlen a hadseregnél. - Vetter. - Damjanics kijelölve helyettes hadügyminiszternek. - A viszony Görgey, Damjanics és Aulich közt.
HUSZONHETEDIK FEJEZET.
Razzia Komáromból a balparti megyékben, - s a vidéki «gyanúsok» befogdosása. - Rögtönitélő hadi törvényszékek. - Guyon és Görgey. - Ifjabb Pázmándy Dénes alsóházi elnök a politikai foglyok közt. - Gönyő elpusztulása. - May tüzérszázados és 15 éves pattantyúsai.
HUSZONNYOLCZADIK FEJEZET.
1849. ápril 26. A komáromi csata. - Komárom vár végképeni fölmentése. - De a mezei tüzérség tölténye elfogyott. Pótszállítmány nem érkezik. A várban 6-fontos ágyúmunitio nincsen. - Demoralizálva van-e az osztrák hadsereg? - Változás ennek fővezényében. - A pillanatnyi helyzet.
HUSZONKILENCZEDIK FEJEZET.
Három napiparancs, Komáromban ápril 29- és 30-káról.
HARMINCZADIK FEJEZET.
A komáromi csata után, 1849. ápril 27-30. Most mi lesz, mi történjék? - Pöltenberg
nyomozza a Győrnek hátráló ellenséget. - Damjanics és Klapka hadtestei e pillanatban
harczképtelenek lőszer hiánya miatt. - Pestnél az ellenség elhagyja rákosi felállítását; ápril 24-kére forduló éjjel végkép kivonúl Pestről is, át Budára. A pesti Újépületből elébb minden hadi szert fölhordat Budavárába; elrendeli ennek védelmezését Hentzi tábornok várparancsnok által. - Pöltenberg elfoglalja Győrt. - A helyzet. - Komáromi hadi tanács határozata: Buda ellen fordúlni. - Ennek okai.
HARMINCZEGYEDIK FEJEZET.
Budavár ostroma (I. szakasz). - Guyon hogyan segíti elő Budavár bevételét. - «Görgey ostromágyúk nélkül jelent meg Buda alatt - 30,000 emberrel - közte 7000 (?)
huszárral! - Jellacsics után egy embert sem küldött!» - Miért ment Görgey Budára ? miért nem Bécsnek ?
HARMINCZKETTEDIK FEJEZET.
Budavár ostroma (II. szakasz). - Klapka, ki Komáromban a tábornokok közül leginkább sürgeté Buda bevételének elsőbbségét, utóbb azt tanácsolja, hogy fel kell hagyni vele és visszafordúlni a nyugati hadjárat folytatásához. - Görgey azonban Kossuth akaratjából is, más okokból is, ostromolja Budát és beveszi 17-ed napra. Egy kis időszámítás. - Bayer ismerteti a pártokat.
HARMINCZHARMADIK FEJEZET.
Egy talány késő megfejtése. - Kossuth levelei Bemhez. - Megjegyzések.
HARMINCZNEGYEDIK FEJEZET.
A Buda várát kivitt hadsereg kétnapi pihenés után a stájer-osztrák határ irányában indúl. - E ténynyel szemben Kossuth widdini vádja. - Kossuth levele Görgeyhez 1849. május 8-káról. - Fölmerül egy általános hadi terv, debreczeni születés. - A mai közvélemény föltevései s a történelmi tények. - Kossuthnak Bemhez irt leveleiből. - Következtetések.
HARMINCZÖTÖDIK FEJEZET.
A debreczeni kormány országos hadi tervének szövege. (1849. május 21-kéről.) - Hozzá:
a hivatalos átirat Görgeyhez, és Klapka magán levele ugyanahhoz; mind eredeti. - Közbeszúrt megjegyzések.
HARMINCZHATODIK FEJEZET.
Mit bizonyítanak: Kossuth május 8-kai levele Görgeyhez, a debreczeni országos hadi terv és Kossuth levelei Bemhez.
HARMINCZHETEDIK FEJEZET.
A debreczeni általános hadi terv legközelebbi czélja. - «Görgey elfogadta a neki fölajánlott hadügy miniszteri tárczát, de nem akart lemondani a fővézérségről» - panaszolja Kossuth. - «Görgey elmenvén Debreczenbe politizálni, elhanyagolá fővezéri teendőit» - gáncsoskodik Rüstow. - Felelet mind a kettőnek.
HARMINCZNYOLCZADIK FEJEZET.
Szemelvények az 1849. évi hivatalos «Közlöny»-ből, - a debreczeni országgyűlés áprilisi és májusi üléseiből. - Ápril 14-kén száműzik az uralkodó családot; és Kossuth Lajost kikiáltják kormányzónak. - A függetlenségi határozat keletkezési története. - Kossuth mivel indokolta ebbeli indítványát. - Május 2-kán a kormányzó hivatalos levele az országgyűléshez. Benne kiemelve, hogy az országgyűlés most csak ideiglenes kormányt alapított. - A kormányzó kinevezi minisztériumát s tudatja az országgyűléssel. - Szemere miniszterelnök programmja, kormányzási elvei. - Elvi ellentét kormányzó és miniszterelnöke közt. - Május 14-kén leteszik az esküt: a kormányzó az alsóház elnöke kezébe, - azután a miniszterek a kormányzó kezébe. - Május 24-kén Görgey Arthur mint a borsod-dédesi választókerület országgyűlési képviselője igazoltnak mondatik ki. - Görgey irott hivatalos jelentése Buda bevételéről. - Rá Szemere indítványa: köszönet a hadseregnek; altábornagyi rang és katonai I. osztályú rendjel Görgeynek. Az országgyűlés mindkét házának küldöttsége indúl vele Görgeyhez Budára. - Szemere a helyzetről: s a helyzet maga. - Kossuth s a többi politikusok érzülete a hadsereg iránt. - Ennek történeti gyökerei s egy kis kitérés. Kossuth és Szemere abban egyetértenek, hogy Görgeyt el kell távolítani a hadsereg éléről. - Nagy-Sándor levele Vukovicshoz Debreczenbe s erre onnan Klapka titkos küldetése Budára, Görgey ellen. - Ekkor értesül legelsőben Görgey Klapkától a debreczeni békepárt létezéséről. - Az országgyűlés küldöttsége nem járhat el Görgeynél megbízatásában. Magyarázatok. - Bernáth Zsigmond és Kazinczy Gábor mint békepártiak úgy keresik fel Görgeyt Budán. Ennek legelső érintkezése ezen párttal. - Utolsó ülés Debreczenben május 31-kén. - Kossuth az országgyűlést egy hónapra elnapolja és julius 2-kára hívja össze.
HARMINCZKILENCZEDIK FEJEZET.
Miért kinálta meg Kossuth Görgeyt a hadügyi tárczával ? és Görgey miért fogadá el
azt? - Az ápril 14-kei határozat már jóval az olmützi ú. n. octroyált alkotmány
kihirdetésé előtt, ettől függetlenül, fogamzott meg Kossuthban.
NEGYVENEDIK FEJEZET.
Klapka Budán részletes jelentést tesz Görgeynek a hadügyminisztériumról, az ország
készültségéről, hadi kútforrásairól, a függetlenségi nyilatkozat keletkezése módjáról, a
békepárt létezéséről. - Közeledést javasol a békepárt közt és Görgey s a hadsereg között. - Ennek maga egyengeti útját. - Junius 1-jén Görgey megjelenik Debreczenben elfoglalni a hadügyminiszterséget és képviselői székét a parlamentben. -? De
váratlanul már május 31-kén elnapoltatott az országgyűlés; a kormány Pestre költözése el van már határozva; a levéltárakat és pénz-sajtót már május 29-kén szétszedette Kossuth. - Ezt miért tette ? - Görgey egyetlen találkozása és tanácskozása
néhány békepárti képviselőtársával. - Különös csalódások. - Hol itt a híresztelt
összeesküvés? - Tanúbizonyságok. - A kormányzó ünnepélyes bevonulása Pestre. -
Utóbb Görgey visszatér Debreczenből a hadsereghez. - Már junius 10-kén Győrött
tanácskozik Klapkával a szerinte tovább nem halasztható offensiváról. - Bem fölérkezésének határideje lejárt.
NEGYVENEGYEDIK FEJEZET.
Egy czikk Görgey Arthur munkájából.
NEGYVENKETTEDIK FEJEZET.
És miért nem volt szabad Görgeynek a politikába elegyednie ? - Személyválogatás. -
Görgey parlamenti szabad határozat útján tervezi és reméli visszaállíthatni az 1848-ki
alkotmányt. - Párhuzam Kossuth és Görgey eszközei közt. - Tanúbizonyságok. - Az ápril 14-kei határozat ellen egyetlen képviselő tiltakozott nyilt ülésben: Mészáros Lázár tbk. - Húmor és tetterő. - Kossuth és Szemere magok tagadják meg elsők a függetlenséget és respublikát. - Néhány szó a függetlenségről.
NEGYVENHARMADIK FEJEZET.
A függetlenségi határozatnak van-e része a nagy orosz beavatkozás előidézésében?
NEGYVENNEGYEDIK FEJEZET.
Az orosz nagy invasio, hivatalos kútfők alapján. - Az erők viszonya. - Szemere «védserege» vagyis guerillái.
NEGYVENÖTÖDIK FEJEZET.
Fegyverkezési és erőfejtési képességünk tényleges tetőpontja. - Kossuth, úgy mondja, azt hitte, hogy elég erősek vagyunk, oroszt, osztrákot egyszerre legyőzni. - De Miklós czár, ha szégyenszemre abban hagyja, a mibe már belékezdett, európai fölényét veszti el. - Ilyen a helyzet. - A végső kötelesség. - De Görgey elkésik juniusi hadjáratával. - Mi akadályozta őt, Buda bevétele után azonnal támadni? - Rüstow szerint az, hogy «Görgey a politikába elegyedett.» - Végre Görgey támad. - Kossuth, Klapka, Rüstow kritikája e juniusi támadó terv fölött. - Rüstow ezt összezavarja a Kossuth-Klapka-féle debreczeni védelmi terv részleteivel. - Utóbbinak további méltatása. - Mi benne a végső czélzat?
NEGYVENHATODIK FEJEZET.
A hadsereg felvonulása a Marczalhoz és Vághoz. - Emitt két hidat kell építnünk. Asbóth az elsővel Gutánál junius 11-én készül el; a másikkal P.-Aszódnál jun. 15-én.
NEGYVENHETEDIK FEJEZET.
Klapkának két levele 1849. junius 14. és 15-kéről. - Görgey Arthur válasza junius 16-káról. - Bayer válasza junius 18-káról. - A juniusi támadó hadi terv fővonásai. - Klapka beléegyezik és támogatását igéri. - Azutáni magatartása.
NEGYVENNYOLCZADIK FEJEZET.
Okiratok 1849. junius 14-19-ig.
NEGYVENKILENCZEDIK FEJEZET.
A juniusi támadó hajdárat tervének suppositiója. - Indoklása. - Klapka eleinte ellenzi. Érvei. - Kritika és ellenkritika. - Jellemzése: Asbóth, Knézics, Nagy-Sándor.
ÖTVENEDIK FEJEZET.
Junius 16. 1849. zsigárdi ütközet. - Kritika.
ÖTVENEGYEDIK FEJEZET.
Junius 16-ka és 20-ka között.
ÖTVENKETTEDIK FEJEZET.
1849. junius 20. A peredi csata első napja. Királyrév-Zsigárd-Pered. - Okiratok.
ÖTVENHARMADIK FEJEZET.
1849. junius 21. A peredi csata második napja. Pered-Zsigárd-Királyrév. - Az oroszok első megjelenése a csatában. Ők döntenek.
ÖTVENNEGYEDIK FEJEZET.
A peredi csaták után. - 1849. junius 22. és 23. - Okiratok. - Hatvani.
ÖTVENÖTÖDIK FEJEZET.
Junius 24-26. Görgey Budapesten. - A junius 26-kai minisztertanács határozattá
emeli Görgey Arthur indítványát, hadi tervét: Komáromnál concentrálni. - Kossuthnak öt eredeti levele Görgeyhez; két levele Bemhez. - Kossuth és Bem személyes találkozása, kétnapi tanácskozása N.-Váradon. - Ennek czélja.
ÖTVENHATODIK FEJEZET.
Tizenhárom okirat. 1849: junius 23-26-káról, a keleti és déli harcztérek felől.
ÖTVENHETEDIK FEJEZET.
Míg Görgey Arthur Budapesten jár, helyette Klapka tábornok viszi a fővezényt a főhadseregnél. - Intézkedései és nézetei. - A győri csata előtörténete. - Kritika és ellenkritika. - Okiratok. - Junius 23-27-ig 1849.
ÖTVENNYOLCZADIK FEJEZET.
Batthyányi Lajos gróf. - A «Való». - Okiratok. - Junius 26. 27. - A győri csata junius 28. 1849.
ÖTVENKILENCZEDIK FEJEZET.
A Kmethy-hadosztály visszavonulása a Marczal mellől, czikázásai, levonulása a déli
hadsereghez, - tehát végleges elszakadása a feldunai hadseregtől. - Kmethynek
ismételt habozása. Végleges elhatározásának indokai. - Tábornokká kineveztetése.
HATVANADIK FEJEZET.
Komáromi napok, 1849, junius 29-julius 13.
HATVANEGYEDIK FEJEZET.
Komáromi napok, 1849. junius 29-julius 13. - (I. folytatás.)

id. Görgey István

id. Görgey István műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: id. Görgey István könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv