1.035.255

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mikotoxinok, toxinogén gombák, mikotoxikózisok

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magyar Élelmezéstudományi Egyesület
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 386 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-8151-34-x
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Mikotoxinok, toxinogén gombák (Téren József, Novák Ervin Károly)
Gombák és mikotoxinok definíciója2
Fontosabb mikotoxinok rendszerezése, jellemzése és biológiai hatása6
Aflatoxinok6
Szterigmatocisztinek12
Ochratoxinok15
Ctrinin17
Patulin18
Penicillinsav20
Citoreoviridin21
Zearalenon (F-2 toxin, RAL)22
Penicillium islandicum toxinok és más szubsztituált kinonok24
Rubratoxinok29
Epoxitrichotecének31
Penicillium cyclopium toxinok és más tremorgén hatáső policiklusos indolvegyületek36
Penicillium roqueforti toxikus anyagcseretermékei42
Alternariol és más alternaria toxinok44
Mikotoxinok és más, gyengén toxikus másodlagos anyagcseretermékek összefoglalása47
Mikotoxinok hatásmódja és metabolizmusa64
Mikotoxintermelő gombák78
A gombák biológiája (alak-, élet-, és rendszertan)78
Növénykórtani vonatkozások81
Mikotoxintermelő gombák rendszerezése és toxinjaik85
Irodalomjegyzék118
Haszonállatok mikotoxikózisai (Ványi András)
A mikotoxikózisokról általában124
Az anyarozsmérgezés (Claviceps mikotoxikózis, ergotizmus)129
Az aflatoxikózis132
Az ochratoxikózis138
Patulin-mérgezés150
A stachybotryotoxikózis152
A fuzariotoxikózisok160
A zearalenon (F-2 toxin) okozta fuzariotoxikózis162
T-2 fuzariotoxin (trichotecén fuzariotoxinok) okozta mérgezések175
A deoxinivalenol fuzariotoxikózis194
Irodalomjegyzék206
Penészgombák szerepe takarmányok és élelmiszerek minőségromlásában (Etter László, Szigeti Gábor, Tabajdiné Pintér Vera)
A mikrobiológiai romlás általános jellemzése213
A romlást előidésző mikroorganizmusok214
Romlást okozó mikroszkópikus gombák216
A kártétel helye és módja szerinti osztályozás216
Szántóföldi gombák216
Raktári gombák217
A gombák csoportosítása raktári perzisztenciájuk alapján218
Csoportosítás az optimális növekedés RH-igénye alapján219
A mikroorganizmusok metabiózisa220
A gombák okozta romlás élettani-genetikai alapjai
A romlás során képződő gombametabolitok224
A szubsztrátum összetételének hatása a minődésromlásra225
A minőségromlást befolyásoló környezeti tényezők 227
Fizikai tényezők
A nedvességviszonyok227
A hőmérséklet230
A sugárzások232
Kémiai tényezők
A levegő oxigénje és széndioxid232
A pH- és redox-viszonyok233
Biológiai tényezők
A kontamináció erőssége234
A társflóra jelentősége235
Raktári rovarkártevők és rágcsálók236
Az időtényező237
A gombák okozta minőségromlás és fokozatai237
Romlás mikotoxin-képződés nélkül238
Mikotoxin-képződéssel járó romlás240
Takarmányok és élemiszerek mikolkógiai vizsgálata
Tenyésztéses vizsgálatok242
A gramonénti propagula-szám meghatározása243
Felszínfertőtlenítet magvak mikológiai vizsgálata244
Gombatenyészetek meghatározása245
Szabad szemmel történő (makroszkópos) vizsgálat246
Mikroszkópos vizsgálat246
Biológiai teszt-módszerek gombaizolátumok és penészes szubsztrátumok vizsgálatára247
A biológiai tesztek alapjai, jelentőségük247
Biológiai teszt-módszerek249
Általános toxikológiai próbák249
Kísérleti állatetetés249
Patkányszondázás250
Kísérleti állatoltás251
Sejttoxicitáson alapuló próbák251
Bőrpróba252
Csirkeembrió teszt252
Sóféreg próba253
Protozoon teszt255
Antibiotikus aktivitáson alapuló próbák255
Antibiotikus aktivitás vizsgálata agardiffúzióval256
adatok a hazai romlást okozó és toxinogén penészflóráról258
A mikológiai vizsgálatok értékelése262
Mikotoxinok kémiai vizsgálata (Sándor Gabriella, Bata Árpád, Draskovics Imelda)
Általános tudnivalók269
A laboratórium felszerelése270
Munkavédelem273
Standard oldatok készítése és tárolása273
Visszanyerési vizsgálatok277
Mikotoxinok rétegkromatográfiás minőségi kimutatása takarmányokból279
Zearalenon (F2 toxin) kimutatása279
Ochratoxin A kimutatása282
T2-toxin és diacetoxiszcirpenol kimutatása286
Ctrinin kimutatása291
Deoxinivalenol (DON) kimutatása294
Rubratoxin B kimutatása297
Patulin kimutatása299
Aflatoxinok kimutatása301
Szterigmatocisztin kimutatása304
A mikotoxinok meghatározása az élelmiszerekből307
Aflatoxiok, ochtatoxin A és zearalenon egymás melletti meghatározása állati eredetű élelmiszerekben nagyteljesítményű vékonyrétegkromatográfiával (HPTLC)308
Mikotoxinok meghatározása szervekből, szövetekből és váladékokból311
Zearalenon és metabolitjainak gázkromatográfiás meghatározása tejből, májból, vizeletből és székletből
A tej vizsgálata311
Májminták vizsgálata313
A vizelet vizsgálata314
A széklet vizsgálata314
Trichotecén toxinok (T2 és DAS) gázkromatográfiás meghatározása tojásból, májból, vizeletből és székletből
A tojás vizsgálata316
A máj vizsgálata 317
A vizelet vizsgálata318
A széklet vizsgálata319
Ochratoxin A rétegkromatográfiás meghatározása veséből és fluorimetriás meghatározása vérből
A vese vizsgálata320
A vér vizsgálata322
Szemikvatitatív és kvantitatív vékonyrétegkromatográfiás meghatározás325
Szemikvantitatív meghatározás325
Kvantitatív meghatározás327
Immunkémiai módszerek329
Immunogének szintézise331
Antiszérum termelés332
RIA módszer333
ELISA módszer334
Aflatoxin B1 meghatározása RIA módszerrel337
Gyors (kártya teszt) módszer mikotoxok szemikvatntitatív meghatározására341
A mikotoxinok élelmezésügyi veszélyessége és elhárításának lehetőségei (Koudela Sztaniszlav)
A mikotoxinok veszélyességének élelmezésügyi megítélését szolgáló adatok346
Humán mikotoxikózisok és a mikotoxinoktól származó egészségkárosodás lehetőségei347
Ergotizmus347
Fuzariotxikózisok349
Penicillium fajoktól származó mikotoxikózisok351
Aspergillus fajok okozta mikotoxikózisok353
Az expozíció eredete. Az élelmiszerek mikotoxinszennyezettsége356
Az élelmezésegészségügyi határértékek362
Minőségi követelmények és mikrobiológiai határértékek362
Mikotoxin határértékek363
Az ellenőrző vizsgálatok sés módszerek365
Intézkedések kifogásolt áru esetén367
A mikotoxinok eltávolítására irányuló eljárások368
A penészes anyag eltávolítása368
A felület kezelésével és a fázisok elválasztásával járó műveletek369
A hőhatás370
A besugárzások hatása370
Vegyzerek és enzimek hatása371
Az élelem alkatrészeihez való kötődés372
Megelőzés a termelés területén373
A növénytermesztés és a termelés tárolása373
Az élelmiszeripar és a konyhatechnika376
Összefoglalás381
Irodalomjegyzék383
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv