1.035.438

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az Erdőspuszták Parkerdei

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye: Debrecen
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 175 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Színes fotókkal.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Örömmel teszek eleget az Erdőspuszták fejlesztéséről beszámoló könyv újbóli kiadásának. Egyben köszönetem fejezem ki Debrecen Város Önkormányzatának, hogy a FEFAG, ill. jogutódjának a Nyírerdő... Tovább

Előszó

Örömmel teszek eleget az Erdőspuszták fejlesztéséről beszámoló könyv újbóli kiadásának. Egyben köszönetem fejezem ki Debrecen Város Önkormányzatának, hogy a FEFAG, ill. jogutódjának a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti ZRt.-nek pénzügyi válsága idején az első kiadást vállalta.
Debrecen Szabad Királyi Város 28.000 kataszteri holdas erdőbirtokának különleges színfoltja volt az Erdőspuszták, ez a XIX. század végéig nyílt vizekkel, lápokkal, virágos rétekkel, tocsogókkal és erdőfoltokkal egymást váltogató, mozaikos kistáj. A száz-százhúsz évvel ezelőtt végrehajtott - de ma már károsnak ítélhető - vízrendezés, a vizek lecsapolása megváltoztatta az erdőterület arculatát.
Ennek az erdőspusztai területnek a fejlesztésére, a korábbi korok által jellemzett élettér visszaállítására, ugyanakkor a közeli nagyváros, Debrecen polgárainak rekreációs igényének és szabadidő eltöltésének megteremtésére - ún. közcélú fejlesztések kidolgozásával környezetfejlesztésére "szövetkeztek" az 1970-es évek elején az erdész és vízügyi szakemberek. Az addig csatornákon elvezetett felszíni vizeknek tározótavakba történő gyűjtésével, az erdőállományok átalakításával és közjóléti berendezésekkel való felszerelésével a terület közkedvelt kirándulóhellyé vált.
A tavak környezetében kiépített pihenőközpontok három és fél évtizedes fejlesztésének történetét mutatja be a kiadvány. Aki kezébe veszi e könyvet, a legszakavatottabb kézből nyer tájékoztatást, hiszen a szerző a Felsőtiszai Erdő és Fafeldolgozó Gazdaság főmérnöke és a kezdetektől, 1972-től 1991-ig a területen végzett közjóléti fejlesztések irányítója volt.
A szerzőt és valamennyi résztvevő szakembert köszönet illeti az Erdőspuszták területén végzett környezetfejlesztő munkáért, amely reményeink szerint nem szakad meg. A Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti Hivatalának segítségével 1999-ben elkészült az Erdőspuszták két évtizedre előre tekintő fejlesztési terve, megfogalmazva a továbblépés újabb lehetőségeit. Sőt a terület használatában további fejlesztéseknek teremti meg a feltételeit a Hajdúsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer - a manapság használt elnevezés szerint (CÍVISVÍZ) CIVAQUA program - tervezett megvalósítása is.
Ezen bevezető szavakkal ajánlom a kötetet Debrecen város valamennyi polgárának, akiknek érdekében az Erdőspuszták fejlesztése eddig történt, és a jövőben is folytatódni fog.
A 35 éves jubileum alkalmából fogadják szeretettel e könyvet az Erdőkezelő Nyírerdő Nyírségi Erdészeti ZRt. ajándékaként és a fejlesztésben résztvevők előtti tisztelgés megnyilvánulásaként. Vissza

Tartalom

Előszó5
Bevezető7
Erdőspusztai Parkerdők veszteségei9
Az Erdőspuszták már 1998-ban az EU-ban9
Debrecen erdőbirtokai13
Közjóléti fejlesztések kezdetei15
Az Erdőspuszták állományviszonyai23
Az Erdőspuszták természetrajza, termőhelye25
A fejlesztési programterv célkitűzése29
Az Erdőspuszták története31
Az erdőspusztai erdőbirtokok kialakulása33
Az Erdőspuszták erdőgazdálkodása43
Az Erdőspuszták vízgazdálkodása53
Az Erdőspuszták közlekedése67
Az Erdőspuszták Pihenő Központjai90
Vekeri Pihenőerdő Központ (VPK)91
Vekeri Pihenő Központ fejlesztési lehetőségei106
Fancsikai Pihenőerdő124
A Nagycserei Pihenőerdő Központ129
Hármashegyi Pihenőerdő133
Hármashegyi rekonstrukció137
Erdei Iskolák Hármashegyen és a Nagyerdőn139
Erdészeti Múzeum145
Túrista utak az Erdőspusztán146
Erdőspuszta segítő szervezetei149
Erdőspuszta fejlesztése 35 év alatt153
Az Erdőspuszta továbbfejlesztési lehetőségei159
Vekeri Parkerdő fejlesztése160
A felhasznált irodalmi és levéltári források jegyzéke167

Dr. Szemerédy Miklós

Dr. Szemerédy Miklós műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szemerédy Miklós könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv