1.035.160

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szappanok és mosószerek készítése

Elméleti és gyakorlati kézikönyv

Szerző

Kiadó: Magyar Vegyipari Szövetség
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 345 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a Hungária Nyomda Rt., Budapest. Írta Köhler Ernő okl. vegyészmérnök. 77 fekete-fehér ábrával illusztrálva. 12 táblázatot tartalmaz.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szappanfőzést nem lehet könyvből megtanulni! Van-e akkor annak célja, hogy a szappanok és mosószerek készítéséről könyvet írjak? Aki e munkától azt várja, hogy benne néhány főzési művelet... Tovább

Előszó

A szappanfőzést nem lehet könyvből megtanulni! Van-e akkor annak célja, hogy a szappanok és mosószerek készítéséről könyvet írjak? Aki e munkától azt várja, hogy benne néhány főzési művelet ismertetését és az egyes szappanminőségek receptjeit megtalálja olyan formában, hogy elolvasása után eredményesen hozzáláthat a szappanfőzéshez, feltétlenül csalódni fog. A szappanfőzés ugyanis nem receptmesterség, hanem évszázados alapokon kifejlődött gyakorlati ipar és ismerete írott utasítások alapján nem sajátítható el, hanem csakis gyakorlati úton, a főzőüst mellett.
Az elmondottak ellenére is örömmel vettem e könyv kiadóinak megtisztelő megbízását a szappanok és mosószerek készítését ismertető könyv megírására. Meggyőződésem, hogy szakmánknak jó szolgálatot teszek, ha feladatomat sikerűl úgy megoldani, hogy könyvem révén egyrészt a tisztán gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező személyek részére ismereteiknek szélesebb alapot adok és egyes megfigyeléseiknek magyarázatát és ezáltal további fejlődés lehetőségét nyújtom. Másrészt pedig kezdők számára - az elsajátítandó anyagnak rendszerbefoglalásával, magyarázatokkal és gyakorlati utasításokkal - a szappanfőzés mesterségének megismerését megkönnyítem.
Azért is örömmel vállaltam a megbízást, mert magyarnyelvű szakirodalmunkból - a kisebbméretű és a könyvesboltok polcairól már régebben elfogyott Dubovitz-féle könyvtől eltekintve - a szappanfőzés mesterségét ismertető mű ezideig teljesen hiányzott. Ez annak tulajdonítható, hogy egy magyarnyelvű szakkönyvnél, nemzetközi viszonylatban mérve, nem számíthatunk oly nagy érdeklődésre, mint egy világnyelven írott szakmunkánál. Ez a körülmény az én munkámat is megnehezítette, mert feladatul kellett kitűznöm, hogy olyan könyvet írjak, amely az elméleti előképzettséggel rendelkező olvasók érdeklődésének színvonalát is kielégíti és mégis mindenki részére érthető. Vissza

Tartalom

Előszó
Tartalomjegyzék
Bevezetés
Elméleti alapfogalmak
A zsíros-olajok
Általános rész1
A zsíros-olajok vegyi összetétele1
A zsíros-olajok fizikai tulajdonságai3
A zsíros-olajok vegyi tulajdonságai5
A zsíros-olajok vegyvizsgálati adatai8
A szappan
A szappan fogalma9
A zsíralkáli-szappanok tulajdonságai11
Zsírok és olajok elszappanosítása23
Elszappanosítás forralás útján24
Elszappanosítás hideguton27
Karbonát elszappanosítás28
Egyéb elszappanosítási módok30
A kisózás elmélete
Általános rész31
Az elektrolitok kisózó hatása33
Az egyes fázismódosulatokkal kapcsolatos tudnivalók35
Hőmérséklet és egyéb hatások befolyása a kisózásra és a kiülepedésre36
A szappangyártás nyersanyagai
Zsírok és olajok
A zsírok és olajok csoportosítása38
A zsírok és olajok előállítása40
A szappangyártásnál leggyakrabban használt zsírok és olajok ismertetése42
Zsírok és olajok tárolása és kezelése
Zsírok és olajok tárolása50
Zsiradékok kezelése54
Zsírsavak
A zsírsavak csoportosítása58
A zsírbontás60
A zsírok előkészítése a bontáshoz60
A Twitchell-bontás61
Autoklávbontás63
Zsírsavak tárolása és kezelése64
Gyanta65
Vegyi úton előállított zsírsavak és zsírpótló anyagok
Vegyi úton előállított zsírsavak66
Zsírpótló anyagok67
Alkáliák
Általános rész68
A szappangyártásnál használatos alkáliák69
A marólúgok raktározása, kezelése és feloldása72
A szappangyártás segédanyagai73
A szappangyártás gépei és készülékei
Szappanfőzdék általános berendezési tárgyai
Főzőüstök76
Duplikátor-, olvasztó- és keverőüstök78
Főzdei segédeszközök79
Szivattyúk79
A készrefőzött szappan továbbfeldolgozását szolgáló gépek és berendezések80
Szappanformák80
Hűtőprések81
Szappanvágó gépek83
Előkésíztő berendezések a préseléshez84
Présformák (stancák) és szappanprések85
Csomagológépek86
Hideguti szappanok készítéséhez szükséges berendezési tárgyak86
Pilirozott pipereszappanok készítéséhez szükséges gépek és berendezések87
Szappanforgácsoló gépek87
Szappanforgács szárító gépek88
Forgácskeverő gépek90
Pilirozó gépek90
Rúdnyomó csigaprések (pelotőz)91
Szappandarab-vágógépek91
Különféle gépek és berendezések92
Gőzellátás92
Ábrák97
A szappangyártás gyakorlata
Kemény mosószappanok113
Színszappanok115
A szappanfőzés műveletei116
A színszappan kiülepítse és továbbfeldolgozása137
Egyes színszappanfajták gyártási előírásai146
Enyvszappanok
Általános rész150
Az enyvszappanok zsírösszetétele, lúgtöménysége és töltőanyagai152
Gyártási előírások154
Félszínszappanok (eschwegi szappanok)156
Textilszappanok
A szappan szerepe a textiliparban159
A textilszappanok forgalmi módozatai161
A textilszappanok minőségi követelményei162
Textilszappanok gyártási előírásai163
Oldószerszappanok
Általános rész166
Az oldószerszappanok csoportosítása167
Gyártási előírások170
Kálikenőszappanok
Általános rész172
Kenőszappanok készítése175
Pipereszappanok185
Hideguton készített pipereszappanok
Általános rész186
Nyersanyagok187
A hideguti pipereszappankészítés gyakorlata189
Egyes hideguti szappanminőségek192
Glicerinszappanok (Dr. Kéri Pál)
Általános követelmények és hozzátétek193
Gyártási előírások195
Illatosított színszappanok197
Pilirozott szappanok
Általános rész198
A pilirozott szappanok nyersanyagai199
A pilirozott szappanok készítése201
Pipereszappanok illatosítása (Dr. Kéri Pál)
Az illatosító alapanyagok csoportosítása209
A szappan- és illatosítóanyag egymásrahatása211
Az illatkompoziciók készítése212
Egyes szappanfajták illatosítása216
Borotvaszappanok (Dr. Kéri Pál)
Általános rész217
Hidegúton készített borotvaszappanok219
Pilirozott borotvaszappanok220
Borotvaszappanpor222
Borotvakrémek222
Folyékony borotvaszappanok223
Fertőtlenítő- és gyógyszappanok (Dr. Kéri Pál)224
Különleges szappankészítmények (Dr. Kéri Pál)
Homokszappan226
Fémtisztítószappan226
Kéztisztító- és mosószerek227
Folttisztítószappan227
Úszószappan228
Folyékony szappanok (Dr. Kéri Pál)
Általános rész229
Folyékony szappanok készítése230
Gyártási előírások232
Szappanforgács, szappanpehely, szappanpor és mosóporok
Általános rész232
Szappanforgács és szappanpehely234
A szappanporok és mosóporok nyersanyagai235
A szappanporok és mosóporok készítése238
A szappanalap készítése238
A mosóporkeverékek összeállítása239
A mosóporkeverékek porítása242
A szappanok és mosószerek készitésével kapcsolatos általános tudnivalók
Laboratóriumi vizsgálatok247
Szappanüzemi laborítórium legszükségesebb felszerelési kellékei247
Általános utasítások248
Zsírok és olajok vizsgálata250
Maróalkáli és sóoldatok vizsgálata252
Szappanvizsgálatok253
Számítások255
Zsiradékok szabadzsírsav tartalma255
Nátronlúgszükséglet zsiradékok savtalanításához256
Zsiradékok teljes elszappanosításához szükséges lúg mennyisége256
Ammóniákszódaszükséglet a karbonát elszappanosításhoz257
A szappanhozamnak kiszámítása258
Színszappanok zsírsavtartalmának szabályozása a felvágási súly beállításával259
Zsiradékok glicerintartalma260
Maróalkálioldatok higítása súlymérés útján260
Maróalkálioldatok higítása űrtartalomméréssel260
Kalkulációk261
Anyagköltségek262
Gyártási költségek263
Általános költségek
A kalkulációs összeállítása267
Táblázatok
Tiszta trigliceridek és fontosabb zsiradékok fizikai és kémiai állandói271
Marónátronoldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve272
Marónátronoldatok higítása273
Marókálioldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve274
Nártiumkarbonát- (szóda-) oldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve275
Káliumkarbonát- (hamuzsír-) oldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve276
Nátriumklorid- (konyhasó-) oldatok fajsúlytáblázata 15 C foknál mérve277
1000 kg zsiradék elszappanosításához szükséges nátronlúg mennyisége278
1000 kg zsiradék elszappanosításához szükséges kálilúg mennyisége279
1000 kg ipari zsírsav elszappanosításához szükséges 98 %-os ammóniákszóda mennyisége280
1000 kg szappanhoz adandó töltőanyag súlya kilogramokban, melynek hozzáadásával a szappan zsírsavtartalmát a kívánt mértékben csökkenthetjük281
Magyarország nagyobb városai vizének keménysége (Dr. Kneppó Jenő)282
Függelék
A mosóanyagok használata (Erdős Jenő)
Általános rész285
A mosás gyakorlata286
A szennyezettség fajtájának figyelembevétele a mosásnál286
Tudnivalók a mosáshoz szükséges vízről287
A hőmérséklet megválasztása a mosásnál293
A mosóanyagok megválasztása293
Pamutanyagok mosása293
Lenanyagok mosása296
Gyapjúanyagok mosása297
Selyemanyagok mosása299
A zsíralkoholos mosószerek300
Betűrendes tárgymutató303
Melléklet
1-12. számú táblázataink kézihasználatra

Köhler Ernő

Köhler Ernő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Köhler Ernő könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv