1.035.545

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az oktatásügy a szocialista államban

Tájékoztató az NDK művelődési politikájáról

Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 62 oldal
Sorozatcím: Első kézből
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az elmúlt évtizedekben a nevelési problémák egyre inkább a közérdeklődés homlokterébe kerültek. Az egész világon vitatkoznak róluk, számos országban vezettek be iskolareformokat vagy készítenek elő... Tovább

Előszó

Az elmúlt évtizedekben a nevelési problémák egyre inkább a közérdeklődés homlokterébe kerültek. Az egész világon vitatkoznak róluk, számos országban vezettek be iskolareformokat vagy készítenek elő különböző változtatásokat az oktatásügyben. Nemzetközi szervezetek foglalkoznak fokozottabb mértékben azzal a kérdéssel, hogy milyen is legyen a nevelés a jövőben.
A műveltséghez, a sokoldalú harmonikus fejlődéshez való jog az általános emberi jogok része. A személyiség igazi szabadsága azonban csak ott létezik, ahol nemcsak formálisan szavatolt minden ember joga a műveltséghez, hanem ahol általánosan megvalósították az ezen jog realizálásához szükséges társadalmi és pedagógiai feltételeket.
A nemzetközi pedagógiai vitában általánosan elismert, hogy a szocialista országok nagy eredményeket értek el az iskoláskor előtti nevelés területén. A világ első szocialista államában, a Szovjetunióban, már igen korán és gyakran nehéz anyagi feltételek között valósítottak meg intézkedéseket, amelyek az oktatásügy sikeres fejlődéséhez vezettek. Az ennek során szerzett tapasztalatai mindig is a szocialista országok rendelkezésére álltak és állnak, és az NDK is profitált ebből szocialista oktatásügye kiépítése során. A szocialista országok a szocialista integráció keretében jelenleg fokozottabb erőfeszítéseket tesznek, az oktatásügy jövőbeni fejlődési tendenciáinak mint a társadalmi fejlődés elválaszthatatlan részének a pontosabb meghatározására.
A "szocialista oktatásügyi koncepcióként" megnevezett művelődéspolitikai és pedagógiai, pszichológiai alapfelfogások az összes szocialista országban messzemenően egységesek. Ez az egységesség az elvileg azonos hatalmi, osztály és termelési viszonyokból adódik, vagyis a szocialista társadalmi rendből, a szocialista demokráciából, a közös ideológiai-elméleti alapokból, a marxizmus-leninizmusból. A szocialista országok oktatási rendszerei, amelyek alapját egységes koncepcióbeli felfogások képezik, konkrét kialakításukban azonban részben hagyományokból, a történelmi előfeltételekből, a termelőerők fejlettségi szintjéből, az ipar területi megoszlásából, valamint a földrajzi és egyéb adottságokból erednek.
Kiadványunk első részében ismertetjük az egységes szocialista oktatási koncepciót. A második részben az NDK oktatásügyének a bemutatása áll az előtérben. Vissza

Tartalom

I. A szocialista oktatásügyi koncepció
A sokoldalúan képzett személyiség kialakítása
A tudományos világnézet
A ma és a holnap műveltsége
Általános és speciális képezettség mindenki
számára
Egymásbafolyó határok
A szocialista általános műveltség lényege
A munka alakítja az embert
Aktív kapcsolatban a művészetekkel és a kultúrával
II. Az NDK egységes szocialista oktatási rendszere 21
A nehéz kezdetek
Társadalom és oktatás egy úton
A jelenlegi oktatási rendszer ismérvei
Zsákutcák nélküli oktatási rendszer
Az iskoláskor előtti nevelés
A gyerekek és a szülők számára egyaránt
előnyös
A jó adottságok kifejlesztése
A tízosztályos politechnikai általános iskola
Szaktárgyak szerinti oktatás az első osztálytól
Politikailag elkötelezett ifjúság
Tanulás az üzemben
Élményekben gazdag délutánok
Versenyek a teljesítmények összemérésére
Gyógypedagógia
Szakmai képzés
Melyek az alapszakmák?
Az érettségihez vezető utak
Szakiskolák, főiskolák és egyetemek
Az egyetemi tanulmányok tartalma és formája
A felnőttképzés
III. Szolid alapok
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv