1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zöldség- és gyümölcsszárítás

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 294 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-202-8
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Burits Oktáv: A zöldség- és gyümölcsszárítás helyzete
A szárítóipar fejlődése5
A szárítás ma9
Szárítóiparunk felépítése12
A gyártmányválaszték18
A szárítás hatása a termelésre18
Az export19
Berki Ferenc: A szárítás elméleti alapjai és ezek gyakorlati összefüggései
Lég- és hőtechnikai alapfogalmak22
A száraz levegő22
A nedves levegő23
A gáz állapotjelzői26
A vízgőz29
A nedves levegő vizsgálata30
A hőátadás33
A levegő mint szárító közeg34
Áramlástechnikai alapfogalmak36
A szárítók hőenergetikai jellemzése37
A víztartalom és a vízelvonás40
A víz kötésformái40
A vízállapot és a romlás42
A víztartalom vizsgálata45
A száradási folyamat46
A száradási görbék46
A száradást befolyásoló tényezők49
Az élelmiszerek változása száradás közben51
A szárítóberendezések műszerezése és műszeres vizsgálata53
A hőmérséklet mérése53
A nyomás mérése54
A légsebesség mérése55
A légnedvesség mérése58
A felhasznált energia mérése62
Berki Ferenc: Zöldség- és gyümölcsszárító eljárások és berendezések
A szárítók működési elve63
A konvekciós szárítók működése65
Segédberendezések69
A ventillátorok69
A léghevítés73
Gőzfűtésű léghevítők és tartozékaik75
Porleválasztók78
A szárítási módszer kiválasztása79
Hazai, hagyományos, konvekciós szárítóberendezések ismertetése80
A Schilde-féle Favorit szárító80
A Számum-r szalagos szárító84
Az SL-2000 Imperiál szalagos szárító87
A HBM Binder-féle szalagos szárító89
A CER alagútszárító93
A GZS alagútszárító97
Az utószárítás99
Egyéb zöldség- és gyümölcsszárító eljárások és berendezések99
A hengerszárítás99
A porlasztó szárítás101
A habosítva szárítás106
A vákuumszárítás109
A túlnyomásos explóziós szárítás115
A fluidizációs és pneumatikus szárítás115
Az infravörös szárítás119
A dielektromos (nagyfrekvenciás) szárítás119
Burits Oktáv: A zöldség- és a gyümölcsszárítás technológiája
A feldolgozási műveletek hármas egysége120
Előkészítő műveletek121
A válogatás124
A mosás125
A tisztítás128
A szeletelés137
A kezelés141
Az előfőzés145
A szárítás műveletei146
A terítés146
A szárítás148
Az utánszárítás153
A szárítást követő műveletek155
Az aprítás156
Az osztályozás157
A szelektálás158
A fémmentesítés és az ellenőrzés159
A válogatás159
A csomagolás162
Burits Oktáv: Zöldségek szárítása
Vöröshagyma167
Fokhagyma185
Póréhagyma187
Metélőhagyma191
Sárgarépa192
Zellergumó200
Burgonya205
Petrezselyemgyökér210
Pasztinák211
Torma211
Cékla212
Karalábé214
Spárga214
Petrezselyemlevél216
Zellerlevél, zellerszár219
Kaporlevél219
Parajlevél220
Étkezési paprika220
Paradicsom224
Zöldbab227
Karfiol229
Burits Oktáv: Gyümölcsök szárítása
Alma234
Nagy maradék nedvességtartalmú szárítmányok235
Kis maradék nedvességtartalmú szárítmányok237
Szilva238
Csipkebogyó240
Burits Oktáv: Gyors vízfelvevő képességű szárított termékek előállítása
Hengerszárítás243
Porlasztószárítás244
Liofilezés250
Burits Oktáv: Minőségellenőrzés és tárolás
Alak, méret, térfogat255
Szín258
Íz-, szag-, hatóanyag-tartalom 260
Cukor- és sótartalom261
Rehidrálás és konzisztencia261
Nedvességtartalom262
Fizikai és vegyi szennyezettség266
Adalékanyagok267
Idegen anyagok, hibás részek268
Mikrobiológiai követelmények269
A feldolgozás mikrobniológiai szempontból nézve272
Szárított termékek tárolása274
Burits Oktáv: A szárított termékek felhasználása és a gyártásfejlesztés várható irányai
A termelés fejlesztése281
Utószó285
Felhasznált irodalom287
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv