1.035.176

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ

,
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 30 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A tudományok fejlődésével egyre nagyobb a feljegyzett ismeretanyag mennyisége és szerepe. A világon évente 260 000-nél több könyvet adnak ki. Ennek az egyre gyarapodó anyagnak az áttekintése még... Tovább

Előszó

A tudományok fejlődésével egyre nagyobb a feljegyzett ismeretanyag mennyisége és szerepe. A világon évente 260 000-nél több könyvet adnak ki. Ennek az egyre gyarapodó anyagnak az áttekintése még részleteiben is mind kevésbé lehetséges az egyes tudományterületek kutatói számára. Maguk a könyvtárak is csak úgy tudnak feladatuknak megfelelni, ha a tudományok differenciáltsága szerint szakosítva, megosztják egymás között az irodalom gyűjtését, feldolgozását és feltárását. Ma már a mezőgazdasági szakirodalom hatalmas anyagát is világszerte speciálisan szervezett szakkönyvtárak és dokumentációs intézetek gyűjtik és tárják fel.
Hazánkban a felszabadulás előtt a mezőgazdasági irodalom gyűjtése a különböző tudományos kísérleti és oktatási intézetekben, egyesületi és egyéb szervezeti könyvtárakban, magángyűjteményekben folyt. Mindegyikben más és más volt azonban a gyűjtés iránya. Legnagyobb és legáltalánosabb gyűjtőkörű, nyilvános könyvtár ebben az időben a Mezőgazdasági Múezum könyvtára volt, mintegy 40 - 50 000 kötetes anyagával. Speciálisabb jellegű volt az Országos Erdészeti Egyesület, a Mezőgadzasági Kamara és az Országos Magyar Gazdasgái Egyesület gyűjteménye. A vidéki gazdasági akadémiák - később főiskolák, majd egyetemi osztályok - könyvtárai általános gyűjtemények ugyan, azonban rendeltetésüknek megfelelően csak korlátozott körben, az oktatók és a tanulóifjúság számára voltak hozzáférhetők. Ugyanígy az állatorvosi, erdészeti és kertészeti főiskolák sajátos összetételű könyvanyaga is az oktatás és a tanszéki kutatás céljait szolgálta.
A könyvtárak állományának feldolgozása, katalógusainak kialakítása nem volt egységes. Mezőgazdasági világirodalomra támaszkodó, rendszeres tudományos tájékoztatás vagy egyáltalában nem folyt, vagy nem volt kielégítő.
A felszabadulás után megváltozott a mezőgazdasági kutatás helyzete és kiszélesedett a kutató, kísérleti intézetek feladatköre. A mezőgazdaságan végbement alapvető változásokmagukkal hozták a mezőgazdálkodás tudományos alapokra helyezésének fokozott igényét. A felszabadulás előtti nagygazdaságokban működő nemesítő-, kutatótelepek vagy megszüntek, vagy az új igényeket szolgáló intézményekké alakultak át.
A korábban tervszerűtlenül folyó mezőgazdasági kutatás területén a felszabadulás után egyre erősebben jelentkezett az egybehangolás, koordinálás szükségessége. A kutatóintézetek dolgozóinak nagyobb és nehezebb feladatokat kellett megoldaniok. A nagyobb feladatok alaposabb tudományos elmélyülést és fokozotabb szakirodalmi ismereteket kívántak meg. Mindezek következményeként egyre erőteljesebbé vált az igény egy országos központi mezőgazdasági könyvtár felállítása és a korszerű tudományos tájékoztatás megszervezése iránt.
Vissza

Tartalom

Bevezetés5
Az OMgK létrehozása, feladatai, szervezete7
Az OMgK tevékenysége11
Az OMgK állománya11
Olvasószolgálat12
Az olvasószolgálat igénybevétele13
Kölcsönzés14
Katalógusok14
Olvasóterem15
Hálózati módszertani munka16
Az OMgK tájékoztatási munkája16
Kiadványok17
Az OMgK fordítói tevékenysége20
Függelék
Az OMgK hálózatához tartozó könyvtárak állománya22
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv