1.035.163

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szakágazati technológia - Tejipar II.

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 280 oldal
Sorozatcím: Élelmiszeripari szakmunkásképzés tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-231-157-4
Megjegyzés: Tankönyvi szám: SZM-512. 99 ábrával illusztrálva. 450 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés
Vajgyártás
A vajról általában7
A vaj fogalma7
A vaj összetétele8
A vaj fizikai szerkezete10
A vaj és a vajgyártás jelentősége11
A vajgyártás elmélete13
A vaj képződése14
Vajgyártási eljárások15
A vajgyártás nyersanyagai15
A vajgyártás alapanyagai16
A tej mint a vajgyártás alapanyaga16
A tejszín mint a vajgyártás alapanyaga18
A leggyakoribb alapanyaghibák18
Az alapanyag íz- és szaghibái18
Az alapanyag állományhibái22
A vajgyártás segédanyagai22
A vajba bekerülő segédanyagok22
Vajba nem kerülő segédanyagok24
A tej fölözése, a tejszín elsődleges kezelése a termelőhelyen, ill. a fölözőállomáson25
A tejszín átvétele és kezelése a gyűjtőcsarnokban, mélyhűtő állomáson és a továbbszállító üzemben26
A vajgyártás műveletei és folyamatai28
Az alapanyag átvétele és kezelése a vajgyártó üzemben28
A tejszín pasztőrözése, szellőztetése és hűtése30
A tejszín érlelése32
A tejszín színezése35
A tejszín köpülése36
A vaj mosása38
A vaj gyúrása39
A vaj víztartalmának és pH-értékének beállítása42
A vaj sózása43
A vaj utószilárdulása44
A vaj csomagolása45
A vaj tárolása47
A tárolt vaj átgyúrása és felújítása48
A vaj gyártástechnológiája50
A vaj minősítése60
Vajkészítmények65
A vajzsír gyártása67
Sajtgyártás
A sajtokról átalában72
A sajt fogalma72
A sajt összetétele72
A sajt szerkezete74
A sajt és a sajtgyártás jelentősége77
A sajtok csoportosítása79
A sajtgyártás elmélete80
A tej olvadása80
Az alvadék zsugorodása83
A sajt érése85
A sajtgyártás nyersanyagai92
A sajtgyártás műveletei, folyamatai108
Az alapanyag átvétele és előtárolása109
A sajttej kezelése109
A kádtej előkészítése112
A tej alvasztása119
Az alvadékok kidolgozása122
Az alvadék különleges kezelése127
Az alvadék formázása133
A sajtok préselése133
A sajtok megjelölése143
A sajtok sózása147
A sajtok érlelése148
Kitermelés158
A sajtok tárolása161
A sajtok csomagolása161
A sajtok szállítása163
A sajtok gyártástechnológiája163
Friss sajtok gyártása167
Túrósajtok gyártása170
Fontosabb sajtféleségeink173
A sajtok minősítése176
Az ömlesztett sajt gyártása
Az ömlesztett sajtról általában187
Az ömlesztett sajt fogalma187
Az ömlesztett sajt összetétele188
Az ömlesztett sajt szerkezete188
Az ömlesztett sajt gyártásának jelentősége189
A sajtömlesztés elmélete190
Fizikai és kémiai folyamatok190
Mikrobiológiai változások191
Az ömlesztettsajt-gyártás nyersanyagai192
Az ömlesztettsajt-gyártás alapanyagai192
Az ömlesztettsajt gyártása szempontjából káros sajthibák192
Az ömlesztettsajt-gyártás segédanyagai193
Az ömlesztettsajt-gyártás műveletei és folyamatai196
Az alapanyag kiválasztása196
Az alapanyag előkészítése196
Az alapanyag-keverék összeállítása197
Próbaömlesztés197
Ömlesztés198
Homogénezés199
Ultrapasztőrözés és sterilezés199
Adagolás és csomagolás200
Hűtés201
Füstölés201
Tárolás201
Az ömlesztett sajt gyártástechnológiája202
Fontosabb ömlesztett sajtféleségeink203
Ömlesztett sajtok204
Ömlesztett sajtkészítmények204
Az ömlesztett sajtok minősítése206
Minőségi követelmények206
Érzékszervi bírálat207
A leggyakoribb hibák208
Tejipari melléktermékek feldolgozása és hasznosítása
A tejipari melléktermékekről általában211
A tejipari melléktermékek összetétele211
A tejipari melléktermékek jelentősége211
A sovány tej feldolgozása és hasznosítása212
A sovány tej hasznosítása emberi táplálkozásra212
Sovány tej hasznosítása állati takarmányozásra214
Olvasmány214
Kazeingyártás ipari célra214
Az író feldolgzása, ill. hasznosítása215
A savó feldolgozása és hasznosítása215
Savóitalok és egyéb savókészítmények előállítása216
Savópor gyártása216
Olvasmány217
Egyéb savóporkészítmények217
A savó feldolgozása alkotórészeire való bontással217
A tisztogatás és csírátlanítás a tejipari üzemben
A tisztogatás és csírátlanítás általános kérdései220
A tisztogatás és csírátlanítás kellékei222
A víz223
A tejiparban alkalmazott tisztítószerek223
A tejiparban alkalmazott fertőtlenítőszerek226
Tisztogatóeszközök és -felszerelések227
A tisztogatás és csírátlanítás műveletei és folyamatai229
A tisztogatás és csírátlanítás technológiája230
A technológiai gépek, berendezések, szerelvények, csővezetékek tisztogatása és csírátlanítása230
A göngyöleg tisztogatása és csírátlanítása235
Az üzemi helyiségek tisztogatása237
A tejtermékek értékesítése
Az értékesítés szervezete és rendszere230
Az áruterítés rendszere és módszerei240
A tejipari üzemek létesítésének főbb irányelvei
A telepítés főbb szempontjai242
Az üzemépület kialakítása és a belső elrendezés fontosabb kérdései243
A tejüzemek víz- és szennyvízgazdálkodásának fontosabb szempontjai244
Függelék

Dr. Ketting Ferenc

Dr. Ketting Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Ketting Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv