1.035.489

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági ismeretek III.

Mezőgazdasági áruforgalmazó technikus szakképesítés ideiglenes tankönyve

Szerző
Lektor

Kiadó: Agrárszakoktatási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 207 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kertészeti termesztés a mezőgazdasági termelés fontos ágazata. Szűkebb értelemben a zöldség- a gyümölcs- és a szőlőtermesztést foglalja magába. Tágabb értelemben ide soroljuk a... Tovább

Előszó

A kertészeti termesztés a mezőgazdasági termelés fontos ágazata. Szűkebb értelemben a zöldség- a gyümölcs- és a szőlőtermesztést foglalja magába. Tágabb értelemben ide soroljuk a dísznövény-termesztést, valamint a kert- és parképítést is.
Sajátosságai, hogy ágazatai különböző igénnyel lépnek fel az alkalmazott agrártechnika, a klimatikus adottságok, az eszközráfordítás és az értékesítés területén.
Az ágazatban előállított termékeknek fontos szerepe van a lakosság egészséges táplálkozásában, az élelmiszeripar nyersanyagellátásában és az exportban.
A kertészeti termelés, a dísznövények kivételével nagy biológiai értékű, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, nyersen vagy feldolgozás után közvetlenül emberi fogyasztásra alkalmas terméket állít elő. Ezért nagyon fontos, hogy a termesztés során környezetkímélő technológiát alkalmazzunk. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
A zöldségnövények termesztése4
Jelentősége4
A zöldségnövények fogalma, csoportosítása5
A zöldségnövények környezeti igénye6
Hőmérséklet6
Fény7
Víz7
Tápanyagigény8
Trágyázás9
Talajművelés10
A zöldségnövények szaporítása11
A vetőmeg értékmérő tulajdonságai11
Magkezelési eljárások12
A magvetés12
A szabadföldi helyrevetés módjai12
A vetőmag mennyisége13
A vetés ideje14
Palántanevelés14
Fólia és üveg alatti zöldségtermesztés16
A zöldséghajtatás fogalma és jelentősége16
A hajtatóberendezések típusai17
A létesítmények hasznosítása21
Fűthető létesítmények21
Fűtetlen létesítmények22
Vándoroltatás nélküli kétszakaszos hasznosítás22
Részletes zöldségtermesztés 22
A burgonyafélék termesztése23
Paradicsom23
Környezeti igénye23
Fajtái23
Szabadföldi paradicsomtermesztés24
Hajtatás25
Paprika26
Környezeti igénye26
Fajtái26
Szabadföldi paprika termesztése27
Hajtatás28
Fűszerpaprika28
Tojásgyümölcs (padlizsán)29
A levélzöldségek termesztése30
Fejes saláta30
Szabadföldi termesztése30
Jégsaláta31
Cikória saláta31
Endívia saláta32
Spenót32
Sóska32
A pázsifűfélék termesztése34
Csemegekukorica34
A hüvelyes zöldségfélék termesztése35
Zöldborsó35
Fajtái35
Termesztése36
Bokorbab37
Karósbab38
Spárgabab39
A kabakosok termesztése40
Görögdinnye40
Fajtái40
Termesztése40
Síkfóliás termesztése41
Sárgadinnye42
Fajtái42
Síkfóliás termesztése43
Uborka43
Fajtái44
Termesztése45
Hajtatása46
Főzőtök46
Spárgatök46
Patisszon47
Cukkini47
Sütőtök47
A káposztafélék termesztése49
Fejes káposzta49
Fajtái49
Termesztése49
Hajtatás51
Kelkáposzta51
Fajtái51
Termesztése52
Hajtatása52
Karfiol52
Fajtái52
Termesztése53
Hajtatása53
Karalábé54
Fajtái54
Termesztése54
Hajtatás55
Bimbóskel55
Brokkoli55
Vörös káposzta56
Kínai kel56
Pak-choy (bordás kel)56
A gyökérzöldségek termesztése57
Sárgarépa57
Fajtái57
Termesztése57
Hajtatása58
Petrezselyem58
Zeller59
Cékla59
Retek60
Feketegyökér60
A hagymafélék termesztése62
Vöröshagyma62
Fokhagyma62
Gyöngyhagyma64
Metélőhagyma64
Póréhagyma64
A gombafélék termesztése64
Csiperkegomba65
Laskagomba65
Harmatgomba66
Gyapjas tintagomba66
Shii-take66
Az egyes zöldségfélék növényvédelme67
A feldolgozás követelményei a legfontosabb zöldségféléknél71
Zöldségnövények egyszerű tartósítása73
A zöldségnövények értékesítésre történő előkészítése74
A zöldségnövények tárolása76
A zöldségtermesztés gazdaságosságát befolyásoló tényezők76
Gyümölcstermesztés78
A gyümölcstermesztés jelentősége78
A gyümölcstermő növények csoportosítása78
A gyümölcstermő növény részei80
A gyümölcstermő növények szaporítása84
A gyümölcsfa nevelés a faiskolában87
A gyümölcstermő növények alanyai88
A gyümölcsös telepítése89
Természeti viszonyok89
Gazdasági viszonyok90
Telepítési munkák91
Az ültetvény telepítésének tervezése91
A telepítési rendszer91
Ültetési előkészületek93
A gyümölcsfák ültetése94
A telepítést követő munkák94
A fiatal fák ápolása94
A termőfelület-alakítás elméleti alapja95
Koronaalakító metszés95
Ritkító metszés100
Termőre metszés101
A gyümölcsösök növényvédelme103
A növényvédelem módjai103
Élettelen tényezők okozta károsodások104
Élőlények okozta károsodások105
Növényi kórokozók105
Állati kártevők108
A gyümölcs üzemen belüli feldolgozásának lehetőségei111
Gyümölcsszüret111
Manipulálás (Áru kikészítés)113
A gyümölcs tárolása115
A gyümölcs feldolgozása116
Az almagyümölcsűek termesztése119
Az alma termesztése119
Jelentősége119
Fajtái119
Termesztéstechnológiája119
Betakarítás123
Áruvá készítés124
Tárolás125
A körte termesztése125
Jelentősége125
Környezeti igénye125
Fajtái125
Termesztéstechnológiája127
Betakarítás, áruvá készítés127
Tárolás
A csonthéjas gyümölcsök termesztése129
Az őszibarack termesztése129
Jelentősége129
Környezeti igénye129
Fajtái129
Termesztéstechnológiája129
Betakarítás, áruvá készítés132
A kajszi termesztése133
Jelentősége133
Környezeti igénye133
Fajták133
Termesztéstechnológia134
Betakarítás 135
A cseresznye és a meggy termesztése135
Jelentőségük135
Környezeti igényük135
Fajták135
Termesztéstechnológia137
Betakarítás138
A szilva termesztése138
Jelentősége138
Környezeti igénye139
Fajtái139
Termesztéstechnológia141
Betakarítás142
A bogyós gyümölcsűek termesztése143
A málna termesztése143
Jelentősége143
Környezeti igénye143
Fajták143
Termesztéstechnológia143
Betakarítás144
A szamóca termesztése145
Jelentősége145
Környezeti igénye145
Fajtái145
Termesztéstechnológia146
Betakarítás146
A ribiszke termesztése147
Jelentősége147
Környezeti igénye147
Fajtái147
Termesztéstechnológia148
Betakarítás149
A köszméte termesztése149
Jelentősége149
Környezeti igénye149
Termesztéstechnológia150
Betakarítás150
A gyümölcstermesztés gazdaságossága152
Szőlőtermesztés152
A szőlőtermesztés története152
Jelentősége152
Termőtájak, borvidékek, bortermelő helyek153
Szőlőfajták154
Alanyfajták155
A szőlőnövény részei156
A szőlőtőke föld alatti részei156
A szőlőtőke föld feletti részei156
A tőke zöld részei157
A szőlő környezeti igényei159
Szőlőültetvény létesítése159
Telepítési terv159
Telepítési engedély160
A fajtaválasztás160
Tereprendezés160
Talajmintavétel161
Tápanyagbiztosítás, talajelőkészítés161
A táblák kitűzése161
Ültetés161
A szaporítóanyag előkészítése az ültetéshez161
Az ültetés ideje, mélysége162
Az ültetés módja162
Befejező munkák162
A telepítés gondozása164
Tőkeművelési módok165
A szőlő metszése166
Alapfogalmak166
Metszésmódok169
A metszés ideje és módja172
A szőlő zöldmunkái172
Hajtásválogatás172
Kötözés172
A lombtömeg szabályozása173
Talajmunkák173
A szőlő szerves és műtrágyázása174
A szőlő növényvédelme175
A szőlő károsítói176
A főbb gombás betegségek176
Vírusos betegségek178
Főbb állati kártevők178
Gyakoribb élettani betegségek és környezeti károk179
A légköri hatások179
A szőlő betakarítása181
Szüreti előkészületek181
A csemegeszőlő betakarítása181
A borszőlő szüretelése182
A borszőlő feldolgozása182
Fehérborok készítése182
Vörösborok készítése183
Egyszerű borkezelési eljárások185
Iskolázó borkezelések188
A bor forgalmazása, palackozása189
A szőlőtermesztés gazdaságossága191
Erdészet193
Az erdőterület jelentősége193
Az egyes erdőalkotó fajok tulajdonságai194
Erdészeti törvények197
Az erdőgazdálkodás termékei198
Az erdészeti melléktermék200
Vadgazdálkodás201
A vadgazdálkodás jelentősége201
A hazai vadállomány összetétele201
Nagyvad201
Apróvad202
A vadászati törvény203
A vadgazdálkodás termékei204

Dr. Kiss Zsuzsanna

Dr. Kiss Zsuzsanna műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kiss Zsuzsanna könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv