1.035.374

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszerek és élvezeti cikkek vizsgálata

Szerző

Kiadó: Hungária M. T. E. XXVIII. Molekula Csoport
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 169 oldal
Sorozatcím: Molekula könyvei
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. A kötet a Laboratóriumi vizsgálatok I. kötete.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Jelen könyv a Hungária M. T. E. Molekula Csoportja által kiadott Élelmiszerakadémia III. részének változatlan lenyomata Külön megjelentetését az tette indokolttá, hogy az élelmiszerek vizsgálata,... Tovább

Előszó

Jelen könyv a Hungária M. T. E. Molekula Csoportja által kiadott Élelmiszerakadémia III. részének változatlan lenyomata Külön megjelentetését az tette indokolttá, hogy az élelmiszerek vizsgálata, különösen újabb időkben (egyrészt az élelmiszeripar fejlődése, másrészt a hamisításoknak a háborúval kapcsolatos elterjedése miatt), olyan nagy fontosságú lett, hogy célszerűnek látszott ezt a részt szélesebb - különösebben csak az élelmiszerek vizsgálata iránt érdeklődő - körök számára is hozzáférhetővé tenni. Vissza

Tartalom

Tartalomjegyzék
Előszó1
Tejvizsgálat3
Szín, szag, íz3
Savfok3
Fajsúly3
Zsír3
Szárazanyag reakció6
Nitrát6
Frissesség-vizsgálat6
Forraltság-vizsgálat7
Konzerválószerek8
Cukor11
Klór15
Klórcukorszám16
Tejtermékek vizsgálata16
Aludttej16
Tejfel és tejszín16
Kondenzált tej17
Zsír17
Tejcukor18
Nádcukor18
Tejpor19
Túró és sajt19
Nedvesség19
Zsír19
Összes N20
Oldható N20
Tejsav20
Illó savak20
Tejcukor21
Hamu21
Klór21
Idegen zsír21
Festőanyagok21
Konzerválószerek21
Zsirok és olajok vizsgálata21
Vaj21
Víztartalom21
Nemzsír22
Zsír22
Fajsúly22
Olvadási pont22
Dermedési pont22
Crismer-szám23
Refrakció23
Szabad zsírsavak23
Reichert-Meissl- és Polenskeszám23
Köttstorfer-szám24
Hehner-szám25
Jódszám26
Rodánszám29
Parciális jódszám Kaufmann szerint30
Vajsavszám30
A- és B-szám31
El nem szappanosítható rész32
Mesterséges festés32
Idegen zsírok32
Romlottság36
Konzerválószerek37
Burgonyakeményítő38
Hamisítás38
Margarin39
Konzerválószerek39
Ételzsírok és ételolajok40
Bellier-reakció40
Allen-reakció40
Kristályosító próba41
Arahinsav41
Ásványolaj41
Állati ételzsírok és -olajok41
Mesterséges ételzsírok42
Szilárdított zsírok42
Növényi ételzsírok és -olajok43
Állati és növényi ételzsírok jellemző értékei45
Ételolajok jellemző értékei46
Hús és húsáruk vizsgálata47
Szín, íz, szag47
Reakció47
Zsír47
Konzerválószerek48
Kloridok50
Nitrátok51
Nitritek51
Idegen festőanyag51
Keményítő51
Lóhús51
Tiszta fehérje52
Összes kreatinin52
Tojás és tojáskonzervek vizsgálata52
Lisztek vizsgálata53
Szín53
Szag53
Iz53
Fogósság53
Víztartalom54
Hamu54
Homok54
Savfok54
Foszforsav55
Oldható foszforsav56
Sikér56
Nitrogén56
Nyerszsír57
Cukor57
Keményítő57
Nyersrost57
Pekározás57
Sütési próba58
Timsó58
Cink58
Réz, ólom58
Romlottság58
Nitrogénoxidok59
Káliumperszulfát59
Novadelox59
Klór59
Peroxidok59
Perborátok60
Bromátok60
Festőanyagok60
Gyommagvak60
Gyermektáplisztek60
Tésztaáruk vizsgálata60
Péksütemények60
Kenyér60
Szárított tészták62
Cukrászsütemények65
Méz vizsgálata66
Mikroszkópos vizsgálat67
Szín, íz, szag, konzisztencia67
Fajsúly67
Víztartalom67
Aciditás67
Cukrok67
Polározás67
Dextrin68
Nitrogén68
Szaharin68
Festőanyagok68
Mesterséges invertcukor68
Zöldségek, főzelékek, gyümölcsök és készítményeik vizsgálata69
Zöldség és főzelék69
Friss árú69
Prezervek69
Szabad savak69
Szárazanyag69
Vízben oldható anyag70
Hamu70
Fémek70
Festés70
Konzerválószerek70
Mesterséges édesítőszerek71
Szaharóz71
Savanyú káposzta, ugorka71
Gyümölcsök és -készítmények71
Friss gyümölcs71
Szárított gyümölcs72
Direkt redukáló cukor72
Összes cukor72
Fémek72
Kénessav72
Kéksav72
Gyümölcslé, szörp, kocsonya73
Fajsúly73
Alkohol73
Összes szabad sav73
Illó sav73
Szabad citromsav73
Hamu73
Extrakt73
Direkt redukáló cukor74
Összes cukor74
Nádcukor74
Konzerválószerek74
Festékek74
Fémek74
Keményítőszörp74
Pektin74
Gyümölcsíz, dzsem, marmelád74
Oldhatatlan anyag74
Fajsúly75
Nedvesség75
Zselatin, ágár,ágár75
Alkoholmentes italok, habzó limonádék75
Must és bor vizsgálata75
Must75
Fajsúly75
Alkohol75
Szárazanyag75
Hamu76
Összes sav76
Borkő76
Szabad borkősav76
Polározás76
Cukor77
Kénessav77
Konzerválószerek77
Salétromsav77
Bor77
Szín, íz, szag77
Fajsúly77
Alkohol77
Extrakt77
Hamu77
Foszforsav77
Összes sav77
Álló sav78
Nem illó sav78
Szulfátok78
Festékek78
Cukrok78
Kénessav79
Összes borkősav79
Glicerin79
Nitrát81
Konzerválószerek81
Szaharin81
Dextrin81
Klór81
Fémek82
Vérlúgsó82
Sör vizsgálata82
Szín, íz, szag, tisztaság82
Utóerjedésre való hajlam82
Fajsúly82
Alkohol82
Extrakt83
Hamu83
Nitrogén84
Összes sav84
Eredeti extrakt84
Elerjedési fok84
Cukor84
Dextrin84
Szénsav85
Glicerin85
Illó savak85
Konzerválószerek85
Festék85
Mesterséges édesítőanyag85
Pálinkák és likőrök vizsgálata85
Kvalitativ kimutatások85
Szín, íz, szag85
Aldehidek85
Furfurol85
Festék85
Nitrobenzol86
Salétromsav86
Denturálószerek86
Kéksav87
Mesterséges édesítőanyagok87
Éterikus olajok87
Ilatosító anyagok87
Fémek87
Szabad ásványi savak87
Kvantitativ meghatározások88
Fajsúly88
Alkohol88
Extrakt88
Hamu88
Összes sav88
Hidrogéncianid88
Összes észter88
Aldehid88
Fúzli89
Furfurol90
Cukrok90
Ecet és ecetsavfélék vizsgálata90
Külső tulajdonságok90
Összes sav90
Fajsúly90
Extrakt90
Hamu90
Hamu-alkálitás90
Foszforsav90
Alkohol91
Glicerin91
Cukor91
Fehérje91
Dextrin91
Szabad ásványi savak91
Idegen organikus savak92
Festékek92
Konzerválószerek92
Nehéz fémek93
Fenolok93
Piridin93
Metilalkohol93
Aceton93
Aldehidek93
Ketonok93
Nitrovegyületek93
Ecetfajták megkülönböztetése94
Füszerek és konyhasó vizsgálata95
Fűszerek95
Szárítási veszteség95
Hamu95
Hidegvizes extrakt95
Alkoholos és éteres extrakt95
Összes nitrogén96
Tiszta protein96
Éterikus olaj96
Fehling-oldatot redukáló anyagok, nyersrost96
Pentozánok97
Konyhasó98
Iz, szín, szag98
Nedvesség98
NaCl98
Tisztátlanságok98
Hozzáadott anyagok98
Fémes mérgek98
Kávé és kávépótlók vizsgálata98
Nyerskávé99
Festékek99
Tengervíz99
Nedvesség, koffein stb.99
Pörkölt kávé99
Nedvesség99
Hamu99
Klór100
Vízoldható anyagok100
Cukor100
Összes szénhidrát100
Nyerszsír100
Nitrogén100
Nyersrost100
Koffein101
Mérgező fémek101
Mesterséges festés101
Bevonó anyagok102
Pótanyagok102
Tea vizsgálata103
Festék103
Szublimációs próba103
Vizes extrakt103
Cserzőanyag103
Kakaó és kakaóáruk vizsgálata103
Nedvesség103
Hamu104
Hamu-alkálitás104
Foszforsav104
Zsír105
Nitrogén105
Keményítő105
Nyersrost105
Cukrok105
Teobromin106
Kakaóhéj107
Pentozánok107
Zsírpótló és tömítő anyagok107
Tej- és tejszín-csokoládé vizsgálata108
Mesterséges édesítőanyagok109
Festék109
Viz vizsgálata109
Fizikai vizsgálat109
Kémiai vizsgálat109
Suszpendált anyagok110
Szárazanyag és izzítási veszteség110
Vas110
Aluminium110
Mangán111
Kalcium111
Magnézium111
Lúgosság111
Keménység111
Ólom111
Réz111
Cink111
Ammónia112
Klór112
Nitrát112
Nitrit113
Kénhidrogén113
Szulfát113
Foszfát113
Oxigénfogyasztás113
Jég-vizsgálat114
Vizeletvizsgálat115
Szín, szag, átlátszóság115
Kémhatás115
Fajsúly115
Szilárd maradék115
Ammónia116
Összes nitrogén116
Klór116
Kén117
Foszfor117
Fehérje117
Vér119
Genny119
Cukor119
Aceton120
Indikán120
Függelék: táblázatok123
I. Táblázat a tej cukortartalmának és a savó fajsúlyának megállapítására a savó refrakciójából125
II. Táblázat a cukorféleségek megállapítására (Fehling-oldattal)125
III. Táblázat a cukorféleségek megállapítására (Bertrand szerint)131
IV. Táblázat az etilalkohol meghatározására (Windisch szerint)139
V. Táblázat az oldatok cukor- (extrakt-) tartalmának megállapítására (Windisch szerint)150
VI. Táblázatok a magasabb alkoholok (fúzliolaj) meghatározásához (Röse szerint)154
Irodalom159
Név- és tárgymutató161
Értelemzavaró sajtóhibák jegyzéke169
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv