1.035.516

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Korszerű gyorshizlalás

Szerkesztő

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 94 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal és fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának és a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőségének határozata az állattenyésztés és a takarmánytermelés 1952/54. években történő fejlesztéséről a... Tovább

Előszó

A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának és a Magyar Dolgozók Pártja Központi Vezetőségének határozata az állattenyésztés és a takarmánytermelés 1952/54. években történő fejlesztéséről a következőket írja elő:
"A hizlalás kezdeti időszakában (70-80 kg-os súlyig) a feletetett takarmánynak legalább 50%-a zöld- és silótakarmányból, valamint szénafélékből álljon. A hizlalás meggyorsítása érdekében a malacokat mindjárt választás után fokozottabban takarmányozzák, így el lehet érni, hogy a hússertések 10 hónapos korra, a mangalicák 12 hónapos korra legalább 130 kg súlyra hízzanak." Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
A hizlalásról általában 4
Az expresszhizlalás és a korszerű gyorshizlalás lényege 5
A hízósertések takarmányozása 7
Fenntartó és termelőtakarmány, napi fejadag 7
A takarmányok ízletessége 10
A hízósertés takarmányainak felosztása 13
A takarmányok szerves anyagai 13
A fehérjék 13
A szénhidrátok 15
A zsírok 15
A nyersrost 15
A takarmányok szervetlen anyagai 16
A mész és foszfor 17
A kálium és nátrium 18
A vas és réz 20
A víz 21
A vitaminok 23
A sertés emésztőszervei és emésztése 25
A sertések takarmányértékesítő képessége 29
A daraszázalék 29
A keményítőérték-százalék 30
A hízósertések hamis súlya 33
A fehérje-keményítőértékarány 34
A hízósertés takarmányai 36
A tengeri 36
Az árpa 38
A búzakorpa 39
A rozskorpa 39
A búzatakarmányliszt 39
A rozstakarmányliszt 40
A borsó 40
A bab 41
A szójabab 42
Az extrahált napraforgódara 42
A szárított tengerimoslék 44
A szárított répaszelet 44
A melasz 44
A fölözött tej 44
Az író 45
A savó 45
A húsliszt 45
A halliszt 46
A burgonya 46
A cukorrépa 47
A takarmánycukorrépa és a takarmányrépa 48
A sárgarépa 48
A zöldlucerna és lóhere 49
A lucernaliszt 53
A silótakarmányok 54
A takarmányok előkészítése az etetéshez 56
A darálás 56
Az áztatás 56
A malátásítás 57
Az élesztősítés 57
A zöld- és vizenyős takarmányok aránya a korszerű gyorshizlalásnál 60
A hízóba állított malacok minősége 63
Sonkasüldőhizlalás 68
Baconhizlalás 68
Tőkesertéshizlalás 72
Zsírhizlalás 75
Hányszor etessük naponta a hízósertéseket? 79
A hízósertések falkaszáma 79
A hízósertések fürösztése 81
Mennyi vízzel keverjük a hízósertések takarmányát? 81
Sertéshizlalás önetetővel 82
A hízósertések ivartalanítása 86
A betegségek megelőzése 88
A hízósertések elhelyezése 88
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv