1.035.521

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági gépek gyártása és forgalma, 1960-1969

Szerkesztő

Kiadó: Központi Statisztikai Hivatal
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 45 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A magyar gépipar egyik nagy hagyományokkal rendelkező alágazata a mezőgazdasági gépek gyártása. A felszabadulás előtt számos kisebb-nagyobb üzem foglalkozott a mezőgazdasági gépek termelésével,... Tovább

Előszó

A magyar gépipar egyik nagy hagyományokkal rendelkező alágazata a mezőgazdasági gépek gyártása. A felszabadulás előtt számos kisebb-nagyobb üzem foglalkozott a mezőgazdasági gépek termelésével, azonban a nagyüzemi gyártás lényegében csak az 1950-es évek elején kezdődött. A mezőgazdaság gépigénye ugyanis a termelőszövetkezeti mozgalom fejlődésével, a nagyüzemi gazdálkodásra való áttéréssel nagymértékben megnövekedett. Ebben a kiadványban arról kivánunk képet adni, hogy a hazai mezőgazdasági gépgyártás fejlődése mennyiben tartott lépést a megnövekedett igényekkel; jelentésünkben az elmúlt 10 évre visszatekintve mutatjuk be a mezőgazdasági gépgyártás alakulását. A mezőgazdasági gépgyártás tevékenységére vonatkozó adatok vizsgálata alapján a következő főbb megállapitások szűrhetők le:
- 1960. és 1969. közötti években a mezőgazdasági erő- és munkagépek termelése közel kétszeresére emelkedett. Az átlagos fejlődési ütem 7, 2 % volt, valamivel alacsonyabb, mint a gépipar ugyanezen időszak alatti átlagos fejlődési üteme.
- Az utóbbi években kedvezően alakult a mezőgazdasági gépgyártás termékszerkezete. Jelentősen megemelkedett a munkaigényes mezőgazdasági kulturák (pl. kukorica) betakarítására és az egyébként is alacsony gépesitettségü állattartás gépesitésére szolgáló gépek, berendezések termelése.
- Kedvezőtlen viszont, hogy a mezőgazdasági munkagépekhez tartozó alkatrészek termelése nem követte kellő ütemben a géptermelés fejlődését és 1962. év kivételével minden évben alatta maradt az 1960. évi alkatrész termelésnek. (1969-ben egyébként a traktor alkatrész termelés is csökkent). A munkagép alkatrész gyártás stagnálása közrejátszik abban, hogy az évről-évre jelentkező alkatrészellátási problémákat 1970-ben sem lehetett felszámolni.
- A jelentős számú uj termék gyártásának beinditása, a nemzetközi tapasztalatok átvétele (licenc vásárlás, kooperációs megállapodások) arra utalnak, hogy 1967-től meggyorsult a vállalatok műszaki fejlesztő tevékenysége.
- A mezőgazdasági gépjavitásra szakositott vállalatok, amelyek e mellett jelentős - és elsősorban import gépekhez szükséges - alkatrész gyártást is végeztek, mind nagyobb arányban foglalkoznak egyéb gépipari termékek termelésével. Csökkent tevékenységükben a javítások aránya, sőt mezőgazdasági gépalkatrész termelésük abszolút mértékben is visszaesett 1968-hoz képest. Vissza

Tartalom

A MEZŐGAZDASÁGI GÉPEK GYÁRTÁSA ÉS FORGALMA, 1960-1969
Összefoglalás 5
A mezőgazdasági gépgyártás szervezete 6
A mezőgazdasági gépgyártás aránya a gépiparban és beruházásainak alakulása 6
A mezőgazdasági gépgyártás termelésének és termékszerkezetének alakulása
A mezőgazdasági erő- és munkagépek korszerűsége 10
A mezőgazdasági gépjavitásra szakositott vállalatok tevékenysége 12
A mezőgazdasági gépgyártás műszaki felszereltsége 16
A mezőgazdasági gépgyártás munkaügyi helyzete 18
A traktorok és mezőgazdasági munkagépek termelése; export-import forgalma
néhány országban 21
TÁBLÁZATOK 23
FORRÁSOK 45
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv