1.035.370

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Ügynökök és akták

Nemzetközi konferencia az átvilágításról és az állambiztonsági iratok sorsáról

Szerkesztő

Kiadó: Soros Alapítvány
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 323 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN: 963-9049-36-0
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A Soros Alapítvány 2002. szeptember 6-7-én nemzetközi konferenciát rendezett Ügynökök és akták címmel az átvilágításról és az állambiztonsági iratok sorsáról. A tanácskozás nem a botránykeltő ügynökügyekről szólt, hanem a múlt feldolgozásának olyan elvi kérdéseiről, amelyekről oly kevés szó esett az elmúlt tizenkét esztendőben.
A konferencia első paneljában a külföldi előadók, köztük a német Stasi-akták kezelésére létrehozott hivatal alapítóvezetője, Joachim Gauck arról számoltak be, hogy milyen előnyei és hátrányai voltak az egyes megoldásoknak. Ennek a panelnek egyetlen magyar előadója az a Bence György, aki Magyarországon először vetette fel, egy, a dél-afrikaihoz hasonló Truth commission felállításának ötletét. A következő panel már a magyar átvilágítási törvény történetével foglalkozott, olyan szereplők részvételével, akik - mint Boross Péter egykori belügyminiszter majd miniszterelnök, illetve Hack Péter a Hack-Demszky-féle törvénytervezet egyik kidolgozója - a maguk... Tovább

Fülszöveg

A Soros Alapítvány 2002. szeptember 6-7-én nemzetközi konferenciát rendezett Ügynökök és akták címmel az átvilágításról és az állambiztonsági iratok sorsáról. A tanácskozás nem a botránykeltő ügynökügyekről szólt, hanem a múlt feldolgozásának olyan elvi kérdéseiről, amelyekről oly kevés szó esett az elmúlt tizenkét esztendőben.
A konferencia első paneljában a külföldi előadók, köztük a német Stasi-akták kezelésére létrehozott hivatal alapítóvezetője, Joachim Gauck arról számoltak be, hogy milyen előnyei és hátrányai voltak az egyes megoldásoknak. Ennek a panelnek egyetlen magyar előadója az a Bence György, aki Magyarországon először vetette fel, egy, a dél-afrikaihoz hasonló Truth commission felállításának ötletét. A következő panel már a magyar átvilágítási törvény történetével foglalkozott, olyan szereplők részvételével, akik - mint Boross Péter egykori belügyminiszter majd miniszterelnök, illetve Hack Péter a Hack-Demszky-féle törvénytervezet egyik kidolgozója - a maguk javaslataival is aktívan befolyásolták ezt a rövid, de fordulatokban gazdag történetet. Az átvilágításnál is rövidebb múltra tekint vissza az információs önrendelkezési jog megvalósítására létrehozott Történeti Hivatal, melynek fél évtizedes történetét az elnökhelyettes, és egy levéltáros kutató értékelte. A második nap első paneljében az átvilágítás és az aktákhoz való hozzáférés alkotmányjogi követelményeiről volt szó, különös tekintettel a kormány által készített törvényjavaslatoknak az úgynevezett Sólyom-bizottság által megfogalmazott kritikájára, a bizottság két tagja és az adatvédelmi biztos részvételével. Az országgyűlés 2002 nyarán felállított Mécs-, illetve Balogh-bizottságai névadóinak beszámolóit a FIDESZ-MPP, majd a kormány törvényjavaslatainak ismertetése és vitája követte.
A kétnapos tanácskozás talán még az e kötet megjelenésének idején a törvényjavaslatokról lezároló parlamenti vitát is befolyásolta, de talán ennél is fontosabb eredménye, hogy bizonyította a tárgyszerű tudományos párbeszéd lehetőségét egy mégoly megosztott politikai miliőben is. Vissza

Tartalom

Előszó5
A múltfeldolgozás modelljei
Aleksander Smolar9
Joachim Gauck17
Gabriel Andreescu25
Bence György39
Vita51
A Magyar Átvilágítási Törvény és a Történeti Hivatal (TH) tapasztalatai
Boross Péter63
Hack Péter69
Tyekvicska Árpád85
Kutrucz Katalin91
Vita101
Alkotmányossági követelmények
Sólyom László115
Majtényi László123
Péterfalvi Attila133
Halmai Gábor139
Nehéz-Posony Márton147
Vita155
Politikusok-ügynökvádak a miniszterelnök titkosszolgálati múltja
Mécs Imre173
Balogh László181
Vita187
Az ügynök-nevek nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslat és a FIDESZ-MPP törvényjavaslata
Papp Imre201
Demeter Ervin207
Vita213
A kormány törvénytervezete az "áldozatok hivataláról"
Gyekiczki András231
Varga László237
Vita245
Függelék
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv