1.035.387

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szonettkoszorú

Szonettek kedveseimnek

Szerző

Kiadó: Raszter Könyvkiadó & Nyomda
Kiadás helye: Csongrád
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott keménykötés
Oldalszám: 15 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-8013-30-3
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Vagy hetven esztendővel, vagy még többel ezelőtt, Firenzében ültem először, vagy másodszor életemben és elhatároztam, hogy szonettet írok. Elhatározásom nagy bátorság jele volt. Tizennégysoros szonettet írni nagyon nehéz dolog. Nemcsak azért, mert a tizennégy sor, a sorok hossza, a rímkép és a ritmus meg van határozva és csak kis mértékben változtatható, de azért is, mert hogy jó legyen, negyven, ötven sor tartalmát kell valahogyan beleszorítani a tizennégybe és útközben sem eltévedni. Ez a legnehezebb, és ezért akadnak költők, akik elsőnek az utolsó sort írják meg, így hát reszketve ültem neki a szonett megírásának és egy hét alatt sikerült is tizennégy sort valahogy összeeszkábálnom. Szonett-koszorú, vagyis 14 vagy 15 szonett megírása, bonyolult szabályzattal egymáshoz fűzve, még sokkal nehezebb feladat. Magam sohasem mertem nekipróbálkozni. Csak József Attila és Góg János barátaimnak sikerült. Nem is bátorságnak nevezem ezt, hanem vitézségnek, mert a bátorság lehet hiábavaló, de... Tovább

Fülszöveg

Vagy hetven esztendővel, vagy még többel ezelőtt, Firenzében ültem először, vagy másodszor életemben és elhatároztam, hogy szonettet írok. Elhatározásom nagy bátorság jele volt. Tizennégysoros szonettet írni nagyon nehéz dolog. Nemcsak azért, mert a tizennégy sor, a sorok hossza, a rímkép és a ritmus meg van határozva és csak kis mértékben változtatható, de azért is, mert hogy jó legyen, negyven, ötven sor tartalmát kell valahogyan beleszorítani a tizennégybe és útközben sem eltévedni. Ez a legnehezebb, és ezért akadnak költők, akik elsőnek az utolsó sort írják meg, így hát reszketve ültem neki a szonett megírásának és egy hét alatt sikerült is tizennégy sort valahogy összeeszkábálnom. Szonett-koszorú, vagyis 14 vagy 15 szonett megírása, bonyolult szabályzattal egymáshoz fűzve, még sokkal nehezebb feladat. Magam sohasem mertem nekipróbálkozni. Csak József Attila és Góg János barátaimnak sikerült. Nem is bátorságnak nevezem ezt, hanem vitézségnek, mert a bátorság lehet hiábavaló, de a vitézség mindig sikeres.

Faludy György Vissza

Góg János

Góg János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Góg János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv