1.036.055

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Főzzünk örömmel!

Egészségesen, gyorsan, olcsón

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Kalligram Könyvkiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 287 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-06-1189-9
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Ezt a szakácskönyet akkor kezdtem írni, amikor Magyarországon még a gazdasági válság nem volt ilyen mértékű, ugyanakkor az emberek folyton arról panaszkodtak, hogy nincs elég pénzük, nem tudják, mit főzzenek. Ezen sokat bosszankodtam, mert tudtam, hogy Amerikában az étel 27%-a kerül a szemétbe, s nálunk is látom a kukázókat, látom a pazarlást, és látom, hogy akiknek valóban nincs pénzük, azok sem tudják, hogyan kell takarékosan, olcsón főzni. Az utóbbi évtizedek viszonylag jó körülményei között az emberek elfelejtették a régi recepteket, azt: hogyan lehet gyorsan, olcsón, takarékosan főzni, pedig ezek az ételek nagyon jók voltak. Mindenesetre sokkal egsészségesebbek, mint a gazdag konyha, és sokkal egyszerűbbek, mint a reformkonyha ételei. Szerintem a reformkonyha egyik nagy hátránya, hogy bonyolultak és időigényesek a receptek, de természetesen vannak közöttük könnyen elkészíthetők is.

Tartalom

Bevezetés5
Előbeszédek11
Mit tegyünk, és mit együnk?11
Egy kis kitérő a tudomány határvidékeire12
Hányféleképpen lehet főzni?15
Régen és most18
A mosogatás eredete18
A mosogatásról19
Régen és most21
Tanuljunk könnyen, gyorsan23
Pörköltek, paprikások23
Gulyások24
Halászlé25
Nem csak hússal élünk - levesek, főzelékek26
Sűrítem a levest26
Mi mennyi, és mennyi az annyi?28
Titkok fejezete31
Régi titkok, melyeket nagyanyáinktól tanulhattunk - volna31
A hús titkai31
Páclé készítése32
Kenőpácolás33
Elősütés33
Egyéb tudnivalók33
A bundázás, avagy a panírozás titkai35
A máj titkai37
A szója titkai38
Általános és "rejtett" tudnivalók a szójáról39
Töltött ételek42
Rakott ételek42
Labdapecsenye vagy vagdalt pecsenye (fasírozott)43
Szójakocka káposztával43
Szójafasírt pehelyből43
Szójafasírt porból44
Szójapástétom44
Ráadás: Fruzsina őrült szójareceptje44
Töltött ételek45
Tehéntúró - házilag45
Rézi sajtja46
Krémsajt47
Tejszín krémsajt47
Köményes sajt47
Borsos sajt47
Boursain (buszen)48
A tojás titkai48
Lágy tojás49
Kemény tojás49
Tükörtojás49
Diétás tükörtojás49
Rántotta49
Púpos rántotta49
Kínai rántotta50
Omlett50
Buggyantott tojás50
Tejfölös tojás50
Tojáspörkölt50
Meleg töltött tojás51
Hideg töltött tojás51
Tojásvagdalt51
A burgonya titkai52
Krumplipüré54
Krumplisaláta54
A hagyma titkai55
Vendégváró póréhagyma57
A tej titkai57
A liszt titkai59
A mai háziasszony titkos titkai60
Leégett hús60
Égett a sütemény, a torta60
Kozmás a leves, a főzelék61
Elsóztam a levest61
Sós a hús62
Savanyú a leves62
Juj! Megégettem a kezem!62
A pénz és az idő titkai64
Kínai csirkeszárny64
Hogy gyorsabban elkészüljön!64
Gomba-"pillanatrecept"66
További olcsó és gyors ételajánlatok67
Lábatlan csirke67
Sterc67
Hajdúkása67
Pászkavelő67
Piros-fehér-zöld67
Maradék? - Az nálunk nincs!68
Mit csináljunk a maradék húsokkal?69
Húskrokett (ropogós)69
Húspuding69
Édesanyám emlékezetes, jó, töltött palacsintája69
Hortobágyi húsos palacsinta70
Pástétom főtt húsból70
Becsinált leves70
Töltött krumplislepény70
Amikor a főzelék megmarad71
Ránk szárad a köret71
Édességmaradékok72
Levesek73
Ükanyáinktól holnapig73
Levesreceptek 1915-ből75
Marhahúsleves anno75
Spórolós levesek77
Húslevesek hús nélkül77
Kukoricaliszt-leves galuskával78
Suhantott leves79
Szalonnás leves79
Zöldségleves májgombóccal79
Burgonyaleves csipetkével79
Erőleves betegeknek80
Böjti leves80
Csirkeleves80
Köménymagos leves81
Rántott leves81
Savanyú tojásleves81
Tejleves81
Paradicsomleves82
Napjaink levesei85
Erőleves nyers sárgarépával85
Erőleves sajttal85
Ízes leves kockából85
Rizsleves85
Lebbencsleves86
Bableves így vagy úgy86
Lencseleves86
Szárazborsóleves87
Zöldborsóleves87
Zöldséglevesek87
Krumplilevesek88
Tejfölös burgonyaleves88
Burgonyaleves zellerlevéllel88
Krumplileves babérlevéllel89
Erdélyi édes krumplileves90
Mákófalvi krumpligombócleves90
Egyéb tudnivalók a krumplilevesről90
Csorbák91
Csorba zöldséggel91
Csorba húsfélékkel91
Nyári levesek91
Bolgár aludttejleves91
Joghurleves hidegen92
Zöldleves92
Kelkáposztás (avagy frankfurti) leves92
Sóskaleves93
Sóskaleves Berta szerint93
Paraj-, avagy spenótleves93
Paradicsomlevesek így is, úgy is93
Magyaros paradicsomleves94
Sajtos paradicsomleves94
Bazsalikomos paradicsomleves94
Spanyolos (hideg) paradicsomleves94
Hideg paradicsomleves94
Jeruzsálemi paradicsomleves95
Gyümölcslevesek95
Vegyes gyümölcslevesek95
Nagyanyám borlevese96
Hallevesek96
Változatok a halászlére96
Halkocsonya I.97
Anyám hallevese97
Halkocsonya II.97
Utószó a levesekhez98
Levesbetétek99
Csurgatott tészta99
Daragaluska I.100
Daragaluska II.100
Egyszerű májgaluska100
Reform májgombóc100
Burgonyagombóc101
Zsemlegombóc101
Zsemlegombóc101
Macesz-, avagy pászkagombóc101
Tört galuska - nokedli102
Reszelt tészta102
Csipetke102
Vajgaluska103
Sült borsóka103
Egyéb levesbetétek103
Köretek105
Burgonyaköretek105
Sós vízben főtt krumpli105
Petrezselymes burgonya105
Sajtos burgonya105
Krumplipüré105
Pirított burgonya106
Hagymás krumpli106
Rósejbni106
Hasábburgonya - szalmakrumpli106
Krokett, avagy pofézli106
Tócsni107
Burgonyapecsenye107
Rizs- és egyéb köretek107
Párolt rizs108
Paradicsomos rizs108
Rizsköret olaszosan108
Tarhonyaköret108
Hajdúkása109
Köretek zöldségfélékből109
Angolos zölségköretek109
Parajlepén110
A kukorica mint lírai kitérő110
Puliszka111
Kukoricaprósza112
Főzelékek - másképpen112
Podlupka, azaz karalábélevél112
Tőtika, azaz töltöt karalábélevél113
Karalábéfőzelék és -leves113
Töltött karalábé113
Rakott karalábé (rizzsel meg egyebekkel)113
Bundás és rántott karalábészeletek114
A bab, borsó és lencse dícsérete114
Főzelékek és húsfélék között115
Őfelsége, a káposzta117
Téli töltött káposzta117
Nyári töltött káposzta117
Ínséges idők töltött káposztája118
Erdélyi káposzták119
Erdélyi lucskos káposzta119
Székelykáposzta, avagy székelygulyás119
Kolozsvári rakott káposzta120
Főzelékek édes káposztából120
Párolt káposzták121
Vadász káposzta121
Rizses vagy tarhonyás káposzta122
Buba galuskás káposztája122
Káposztás trepanka122
Padlizsán, tojásgyümölcs, avagy törökparadicsom122
Padlizsán törökösen124
Padlizsán rizzsel124
Padlizsánkrém124
Olasz melancani125
Gizi padlizsánreceptje125
Sajttal rakott padlizsán125
Hagymareceptek126
Nyers hagyma áztatva126
Mustáros hagyma126
Zöldhagymaszár-saláta127
Hagymatokány127
Erdélyi hagymatokány127
Hagymaleves I.127
Hagymaleves II.128
Hagymaleves III.128
Fűszeres töltött hagyma128
Hagymatorta129
Hagymafeltét129
A sokat kárhoztatott húsok130
Egy kis történelem, egy kis tudomány130
A hentesnél131
A csirke133
Egybesült csirke133
Töltött csirke133
Csirkemell változatosan134
Citromos sült csirkecomb134
Mindenféle párolt csirkék134
Pörkölt és paprikás csirke135
Lecsós csirke135
"Csirkék tárkonymártásban"136
Darált húsok136
Töltelék mindenféléhez136
Rakott akármicsodák137
Fasírozott (vagdalt), avagy labdapecsenye137
A híres-nevezetes citromos fasírt137
Miklós labdapecsenyéje138
Francia darált pecsenyeszelet138
Ugyanez odalenn Délen138
Szeletelt húsok138
Natúrszelet138
Párolt húsok139
Egybesült és társai139
Sült oldalas140
Töltött dagadó140
Egy s más a halakról142
Rácponty142
Keszeg ropogósan143
Göngyölt tonhal143
Tengeri hal egyszerűen, finoman143
Ugyanez másképpen144
Hahó! Itt a reform: saláták145
Egynemű nyers saláták147
Franciasaláta147
Gyors franciasaláta148
Krumplisaláták149
Anyám krumplisalátája149
Majonézes krumplisaláta149
Zelleres krumplisaláta149
Arlette halas krumplisaláta150
Paradicsomsaláták150
Egyszerű paradicsomsaláta150
Poni paradicsomsalátája150
Erdélyi paradicsomsaláta150
Fantázia paradicsomsaláta150
Sült paradicsomsaláta150
Egyéb salátafélék151
Fejes zöldségsaláta151
Cukros fejessaláta152
Francia fejessaláta152
Spenótsaláta152
Céklasaláták153
Nagyanyáink céklasalátája153
Nyers céklasaláta153
Péter sült céklasalátája153
Orosz céklasaláta153
Céklapüré-saláta tojással153
Céklafantázia153
Káposztasaláták154
Forrázott káposzta154
Savanyú káposzta - kocsissaláta154
Zellersaláták155
Reszelt zeller155
Klasszikus zellersaláta155
Zellersaláta öntettel155
Zeller keveréshez155
Pikáns padlizsánsaláta155
Kevert saláták156
Kovászosuborka-saláta157
Judit friss keveréke157
Mai ötletsalátám157
Rizssaláták157
Főtt-tészta-saláta157
Grízsaláta518
Jeruzsálemi zöldségsaláta158
Pároltsárgarépa-saláta158
Hagymasaláták158
Nyers hagymasaláta158
Zöldhagyma szára159
Pórésaláta egyszerűen159
Száraz hüvelyessaláták159
Szárazbabsaláta159
Szójababsaláta159
Babsaláta egyszerűen160
Lencsesaláta160
Gyümölcssaláták160
Almasaláta161
Ínyenc almasaláta161
Almasaláta mézzel161
Almasaláta joghurttal161
Baracksaláta161
Barack- és dinnyesaláta162
Téli gyümölcssaláta162
Nyári vegyes gyümölcssaláta162
Izraeli gyümölcssaláta162
Banánsaláta162
Salátalevek, salátaöntetek163
Dresszingek, mártogatók vagy dippek163
Páclé164
Majonéz164
Zöld majonéz164
Olcsó majonéz166
Hamis, azaz tartármajonéz166
Alapöntetek166
Francia salátaolaj167
Olasz salátamártás167
Angolmártás167
Élesztőmártás167
Hideg tormamártás168
Bolognai mártás, vagy pizzaszósz168
Ketchup (Rézi receptje szerint)168
Fűszer- és gyümölcsecetek - háziasan168
Tárkonyecet170
Borecet170
Gyümölcsecetek170
Almahéjecet170
Korpacibere170
Szörpök171
Egresszörp171
Málnaszörp171
Ribizliszörp172
Bodzaszörp (télire)172
Bodzaszörp (azonnali fogyasztásra)173
Rózsaszörp173
Gyümölcsszörpök általános készítése nyersen173
Eper, málna, ribizke, szeder173
Rostos gyümölcslevek173
Kenőkék174
Körözött175
Túrókrém175
Sajtkrém175
Tormás krémsajt176
Tejfölös habarcs176
Juhtúrós zöld vaj176
Töpörtyűkrém176
Mari kenőkéi176
Géza májpástétoma177
Színes vajak177
Zsidótojás178
Tojáskenőke forrón178
Pecsenyezsír178
"Libamáj"-kenőke179
Húskonzervek "dúsítása" kenőkévé179
Paradicsomkrém179
Szójapástétom179
Lencsepástétom179
Hanasz180
Itt jönnek a csemegék180
Dunai kaviár180
Pannon kaviár180
Velő tökmagból181
Élesztős velőpástétom181
Itt vannak a csodálatos zakuszkák!182
Erdélyi zakuszka182
Bukaresti zakuszka182
Kidei zakuszka182
Konyhakert a levegőben183
Erdő-mező ajándéka185
Egyéb salátafélék, zöldlevelek185
Aranyat versenyző saláta185
Vadvirágsaláta185
Csalánsaláta186
Pitypangsaláta186
Porcsinsaláta186
Mezei levesek és egyebek186
Bogyók-befőttek187
A gombák világa188
Szelíd és vad teák189
Teák és főzetek készítése190
Közismert teák és főzetek191
Kamilla191
Dióhéj, cseresznye- és meggyszár191
Hagymalevél192
Csipkebogyó192
Szárított-feketebodza-tea193
Kökényvirágtea fogyókúrához193
Berkenyevirág-tea193
Csalántea193
Tészták194
Gyúrt és főtt tészták194
Gyúrt tészta194
Diós, illetve mákos tészta195
Sajtos tészta195
Darás tészta196
Túrós csusza196
Krumplis tészta (grenadírmars)196
Káposztás kocka196
Erzsi káposztás kockája197
Fokhagymás-tejfölös főtt tészta197
Olasz szarvacskatészta197
Spagetti magyarosan198
Makaróni olaszosan198
Kedvenceink: a palacsinták198
Palacsintatészta198
Kelt palacsinta199
Gundel palacsinta199
Csúsztatott palacsinta200
Sós krumplis palacsinta200
Sonkás palacsinta201
Teflonos palacsinta201
Káposztás palacsinta201
Májkrémmel töltött palacsinta201
Sörkorcsolya-palacsinta202
Krumplikrémmel töltött palacsinta202
Hortobágyi húsos palacsinta202
Darált marhahússal töltött palacsinta202
A pogácsák: ezek is a kedvenceink203
Mandulás pogácsa203
Sajtos pogácsa203
Vajas pogácsas204
Krumplis pogácsa204
Tehéntúró-pogácsa204
Egyszerű túrópogácsa204
Füstölt sajtos pogácsa204
Töpörtyűs pogácsa205
Morzsák - császáriak205
Császármorzsa darából205
Császármorzsa lisztből206
Búzadara pirítva206
Vendégváró sós sütemények207
Káposztás hasé207
Gombával töltött leveles208
Sonkás kifli208
Virslis rolni208
Sajtkrémes korongok208
Sütemények magasiskolája209
Poronyú, azaz omlós tészták209
Alaptészta210
Finom linzertészta210
...és még mi minden211
Olcsó, könnyen elkészíthető sütemények211
"Esztike" leveles-hájas tészta211
A világ legfinomabb sósrudacskája211
Anyám villámgyors süteménye212
Almás pite212
Vizes piskóta213
Egyszerű gyümölcslepény213
Kakaós lepény213
Kevert gyümölcsös lepény214
Zsófi süteménye214
Szegényember süteménye214
Egyszerű rétes214
Készen vásárolt réteslap214
Rétes-meg - más töltelékek215
A tortákról216
Tortalapsütés216
Tortabevonó216
Tortadíszítés217
Habsütemények217
Gyümölcsös sütemény217
Túrófánkocskák217
Habcsók, hólabda, habkoszorúk218
Gyümölcshab218
Habfelfújt218
Diós csók Bertha módra219
Krémek - krémszerűségek220
Citromkrém220
Madártej220
Egyszerű különlegességek222
Macskagombóc222
Karlsbadi torta222
Citromkrémes ostyaszeletek222
Rézi csokoládés őzgerince222
Fagylaltok223
Gyümölcsfaglaltok223
Vaníliafagylalt223
Csokoládéfagylalt224
Kakaófagylalt224
Karamellfagylalt224
Fogyni kéne - de hogyan?225
A vendéglátás titkai231
Anyáink uzsonnái233
Franciaasztal233
Ünnepi tálalás, díszítés234
Flambírozás és egyéb fifikák234
Készülődés az ünnepre236
Karácsonyi sütemények - régen240
Fehér mandulás koszorú240
Fehér habkosaracskák240
Ünnepi sáfrányos kalács241
Szaloncukor241
Mézeskalács-figurák242
Díszítőmáz245
Mézestészta246
Cukorjég246
Mézescsók246
Öt év múltán248
Fasírozott - hús nélkül248
Édeskáposzta-főzelék248
Sajtos almafánk548
Töltött rizsfánk248
Citromjava249
Puliszka-polenta változatok249
A gombákról250
Új spenótreceptek251
Szilvia spenótreceptje251
Spenótos galuska252
Kalandjaim Gizi barátnőm főztjével252
A krémekhez, kenőkékhez - királyi hozzátoldás254
Zöldreceptek, melyeket most tanultam256
Cukkini, padlizsán finoman256
Rakott tök256
Piros galuska256
Levesbevalók257
Zolika török sajtkrémje257
A világ legcsodálatosabb krumplilevese258
Savanyítás-savanyúság259
Almaecet261
Lusta asszony rétese261
Új tapasztalataim a húsokkal261
Annácska mézes csirkéje261
Mézes csirke262
Rokfortsajtos mártás62
Zolika görög gyrosa262
Elő-utószó263
Mesterkurzus264
Utószó (Szilárd Gabriella)266

Polcz Alaine

Polcz Alaine műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Polcz Alaine könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv