1.035.269

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Alsózsolca története

A honfoglalástól a XVIII. századig

Szerző

Kiadó: Alsózsolca Község Önkormányzata
Kiadás helye: Alsózsolca
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 97 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-9530-33-6
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Aligha lehet hálásabb feladat egy polgármester számára, mint az, hogy a települése történetét, múltját bemutató könyv elé beköszöntőt, ajánlást írjon. Ha pár mondatban kifejtheti, hogy a közösség,... Tovább

Előszó

Aligha lehet hálásabb feladat egy polgármester számára, mint az, hogy a települése történetét, múltját bemutató könyv elé beköszöntőt, ajánlást írjon. Ha pár mondatban kifejtheti, hogy a közösség, amelyik sorsát hol büszkén vállalva, hol egykedvűen tudomásul véve, miként örököse, miként letéteményese az előző generációk kulturális hagyatékának. Örököse a sokszor szeszélyes Sajó által sok ezer év alatt megformált szép tájnak, ami ideköti és mindig visszahúzza e vidék, Alsózsolca szülötteit.

Örököse a változó településképnek, amin a természettel is megvívott csaták során, minden generáció rajtahagyta kezenyomát. S örököse természetesen a nyelvnek, a tradíciónak, amit a századok óta itt élők és az utóbb megtelepülök alakítottak ki. Őrzője a helyneveknek, a dűlőneveknek, amiket csak a zsolcaiak érthetnek igazán, mert ők tudják a táj részleteihez kapcsolni azokat.

Mindnyájan tudjuk mennyire fontos a múltunk megismerése, legyen szó akár egy család, egy település vagy egy ország múltjáról. A közös történelmi múlt összetartó erő, olyan kapocs, amely ezeken a kis és nagy közösségeken belül szorosabb összetartást tesz lehetővé. Azt, hogy mennyire fontos az emberiség számára az elmúlt korok ismerete, tükrözi a történettudomány megannyi ágának kifejlődése.

A történelemmel, mint tantárggyal már az általános iskolában találkoznak gyermekeink. Településünk iskoláiban emellett néhány éve honismereti órákat is tartanak. Ez a Bodnár Tamás által megírt munka nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az ezeken az órákon folyó oktatás bővüljön, a felnövekvő generációk bővebb ismeretekkel rendelkezzen községünk múltjáról.

E kis füzetben Alsózsolca korai történetével kapcsolatban eddig nem ismert dokumentumokkal, érdekes eseményekkel, személyekkel ismertet meg minket a szerző, felkutatva ehhez az ország különböző levéltáraiban és könyvtáraiban rejtőzködő adatokat.

Reményeink szerint a jövőben a sorozat tovább folytatódik, és a XVIII. század utáni községtörténettel, az itt élő birtokosok és a falu lakóinak életével is részletesebben megismerkedhetünk.

Addig is ezt a munkát Alsózsolca minden egyes lakójának, közülük is elsősorban a felnövekvő nemzedéknek tisztelettel és szeretettel ajánlja. Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
Természetes földrajz a kora középkorban 7
A falu kialakulása 11
Az első birtokosok 15
A Bárius család eredete 16
Mivel nyerhették el a Báriusok Alsózsolcát? 17
Hűtlenségi vád a Báriusok ellen 18
A Bárius család további története 20
Bárius Miklós püspök 21
A huszita időktől Mátyás király haláláig 24
A település helyzete 1544-től 31
Kihal a Bárius család 40
A Vay birtokosoktól a Rákóczi szabadságharc végéig 44
A vámhely 55
Az udvarház 57
Az alsózsolcai és nolaji malmok 61
Községünk régi egyháza 65
Melléklet 75
A Bárius család leszármazása 88
Levéltári források 91
Felhasznált irodalom 92

Bodnár Tamás

Bodnár Tamás műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Bodnár Tamás könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv