1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Tokaj

Szerkesztő
Fotózta

Kiadó: Városvédő és -szépítő Egyesület
Kiadás helye: Tokaj
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 39 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 20 cm
ISBN: 963-04-1114-8
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A bor városa, Tokaj
Tokaj fekvése, földrajzi környezete megejtő, varázsos. A középkori eredetű városka a Kopasz-hegy ölén fekszik, szendereg talán, lábait pedig a Bodrog lágy hullámai mossák. E... Tovább

Előszó

A bor városa, Tokaj
Tokaj fekvése, földrajzi környezete megejtő, varázsos. A középkori eredetű városka a Kopasz-hegy ölén fekszik, szendereg talán, lábait pedig a Bodrog lágy hullámai mossák. E ritka szép természeti együttest és a Kopasz-hegy lankáin termő világhíres borát, az aranyló aszút költők, írók, államférfiak dicsőítették. Közülük talán a legmegnyerőbb Petőfi Sándor (1823-1849) leírása: bizonyára azért is, mert maga a költő is rokonszenves számunkra. Az "Útirajzok"-ban olvashatjuk híres sorait:
"Szebbnél szebb tájakon járok; barátom; ma a Hegyalján jöttem keresztül. Szerencsnél szebb a kilátás. Délre hosszú, hosszú rónaság le egészen a Tiszáig; keletre az egykori tűzokádó, a tokaji hegy, mely magában áll, mint a hadsereg előtt a vezér. Ott áll magas fejével, kék köpönyegben, komoly méltósággal; tövében Tarcal városa. Éjszakra a többi hegyaljai hegyek, hosszú sorban; alattok Tálya és Mád. E városokban laknak, e hegyeken, az öröm istenei, innen küldik szét a világba apostolaikat, a palackba zárt aranyszínű lángokat, hogy prédikálják a népeknek, miszerint e föld nem siralom völgye, mint a vallás tartja. Lelkesedve néztem jobbra-balra, előre-hátra; úgy neki lelkesedtem, mintha én ittam volna ki a legékesebb szóló apostolt."
Sáros-Patak, július 9. 1847. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv