1.035.545

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Iszlám művészet és építészet

A perzsa építészet Iszfahántól a Tadzs Mahalig

Fordító
Lektor
Fotózta

Kiadó: Alexandra Kiadó
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 319 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 36 cm x 27 cm
ISBN: 963-368-127-8
Megjegyzés: Színes fotókkal, ábrákkal gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Makulátlan fehér márványból emelt és türkiz fajansszal burkolt kupolák; arabeszkekkel és virágmintákkal díszített boltívek; karcsú minareteket visszatükröző mozdulatlan vízfelszínek és sztalaktitdíszekkel gazdagon ékesített ívánok; a miniatúrák árnyas kertekbe félrehúzódó szerelmesei és lóhátról vadászó ifjai; zománcképeken megjelenő sokszínű virágkompozíciók - talán ezek a legmarkánsabb jellemzői a pazar és fényűző,kifinomult és aprólékos díszítőművéseztnek, amelyet a "perzsa stílussal" azonosítunk. Képzeletünkben varázslatos helyek jelennek meg: a mecseteiről és palotáiról híres Iszfahán, az égbolton tornyosuló jellegzetes bordázott kupolák Buharában és Szamarkandban, Lahore és a Shalimar kert, Delhi "földi mennyországnak" is nevezett Vörös Erődje, és persze a csodálatos agrai Tadzs Mahal, ahogyan kiemelkedik a hajnali ködből. Irántól egészen India szívéig építészek, tájszobrászok, kalligráfusok és szőnyegszövők örökítették tovább a perzsa tradíciót, amely halhatatlanná tette ezt... Tovább

Fülszöveg

Makulátlan fehér márványból emelt és türkiz fajansszal burkolt kupolák; arabeszkekkel és virágmintákkal díszített boltívek; karcsú minareteket visszatükröző mozdulatlan vízfelszínek és sztalaktitdíszekkel gazdagon ékesített ívánok; a miniatúrák árnyas kertekbe félrehúzódó szerelmesei és lóhátról vadászó ifjai; zománcképeken megjelenő sokszínű virágkompozíciók - talán ezek a legmarkánsabb jellemzői a pazar és fényűző,kifinomult és aprólékos díszítőművéseztnek, amelyet a "perzsa stílussal" azonosítunk. Képzeletünkben varázslatos helyek jelennek meg: a mecseteiről és palotáiról híres Iszfahán, az égbolton tornyosuló jellegzetes bordázott kupolák Buharában és Szamarkandban, Lahore és a Shalimar kert, Delhi "földi mennyországnak" is nevezett Vörös Erődje, és persze a csodálatos agrai Tadzs Mahal, ahogyan kiemelkedik a hajnali ködből. Irántól egészen India szívéig építészek, tájszobrászok, kalligráfusok és szőnyegszövők örökítették tovább a perzsa tradíciót, amely halhatatlanná tette ezt az ősi civilizációt.
Ebben a színes albumban igyekszünk nyomon követni az iráni művészet kihatásait, miközben elidőzünk az iszlám páratlan szépségű városaiban és olyan helyeket fedezünk fel, mint Tábriz, Jazd, Kermán, Lahora, Fáthpur Szikri és Szikandra.
A szerző feltárja e művészi formavilág eredetét, tanulmányozza a misztikus tematikát és a jelképértékű díszítményeket, s eközben lehetőséget kínál az olvasónak arra, hogy megismerje ezt a roppant kulturális örökséget, amelynek a perzsa művészek és kézművesek ma is avatott művelői.
A kötetet gazdag képanyag teszi teljessé; számtalan illusztráción, alaprajzon, korabeli metszeten és rekonstrukción keresztül ismerhetjük meg azokat a művészeti alkotásokat, amelyek maradandó befolyást gyakoroltak a Nyugat és Kína közötti hatalmas terület egészére. Vissza

Tartalom

Bevezetés: A perzsa stílus elterjedése - Iszfahántól a Tadzs Mahalig8
Irán újjászületése20
Az indiai afgánoktól a perzsiai mongolokig40
Szamarkand és a Timuridák mesterművei56
A Mughal stílus fejlődése: Báburtól Akbarig86
Építészet, miniatúra-művészet és szőnyegszövés Buharában és az első Szafavida uralkodók alatt110
A Szaafavida perzsia virágzása: Iszfahán mesterművei130
Dzsahangirtól Dzsahán Sahig: A Nagymughal birodalom fénykora156
Az utolsó műremekek: Irány hanyatlása, a Hivai kánság, Aurangzeb és a Rádzsák182
A perzsa stílus történetének mérföldkövei212
A Moszlim Irán eredete: történelem és kultúra 622-től 900-ig212
Szómagyarázat319
Index319
Bibliográfia319
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv