1.035.255

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biokémia I-II.

I.: Szénhidrátok, lipidek, nukleinsavak, vitaminok és koenzimek/II.: Aminosavak, peptidek, fehérjék, enzimek

Szerző
Lektor

Kiadó: Magánkiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 410 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. KÖTET
Szénhidrátok1
Monoszaharidok4
Szénhidrátok optikai aktivitása, a királis centrum4
A monoszacharidok szerkezete vizes oldatban, mutarotáció9
A monoszacharidok jellemző kémiai reakciói14
Monoszacharidok redukciója14
Monoszacharidok oxidációja16
Észterképzés18
Éterképzés20
Glikozidos kötés kialakulása22
Savak és lúgok hatása a szénhidrátokra22
Fontosabb monoszaharidok és származékok23
Pentózok24
Hexózok és származékaik24
Diszaharidok és oligoszaharidok27
Diszaharidok28
Poliszaharidok (glikánok)32
Homopoliszaharidok32
Cellulóz33
Keményítő34
Glikogén36
Heteropoliszaharidok38
Glikoproteinek, proteoglikánok és glikózaminoglikánok43
Glikoproteinek44
Glikózaminoglikánok összefoglalása45
Baktérium sejtfal poliszaharidok47
Vércsoport antigének szénhidrát része49
Egyéb poliszaharidok49
Szénhidrátok emésztése és orvosbiológiai jelentősége50
Összefoglalás53
A szénhidrátok biológiai jelentősége53
Néhány tápanyag szénhidrát tartalma54
Lipidek54
Általános tulajdonságok54
Zsírsavak56
Zsírok és olajok63
Foszfatidsav származékok66
Plazmánsav és plazménsav származékok71
Szfingolipidek74
Foszfoszfingolipidek (szfingofoszfatidok)76
Glikoszfingolipidek76
Gangliozidok78
Szulfatált glikolipidek (szulfatidok)79
A biológiai membránok, a foszfor- és glikolipidek előfordulása80
Viaszok83
Szterinek83
Terpének és terpénszármazékok89
Epesavak93
Szteroid Hormonok95
Kortikoszteroidok95
Női nemi hormonok (ösztrogének és progesztinok)97
A hím nemi hormonok és az androgének100
Eikozanoidok103
Zsíroldékony vitaminok107
A-vitamin107
D-vitamin108
E-vitamin111
K-vitamin111
Zsíroldékony koenzimek114
Nukleinsavak115
Az öröklésért felelős anyag felfedezése115
A nukleinsavak építőkövei117
A purin és pirimidin bázisok119
A nukleozidok121
A nukleotidok122
Bázis és nukleozid analógok125
A polinukleotid lánc és elsődleges szerkezete130
A polinukleotid lánc másodlagos szerkezete132
A DNS kettős hélix132
A DNS szerkezet változások alapja136
A DNS szerkezet változásai143
Az egyszálú nukleinsavak másodlagos szerkezete148
A zárt, curkuláris dns szerkezete151
A zár, DNS helyi szerkezetváltozásai154
A DNS molekula hossza, információ tartalma, másolása162
A DNS kémiai módosítása: a mutációk165
Rekombinációs dns technológia, nukleinsav hibridizálás az orvosi gyakorlatban171
Az RNS180
A tRNS183
A rRNS185
A snurp-ok187
Az RNS enzimként is működhet188
Vitaminok és koenzimek196
Vízoldékony vitaminok és koenzimek199
B1 vitamin, tiamin (aneurin)199
B2 vitamin, riboflavin200
Nikotinsavamid (niacin, PP vitamin)202
B6 vitamin, piridoxin (adermin)204
Pantoténsav205
C-vitamin, aszkorbinsav206
Biotin (H-vitamin)208
Fólsav209
B12-vitamin, kobalamin www.kingsofacts.hu213
A pirrolkinolin kinon (pqq) koenzim214
Az inozitol és kolin215
A mioinozitol legfontosabb származékai216
Kolin220
Acetilkolin221
Porfinek és szinezék anyagok222
II. KÖTET
Aminosavak1
Aminosavak szerkezete, elnevezése1
A természetes aminosavak térszerkezete12
Az a-aminosavak előfordulása, előállítása16
Az a-aminosavak fizikai és kémiai tulajdonságai17
Az aminosavak abszorpciós spektruma22
Az aminosavak reakciói23
Az aminocsoport reakciói23
A karboxilcsoport reakciói25
Az oldalláncok reakciói26
Az aminosavak színreakciói27
Az aminosavak elválasztása29
Aminosavak szerepe az élő szervezetben31
Peptidek és a peptidlánc szerkezete33
A peptidkötés33
Peptidek szerkezetfelderítése35
Peptidek szintézise39
Peptidek fizikai és kémiai tulajdonságai40
A peptidek izoelektromos pontja41
Peptidek és fehérjék kimutatása41
Peptidek térszerkezet42
A peptidek biológiai szerepe. Fontosabb peptidek54
Peptid hormonok56
A hipofizis és hipotalamusz peptid hormonok57
A hipofizis elülső lebeny hormonok58
Növekedési hormon - Prolaktin - Chorio-Szomatomam-motropin hormon csoport58
Glikoprotein hormon csoport60
Pro-Opiomelanokortin (POMC) peptid család62
Hipofizis hátsó-lebeny hormonok63
Oxitocin és Vasopressin63
A pankreász és az emésztő rendszer peptid hormonjai64
Az inzulin65
Glukagón69
Szomatosztatin69
Pankreász Polipeptid69
Gastrointestinális hormonok70
Polipeptid antibiotikumok70
Baktérium sejtfal és tokanyag peptidek72
A fehérjék és funkciójuk74
Bevezetés74
A fehérjék osztályozása76
A fehérje molekula nagysága és alakja79
A fehérjék izolálása és tisztítása80
A fehérjék elektromos töltése80
A fehérjék elsődleges szerkezete és az evolúció81
A fehérje szerkezeti "hierarchiája" - az önszerveződés84
A fehérjék negyedleges szerkezete88
A fehérjék denaturálása88
A fehérjék immunogén tulajdonsága89
Fontosabb fehérjék90
A vérplazma fontosabb fehérjéi90
Szérum albumin90
A véralvadási fehérjék: Fibrinogén - Fibrin92
A komplement fehérjék94
Immunglobulinok94
Az immungobulin osztályok98
Interferonok100
Interleukinok100
Lipoproteinek100
Fibrilláris (fibrózus) fehérjék102
Kollagén102
Elasztin104
Keratin105
Fibronektin106
Laminin106
Lipokolinok107
Oxigént szállító fehérjék107
Mioglobin (Mb)108
Hemoglobin (Hb)110
A globin rész111
A hemoglobin színképe113
A hemoglobin alloszterikus fehérje114
A hemoglobin negyedleges szerkezetének változása az oxigenizáció során115
A hemoglobin oxigenizáció kooperatív mechanizmusa118
A biszfoszfoglicerát (BPG) csökkenti a hemoglobin O2 affinitását119
A CO2 kötődése a hemoglobin terminális aminocsoportjához csökkenti az oxigén affinitását120
A hemoglobin polimorfizmus122
Kóros hemoglobinok123
A fehéjék lebontása124
Enzimek125
Bevezetés125
Enzimreakciók126
Az enzimek elnevezése és osztályozása126
Az enzimek kémiai reakciók alapján történő azonosításának problémái129
Enzimkofaktorok130
Izoenzimek, polimorfizmus132
Az enzimek mint katalizátorok135
Az enzimkatalízis termodinamikája135
Az enzimreakciók kinetikája138
A Michaelis konstans és a maximális reakciósebesség meghatározása144
Az enzimműködés kvantitatív jellemzői145
Az enzimaktivitást befolyásoló tényezők146
Az enzimaktivitás pH függése147
Az enzimaktivitás gátlása148
Enzimaktivitás reverzibilis gátlása148
Enzimaktivitás irreverzibilis gátlása156
Az enzimek aktiválása157
Az enzim szerkezete és működése közötti kapcsolat158
Az aktív centrum és az enzimkatalízis mechanizmusa158
A fehérjekonformáció szerepe az enzim működésében166
Multienzim rendszerek168
Enzimek működésének szabályozása169
Szabályozóenzimek169
A sejtanyagcsere szabályozásának mechanizmusai170
Az allosztérikus szabályozás molekuláris mechanizmusa173
Appendix179
Enzimek elnevezése179
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv