1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Német-magyar kéziszótár

Szerző

Kiadó: Akadémiai Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 660 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Német  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

TÁJÉKOZTATÓ A SZÓTÁR HASZNÁLATÁHOZ
A szótár cikkei címszóból, magyarázó részből és fordítási részből állanak, A cikkek sorrendjét a német ábécé szabja meg. A magyarországi német szótárírási... Tovább

Előszó

TÁJÉKOZTATÓ A SZÓTÁR HASZNÁLATÁHOZ
A szótár cikkei címszóból, magyarázó részből és fordítási részből állanak, A cikkek sorrendjét a német ábécé szabja meg. A magyarországi német szótárírási hagyománynak megfelelően az a, ö és az ü-betűk önálló betűknek számítanak és az a, o, u-betűk után szerepelnek. Ugyanerre a gyakorlatra támaszkodva nem tesz a szótár különbségeta kettős s (ss) között.
Helyesírás tekintetében a szótár a Duden Rechtschreibung, ill. a Magyar helyesírás szabályai 10. kiadásának előírásait követi.
I. A címszó.
1. A címszavakat a szótár félkövér szedésben hozza (-Arbeit). Ha egy cikken belül más cikk címszava utalás formájában fordul elő, akkor ezt a szót is félkövér szedés emeli ki (sB-ettzeug, ~(e)s Id Bettwásche).
2. A többtagú szavak főhangsúlyát a főhangsúlyos szótag magánhangzója elé tett hangsúlyjel (•) jelzi (-Arbeiter, her-ein, Informatívon, Pl.anung).
Kivételek:
a) Bizonyos összetett szavak mindkét tagja egyformán hangsúlyos. A hangsúlyjel ilyenkor mindkét szótag magánhangzója előtt szerepel (st.ockst-eif).
b) Ugyanazon címszónak gyakran több hangsúlyozási változata van. Ezeket a szótár a gyakoriság által megszabott sorrendben hozza - ugyancsak félkövér szedésben - címszóváltozatként (zw^ischendurch, zwischend-urch).
c) A bizonyos egytagú címszavaknál szereplő hangsúlyjel az illető szó magánhangzójának hosszú ejtését jelzi (sB.ad).
d) A hangsúllyal kapcsolatban általában megjegyzendő, hogy beszéd közben, a szó mondatbeli helyzetétől, a beszélő szándekától vagy hangulatától függően, gyakran lehetséges a feltüntetettől eltérő hangsúlyozás is.
3. Azoknál a címszavaknál, amelyeknek ie, illetve sch betűcsoportjában az i és e, illetve s és ch külön ejtendő, és más hasonló esetekben függőleges választó vonalat (|) alkalmazunk (L-inie, R.ösichen).
4. Azoknál az igéknél, melyeknek töve a magyarázó részben megadott, ragozott alakokban változatlanul fordul elő, a tő és a főnévi igenév ragja között ugyancsak függőleges választóvonal (|) szerepel (I-eg en).... Vissza

Halász Előd

Halász Előd műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Halász Előd könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Német-magyar kéziszótár Német-magyar kéziszótár

A borító enyhén foltos, a gerinc kopottas.

Állapot:
1.650 Ft
820 ,-Ft 50
12 pont kapható
Kosárba
konyv