1.035.557

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mágikus művek

The Magic Scene in Art - Budapest Galéria Kiállítóháza 1987. június 2-július 1./Szombathelyi Képtár 1987. július 11-augusztus 30./Exhibition House of Budapest Gallery 2. 6. 1987-1. 7. 1987./Art Gallery of Szombathely 11. 7. 1987.-30. 8. 1987.

Fotózta

Kiadó: Mahir
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 36 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN: 963-018-129-0
Megjegyzés: Kiállítási katalógus. Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:

A címben szereplő jelző nem stíluskategória. Szokatlansága sem születését, sem újjászületését nem jelzi egy stílusnak. Inkább utal a stíluskategóriákban, izmusokban való művészeti,... Tovább

Előszó

Részlet:

A címben szereplő jelző nem stíluskategória. Szokatlansága sem születését, sem újjászületését nem jelzi egy stílusnak. Inkább utal a stíluskategóriákban, izmusokban való művészeti, művészettörténeti gondolkodás helyett egy másfélére: A művek a művészet jelentőségéről szólnak egy olyan korban, mely nem hisz a művészetben: az egyedi műalkotás jelentőségéről a műalkotások millióit termő korban, az alkotás jelentőségéről a művész életében egy termelésre irányuló kultúrában. Teszik ezt úgy, hogy az élethez kötődnek, az életfenntartás, - minőség megváltoztatásának eszközei. Mágikusak, de természetesen az esztétikumot ismerő kultúra birtokában, s nem tudományosságukkal vagy primitivizmusukkal azok.
A műalkotások típusait a stíluskorszakok sajátos összefüggés-rendszereinél tágabb körben megnevező elméletek (Pierre Francastel, Németh Lajos) a mágikus művészetet koronként visszatérőnek (prehisztorikum, középkor), ill. az európai civilizáció korszakain többé-kevésbé kívülálló kultúrák (törzsi, népi) sajátjának tartják. Egy-egy közösség életét meghatározó rítusok kellékének, részének a tárgyakat, amiknek tehát - mint eszközöknek - az a funkciójuk, hogy az életet, emberi és környezeti feltételeit biztosítsák nem racionális módon. Ma sem ritkák a közösen létrehozott műalkotások (épületek, festmények, akciók stb.) a rituális művészeti megnyilvánulások (performence, rock-koncert), a személyes mágikus tárgyak esztétikuma is a mágia érvényének általánosításához ad lehetőséget. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv