1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A "Quam singulari" dekrétum az első áldozók koráról

Szerkesztő

Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 70 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomatta a Stephaneum Nyomda és Könyvkiadó R. T., Budapesten. Magyarázza Mons. Domenico Jorio a Szentségek Szent Kongregációjának titkára.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mint egykor Palesztina szép kék ege alatt elhangzottak Jézus Krisztus isteni ajkairól a szeretetteljes epedő szavak: «Hagyjátok hozzám jönni a kisdedeket és ne akadályozzátok őket, mert ilyeneké az... Tovább

Előszó

Mint egykor Palesztina szép kék ege alatt elhangzottak Jézus Krisztus isteni ajkairól a szeretetteljes epedő szavak: «Hagyjátok hozzám jönni a kisdedeket és ne akadályozzátok őket, mert ilyeneké az Isten országa», úgy hangzanak el titokzatosan évszázadok óta templomaink szentségházaiból a szeretet isteni száműzöttjének ugyanezen epedő szavai. De ezt a titokzatos hangot nem hallották meg, míg a szelíd, szent emlékű X. Pius pápa nem lépett szent Péter székébe, aki az Üdvözítőnek szavait szeretettel felfogta és a Szentségek Kongregációjának szerve által kiadatta Quam singulari dekrétumot, mellyel állást foglal a gyermekeknek joga mellett az Oltáriszentség vételéhez, abban a biztos reményben, hogy ezzel az isteni Vendég égő vágyának tesz eleget.
Ez az üdvös és soha eléggé nem magasztalható dekrétum, mely X. Pius tiárájának egyik legszebb gyöngyeként ragyog, képezi a kicsinyeknek az Oltáriszentséghez való ma már elvitázhatatlan jogának kódexét. Ha ennek sikerült is, amit tagadhatatlan, a gyermekek korai (első) áldozásának erős impulzust adni, amennyiben a szükséges életkort 14-ről 9-re szállították le és ennek megfelelően a szükséges oktatást is szűkebbre szabták, mégis megjelenése után 18 évre még nem érte el a reménylett teljes sikert. Bizonyítja ezt az a körülmény, hogy amint nyert tájékoztatásokból és a magunk vizsgálataiból kitűnik - a gyermekek legnagyobb részét még mindig távol tartják a szentáldozástól, habár ahhoz járulni a dekrétum alapján joguk és kötelességük lenne. Vissza

Tartalom

Bevezetés. X. Pius és a «Quam singulari» dekrétum3
A dekrétum magyar szövege7
A dekrétum rövid magyarázata20
A dekrétum történeti és tartalmi megalapozása20
A dekrétum rendelkezései26
Az első áldozásra szükséges kor26
A szükséges oktatás37
A szülők és mások felelőssége41
A gyermekek közös, gyakori és napi áldozása49
A gyermekek gyónása, szentségekkel való ellátása és temetése56
Befejezés. Őszentsége XI. Pius pápa és a dekrétum betartása61
A katekizmus vázlata64
A szent kereszt jele, az Úr imádsága, az Angyali üdvözlet, az Apostoli hitvallás64
A katekizmus szövege64
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv