1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Legjobb szegedi szakácskönyv

Szerkesztő

Kiadó: Tolnai Nyomdai Műintézet és Kiadóvállalat Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 352 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kiadói, színes, rajzos táblával. Néhány fekete-fehér illusztrációval. Tolnai Nyomdai Műintézet és Kiadóvállalat Rt nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A polgári háztartás.

A szakácskönyveknek az azokban felhalmozott ételreceptek közlésén kívül tulajdonképpen az volna a feladatuk, hogy az asszonyokat a háztartás vezetésének minden titkába... Tovább

Előszó

A polgári háztartás.

A szakácskönyveknek az azokban felhalmozott ételreceptek közlésén kívül tulajdonképpen az volna a feladatuk, hogy az asszonyokat a háztartás vezetésének minden titkába bevezessék.
Az egyes ebédek, vacsorák fogásainak az összeállítása, a polgári otthon állandóan megismétlődő eseményeihez (nagymosás, nagytakarítás, ünnep, vendégség stb.) való logikus alkalmazkodás, a konyhára szánt összeg helyes beosztása, az egyes családtagok egészségi állapotának tekintetbevétele stb. mind-mind olyan fontos dolgok, amelyeknek helyes megoldása lényegesen fontosabb, mint az egyes ételek kifogástalan elkészítése.
Egyetlen étel önmagában véve még nem ebéd, de legkevésbé sem egy egész háztartás, aminthogy például három méter szövet önmagában még nem viselésre kész ruhadarab. Mennyi apró hozzávaló, mennyi próba és munka kell még ahhoz, hogy a szövetből ruha legyen.
Ugyanez áll az egyes ételekre is, legyenek bár azok a legtökéletesebben is elkészítve. És ez a magyarázata annak, hogy az a fiatalasszony, aki férjhezmentele előtt szorgalmasan forgatta a főzőkanalat s a mama fennhatósága alatt gyönyörű tortákat, nagyszerű pecsenyéket készített, a saját otthonában az első időkben teljesen tanácstalanul áll. De ha túlbuzgalmában kívülről megtanulna is száz meg száz ételreceptet s mindegyiket nagyszerűen el is tudná készíteni, még akkor is csak az volna a helyzet, hogy száz és száz ételt mesterien megcsinálna, de még mindig fogalma sem volna arról, hogy mit jelent egy egész háztartásnak a vezetése... Vissza

Tartalom

A polgári háztartás3
A húsokról16
A húsok előkészítése18
A pecsenyék felszeletelése19
Levesek
A jó marhahúsleves26
Húsleves26
A húsleves befőzése27
Marhafarkleves27
Tyúkleves marhahússal27
Tyúkleves28
Vágott tüdőleves28
Velőleves28
Barnaleves29
Barnaleves rántott borsóval29
Korhelyleves30
Vadászleves30
Májleves30
Aprólékleves31
Szágóleves31
Kanonokleves31
Spárgaleves32
Májas hablepényleves32
Tört májleves32
Lúdmájleves33
Csontvelő-gombócleves33
Vadhúsleves33
Burgonyaleves sajttal33
Kaporleves34
Spárgaleves34
Virágkelleves34
Sajtosleves35
Francia leves új-módra35
Gombaleves35
Leves csiperkegombával35
Kucsmagombaleves36
Zellerleves36
Halleves37
Papirkásleves37
Leves tüdőtáskával38
Rizsleves38
Tojásdaraleves39
Kolbászleves39
Karfiolleves39
Bőjtös levesek
Becsinált leves40
Tojásosleves40
Borleves40
Leves zsemlyeszeletekkel41
Bőjti rákleves41
Köménymagos leves41
Sörleves42
Tejleves42
Bableves42
Gombaleves43
Zöldbableves43
Cubereleves44
Sóskaleves44
Vöröshagymaleves44
Zöldborsóleves rizzsel45
Szarvasgombaleves45
Tápiókaleves45
Burgonyaleves46
Paradicsomleves46
Jászlebbencs47
Előételek
Velőszeletek48
Velőragout48
Rántott burgonya49
Omelette pirított vesével49
Sajtos omlette50
Rántott velő50
Kirántott velő50
Kucsmagomba50
Tükörtojás lúdmájjal51
Palacsintatekercs51
Keserűgomba51
Szalonnás omlette52
Gombaszeletek52
Töltött gomba52
Töltött burgonya53
Savanyú tojás53
Gomba tojással54
Gombás palacsinta54
Finom rántotta54
Tojás vagdalékkal55
Rántott tojás55
Töltött tojás56
Vese mártással56
Laskapéstétom57
Makarónipástétom57
Rizottó csemegerákkal58
Savanyú vese58
Töltött rizs59
Vajastészta hússal59
Tüdő savanyú lével60
Velőkolbászkák60
Paprikás vese60
Tüdő rizskásával61
Sajtos tojás61
Nyelv citrommártással61
Kaviárszelet62
Piláf csirkehússal62
Szegedi velős borított62
Rizs sajttal63
Sonkás palacsinta63
Ham and eggs63
Sódartekercs angolosan64
Becsinált békacomb64
Frikandó64
Hamis nyelv65
Töltött kagylók65
Paprikás csibével töltött palacsinta65
Májvagdalék 65
Sonkás karfiol66
Lúdmájaspástétom66
Burgonyakarikák67
Kolbászkák velővel67
Bíbictojások67
Tojásos burgonya68
Aranyos szeletek68
A marhahús különböző készítési módja
Marhahús rizzsel69
Fojtott marhahús69
Marhahús barnára elkészítve70
Párolt marhahús70
Marhahús tejfeles mártással71
Olasz marhahús71
Marhahús hidegen72
Szegyfej tormamártással72
Mandolás tormamártás72
Szalonnmás rostélyos73
Marhapaprikás73
Székelygulyás73
Magyar rostélyos74
Paprikásszelet74
Őkörfark
Marhahús piláffal74
Marhahúsragout75
Marhahús angolosan75
Angolsült75
Angolsült más módra75
Felsárszelet töltve76
Hagymássült76
Vetrece77
Gomássült77
Imperiál-szelet78
Szűzsült78
Nyársonsült78
Tojásos sült79
Nelson-szelet79
Paprikásszelet79
Zöldséges pecsenye80
Huszársült80
Erdélyi tokány81
Huszárpecsenye81
Francia rostélyos81
Lábasrostélyos82
Töltött rostélyos bajorosan82
Eszterházy-rostélyos83
Serpenyősrostélyos83
Vöröshagymás rostélyos83
Lengyel felsár84
Vesepecsenye sülve84
Vesepecsenye magyarosan85
Wellington-vesepecsenye85
Beefsteak85
Beefsteak mártással86
Nápolyi beefseak86
Beefsteak kapart húsból87
Töltött rostélyos87
Tűzött vesepecsenye87
Tésztában sült vesepecsenye88
Beefsteak roston sülve89
Roastbeef90
Bordapecsenye90
Rostélyos franciásan90
Vesepecsenye angolosan91
Rostélyos gyorsan sütve91
Zsiványpecsenye91
Borjúhús
Borjúvagdalék93
Borjúpörkölt94
Borjúikra makarónival94
Borjúcomb hollandi módra94
Borjúmáj paprikásan95
Csavart borjúhús95
Hamis lazac borjúhúsból96
Borjúláb töltve96
Borjúvese97
Borjúfrikandó sóskával97
Párolt borjúfrikandó98
Borjúcomb98
Borjúfej frikasszirozva98
Borjúkotlett hidegen99
Borjúmáj100
Borjúvelő citrommártásban100
Borjúhát sütve100
Borjúláb és borjúfej kirántva101
Borjúkarbonád káprival101
Borjúláb és fej tojással102
Borjúszelet hagymával102
Borjúszelet tejfeles citrommártással102
Savanyú borjúmáj103
Becsinált borjúvelő103
Rántott borjúvelő103
Borjúbecsinált103
Borjúvesés104
Borjúszelet104
Borjúszegy spárgával, rákkal105
Borjúszelet105
Borjúnyelv105
Borjúpörkölt106
Borjútüdő liszt mártással106
Borjúhús párolva109
Paprikás borjúhús107
Borjúhús sütve107
Borjúszelet sóskamártással107
Borjúcomb fűszeresen108
Borjúszelet szalonnával108
Borjúvagdalék109
Tejfölös borjúszelet109
Borjúbecsinált109
Paprikás borjúszelet109
Nyárson sült borjúpecsenye110
Pirított borjúmáj110
Sült borjúfej110
Borjútekercs110
Borjúcímer111
Kirántott borjúaprólék111
Töltött borjúmell111
Borjúfül csiperkegombával111
Borjúleves112
Borjúhús paradicsommal112
Borjúpástétom112
Tűzdelt borjúszív114
Disznóhús
Sertésölés115
A sonka füstölése118
Magyar sonkapác119
Magyar sonkapác más módra119
Sonka vadmódra120
Prágai sonka120
Aspik121
Hurkatöltelék123
Véreshurka123
Májashurka124
Disznósajt124
Téli disznósajt125
Nyári disznósajt125
Hideg kolbász126
Finom préselt kolbász127
Sonkáskolbász128
Finom kolbász vegyes húsból128
Apró tormáskolbászok129
Kolbász libamájjal129
Párizsi kolbász129
Szerdellás kolbász130
Kitűnő hideg májas130
Háziszalámi132
Hideg töltelék132
Tűzdelt fehérpecsenye133
Sertéssült gesztenyével133
Sertéssült ropogósan134
Sertéssült hagymával134
Sertéskotlett134
Sertésfilé hidegen135
Sertéshús pácolva135
Sertésszeletek135
Töltött disznóláb135
Disznóoldalas135
Füle-farka136
Disznópörkölt136
Székelygulyás136
Sertéscomb savanyúan136
Disznóhús paradicsommal137
Sertéshús kásával137
Sült sonka137
Sült sonka más módon137
Nyári sonka138
Sertésgalantin138
Sonka madeirában139
Füstölt sonka megóvása139
Kirántott sonka139
Füstölt húst eltenni139
Kocsonya140
Magyar kocsonya140
Zsírolvasztás141
Malachús
Malacpecsenye142
Malacpaprikás143
Malacvagdalék143
Vagdalék malachúsból143
Malac nyárson144
Birka- és bárányhús
Birkakotlett145
Birkafilé145
Báránypörkölt145
Báránypörkölt másképpen145
Birkakotlettek gombával146
Birkakotlett zsemlyemorzsában146
Birkakotlett zöldborsóval147
Bárányfej147
Bárányszegy147
Tárkonyos bárányszegy147
Bárányhús sütve148
Tefjeles báránysült148
Bárány töltve148
Párolt juhcomb149
Báránypörkölt150
Báránybecsinált150
Bárányhús párolva150
Bárányszelet vagdalékkal151
Ürücomb párolva151
Tűzdelt ürüsült151
Kapros ürühús152
Paradicsomos ürüsült152
Nyársonsült ürüszelet152
Rizses ürüsült153
Ürüborda sülve153
Paradicsomos ürüsült154
Ürüsült sárgarépával154
Szardellás ürüsült154
Bográcsos ürühús155
Ugyanaz juhászosan155
Pácolt ürücomb155
Sült ürücomb156
Ürüfark lengyelesen156
Szárnyasok
A szárnyasok kezelése157
Csirkeleves159
Rántott csirke159
Csirke sütőben sütve160
Töltött csirke160
Csirke hússal töltve161
Csirke paradicsommártással162
Pácolt csirke162
Tojásos csirke162
Csirke szalonnában162
Csirke zöldborsóval és rákfarkkal163
Csirke majonézzel163
Csirkeragout163
Pástétom csirkéből164
Csirke vérmártással165
Sültcsirke bajor módra165
Zöldséges csirke165
Mártásos töltött csirke166
Valódi magyar paprikáscsirke166
Paprikáscsirke167
Csirke forrázva167
Csirke vadmódra168
Csirkés saláta168
Tűzdelt csirkemellek168
Finom párolt csirke169
Füstölt szárnyas169
Csibe francia mártással170
Valőcsirke170
Csirke gombával171
Csirke karfiollal171
Csirke gesztenyével töltve171
Kappan szardellával171
Kappan csigával172
Pörkölt tyúk magyarosan172
Kappan kagylócskákkal172
Tojással töltött kappan173
Rostélyos sült kappan173
Szalonnával sütött kappan173
Kappan zöldséggel174
Sült kappan174
Tyúk- és galamb-fricasseé174
Pulykaszeletek fricandeauban175
Pulyka sülve175
Pulyka pörkölve176
Zöldséges pulyka aszpikban176
Pulyka szarvasgombakörettel178
Pulyka-filék gesztenyével178
Kacsa sülve178
Kacsa gesztenyével179
Kacsa nyárson179
Kacsamáj179
Rizses kacsa180
Töltött lúd vagy kacsa180
Kacsa zöldséggel180
Kacsa vadmódra181
Pulyka- és réceszárnyvagdalék181
Pulyka- és réceszárnyvadalék181
Libasült182
Nyársonsült liba182
Gesztenyével töltött liba182
Töltött libamell183
Fojtott libamell183
Füstölt liba184
Liba hidegen184
Libatöpörtyű184
Libavér184
Libaaprólék185
Ludaskása185
Libaaprólék gombával185
Libaaprólék rizskásával186
Libamáj kisütve186
Sült libamáj gombával186
Tüzdelt libamáj187
Libamájpástétom madeirával187
Lúdmáj mártással188
Kocsonyázott lúdmáj188
Libamáj citromlével188
Libamáj kocsonyában188
Libakolbász189
Pirított liba189
Vadliba190
Vadkacsa190
Vadkacsa szalonnával191
Töltött vadkacsa nyárson191
Ragout vadkacsából191
Töltött galamb sütve192
Sült vadgalamb192
Fácán angolosan193
Töltött fácán193
Fácán angolosan193
Fácán mártással194
Fácán szarvasgomával195
Káposztás fácán196
Sült fogoly196
Becsinált fogoly196
Fogoly más módon197
Nyársonsült fogoly197
Fogoly mártással197
Fogoly kacsonyában198
Pácolt fogoly198
Fogoly nyelvvel199
Sült fajdtyúk199
Fajd nyárson199
Fajdavagdalék200
Páva sülve200
Túzokmell200
Rizottó verébbel201
Veréb nyárson201
Olasz rizottó fiatal fajddal202
Fenyőmadár202
Fenyőmadár belestül203
Fenyőmadár nyárson203
Tejfölös császármadár203
Császármadár204
Rizottó fürjjel204
Fürj köntösben204
Rizses fürj205
Fürj zsemlyével205
Fürj szalonnával205
Nyársonsült fürj205
Szalonka és szalonkabél206
Szalonka nyárson207
Szalonkák kenyérszeleteken sütve208
Szalonka tejföllel208
Szalonka vörösborban párolva208
Szalonkavagdalék209
A halakról
Szegedi halpaprikás212
Halászos hal213
Szegedi halpaprikás zsírral213
Paprikáshal214
Szegedi halászlé214
Alföldi hal215
Magyaros sült hal215
Magyar potyka216
Harcsaleves káposztával216
Vegyes hal rántott zsemlyeszeletekkel216
Halmajonéz217
Tartármártás217
Lazac főve217
Menyhal218
Angolna218
Kecsege hidegen218
Tejfölös tőkehal219
Tok mártással219
Harcsa kisütve220
Harcsa zöldmártásban220
Harcsa káposztával220
Ponty cseh módra221
Ponty aszpikkal221
Kékrefőtt ponty222
Ponty kirántva223
Ponty hidegen223
Ponty roston223
Sült pisztráng224
Kékrefőtt pisztráng224
Pisztráng töltve224
Pisztráng vörösborban225
Fogas mártással225
Fogas vajjal225
Fogas paprikás mártással226
Fogas majonézzel226
Csuka tejfölösen226
Sült csuka227
Csuka vagdalékkal227
Tűzdelt csuka228
Vagdalt csuka burgonyagaluskával228
Szálkanélküli hal229
Töltött csuka229
Szardellás csuka230
Csuka zsemlyemorzsával230
Süllő vagy csuka töltve230
Süllő vajjal231
Süllő hidegen232
Süllő zöldséggel232
Szardellás süllő232
Mártásos hal232
Hal marinirozva233
Majonéz233
Borshal233
Angolna234
Borshal234
Angolna mártással234
Angolna gombával235
Hallé235
Lazac rántva236
Lazac pácolva236
Tinthal olajban236
Tőkehal burgonyával237
Turbot sülve237
Majonézes kecsege238
Tokhal fűszeresen238
Tokhal párolva238
Tőkehal vajjal239
Tőkehal forralva239
Sült tőkehal239
Rózsahal240
Menyhal vörösborban240
Hering241
Kuszhal241
Hal rácosan241
Fogas majonézzel242
Sülllő majonézzel242
Tengeri bárdhal242
Tengeri maklárhal243
Szardinia portugálmódra243
Branczino243
Pirított bárdhal243
Tengeri nyelv sütve244
Tengeri nyelv244
Hal-roagout244
Hal kirántva245
Rákok
Főtt rák246
Rák ecetben főve246
Rizottó édesvízi rákkal246
Ráktöltelék247
Rákpaprikás247
Rák mártással247
Tengeri rák borral248
Tengeri rák248
Terngeri rák majonézzel248
Tengeri rák más módon249
Békék, csigák, osztriga, szerdella
Teknősbéka250
Teknősbéka vagdalva250
Teknősbéka kirántva251
Teknősbéka más módra251
Teknősbéka-pástétom251
Rántott békacomb252
Becsinált békacomb252
Csigaház hússal töltve252
Főtt csiga253
Csigaház haltöltelékkel253
Csiga zöldséggel253
Földi csiga254
Osztriga254
Osztriga pácolva254
Osztriga sülve255
Szardella-vaj255
Osztriga mártással255
Csigavagdalék256
Szardellás csiga256
Vadak
Hogyan kell a nyulat megnyúzni257
Nyúl nyárson258
Vagdalt nyúl258
Nyúl pác nélkül258
Nyúlhát259
Párolt nyúl259
Nyúlpaprikás260
Borított nyúl260
Nyúlgerinc franciásan260
Nyúl babérral261
Francia nyúl gombával261
Fazekas nyúl262
Nyúlfilet262
Nyúlfilet a la provencale263
Őzpaprikás264
Őzcomb265
Sült őzhát265
Vagdalt őzhát265
Őzszeletek spanyolmártással266
Szarvassült267
Szarvasragout268
Párolt szarvashús268
Főzelékek
Töltött káposzta269
Kolozsvári káposzta269
Szárazborsó270
Cukorborsó270
Szemes zöldborsó271
Rizi-bizi271
Tök tejfölösen271
Tök sülve271
Töltött tök272
Tökkáposzta272
Babfőzelék273
Zöldbab273
Paradicsomos zöldbab273
Babfőzelék tejföllel274
Zöldbab tejföllel274
Burgonyafőzelék paradicsommal275
Magyaros paprikásburgonya275
Főtt burgonya275
Paradicsomos burgonya276
Ecetes burgonya276
Becsinált burgonya276
Babéros savanyú burgonya277
Rántott burgonya277
Mártások
Vörösrépamártás278
Fokhagymamártás278
Köménymagos mártás278
Szardellamártás279
Citrommártás279
Kapormártás279
Angol rumosmártás279
Sóskamártás279
Birskörte- vagy almamártás280
Vöröshagymamártás280
Káprimártás280
Remoulde-mártás281
Májmártás281
Sárgamártás281
Gombamártás281
Spanyolmártás282
Tormamártás zsemlyével282
Ecetes torma282
Paradicsommártás282
Bormártás283
Tartármártás283
Tejfölös uborkamártás283
Saláták
Fejessaláta284
Fejessaláta tejföllel284
Reszelt burgonyasaláta284
Burgonyasaláta285
Olasz saláta285
Káposztasaláta285
Vegyes saláta286
Fokhagymás uborkasaláta286
Francia fejessaláta286
Zöldségsaláta287
Tejfölös uborkasaláta287
Zellersaláta287
Szardellasaláta287
Tésztafélék
Metélt tészta289
Magyaros túrócsusza289
Sajtostészta290
Mákoscsík290
Káposztástészta290
Sonkástészta291
Berakott csík291
Tojásos galuska291
Tarhonya mellékételnek292
Szilvástészta292
Herőce292
Barátfüle baracklekvárral293
Sajtos makaróni293
Rizskásás ételek
Marhahús rizzsel294
Bőjtösleves rizzsel295
Rizskása marhahússal295
Rizskása marhahússal, magyarosan295
Magyaros rizs disznóhússal295
Piláf magyarosan296
A vendéglátás és egyéb ünnepi alkalmak
Uzsonnaösszeállítások301
Ebédek303
Vacsorák304
Ünnepi menűk306
Nemzeti eledelek309
Torták
Általános tanácsok a torták készítéséhez313
Habtöltelékek313
Puncstorta314
Homoktorta315
Erzsébet-torta315
Napoleon-torta315
Burgonyatorta315
Diótorta316
Dobostorta316
Dobostorta más módon316
Kavart linzi torta316
Linzitorta317
Sachertorta317
Diós és mandolás torta317
Dióstorta töltve318
Csokoládétorta318
Pörkölt torta318
Mogyorótorta319
Mandulatorta319
Citromtorta319
Narancstorta319
Sütemények
Bíbornok csók319
Habcsókocskák320
Hólabdák320
Boszorkánypogácsa320
Citromrudacskák321
Narancsrudacskák321
Mandolás linzi sütemény321
Vaniliás ívek321
Gyümölcskenyér321
Epermarcipán322
Marcián322
Königsbergi marcipán323
Diósszeletek323
Gyümölcsrudacskák323
Ánizsszeletek323
Mince-pies324
Vajasszeletek324
Habtekercs324
Teasütemények
Fűszeres teasütemény325
Orosz teakifli325
Deákkenyér325
Komiszkenyér326
Püspökkenyér326
Teasütemény326
Diákkalács327
Sósrudacskák327
Mandolásrudacskák327
Albert-cakes327
Bismarck-cakes327
Angol cakes328
Mézeskalács328
Teasütemény karácsonyfára328
Felfujtak és puddingok
Narancsfelfujt328
Almafelfujt328
Tejfölös felfujt329
Kávéfelfujt329
Gőzben főtt rizsfelfujt329
Rizsfelfujt édes mártással329
Rizsfelfujt almatöltelékkel330
Rizsfelfujt őszi- vagy sárgabarackkal330
Almapudding330
Piskótapudding rummal331
Datolyapudding331
Gyümölcspudding331
Habpuddingok331
Palacsintafélék, fánkok, zsírban sült tészták, lepények és élesztős tészták
Palacsinta331
Húsos palacsinta332
Finom almáslepény332
Almáslepény tojás nélkül332
Kürtősfánk332
Kitolófánk333
Bécsi fánk333
Almafánk333
Tejesfánk333
Csöröge334
Krémes pite vaniliával334
Hideg élesztős tészta334
Husvéti kalácsok335
Finom mákos- és dióspatkó335
Vajaskifli kávéhoz335
Farsangi fánk335
Finom kuglóf kávéhoz336
Túróskifli336
Élesztős kifli337
Finom túróskiflicskék338
Kuglóf élesztő nélkül338
Rétesek
Rétestészta készítése338
Káposztásrétes339
Túrósrétes339
Almásrétes339
Krémrétes340
Túrósrétes340
Burgonyarétes341
Tiroli rétes341
Magyar béles341
Cseresnyés és meggyes rétes342
Húsosrétes342
Sonkásrétes342
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv