1.035.495

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

"Fölrepülni rajban"

Utak a fórumba/Az én történelmem, 2.

Szerző

Kiadó: Püski Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 417 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-9592-37-7
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Bevallom, hosszas és nehéz vívódások után született meg, - nem utolsó sorban mások ösztönzésére - a döntés: lesz, ami lesz, útjára bocsátom „Az én történelmem", közéleti emlékeim második kötetét. A... Tovább

Előszó

Bevallom, hosszas és nehéz vívódások után született meg, - nem utolsó sorban mások ösztönzésére - a döntés: lesz, ami lesz, útjára bocsátom „Az én történelmem", közéleti emlékeim második kötetét. A mostani könyv címe - „Fölrepülni rajban" - kölcsönvett. Ezért került macskakörmök közé. A megkapó kép nemzedékem legnagyobb költőjétől, Nagy Lászlótól való. Akkor használta, amikor évtizedekkel ezelőtt a „Kilencek" bemutatkozó verseskötete elé - „Elérhetetlen föld", 1969. - előszót írt: „Fiatal tehetségek, ha fölrepülni rajban akarnak, az néha törvényszerű pillanata az irodalomnak". Még inkább törvényszerű - folytathatnánk a gondolatot - ha a „politizáló irodalom" akar fölrepülni. Nagy Lászlótól vette át s adta könyve címének - ugyanezt - „ős-barátom", Kiss Ferenc. Aligha találhatott volna kifejezőbb képet az 1984-ben megjelent tanulmánykötete elé. Ma már mindketten az égi mezőkről tekintenek alá, s nézik, mit teszünk nagy kínjaink közepette. Nem hinném, ha itt lent kérhetném tőlük, megtagadnák, hogy a könyvemre szintén ez a „képes-cím" kerüljön. De illő módon megkértem a fiak, a méltó jogörökösök: Nagy András és Kiss Ferenc hozzájárulását, engedélyét. Megkaptam.
Tájékoztatnom kell az olvasót, hogy a mostani emlék-kötet két fejezete, - ,,Forradalom", ,,Forradalom után" tekintettel az 50. évfordulóra, önálló könyvként is megjelentette a Kiadó (Bevérzett mámor, 1956). A könyvecske szövegét azóta itt-ott javítottam, de legfőképpen bővítettem, ahol jónak láttam.
Érthető, ha az események ide-oda verődő hullámzásaiban sűrűn megjelennek a társak és a barátok. Azt sem hallgattam el, hogy a legjobbak közül egyik-másik gyors vagy lassú elvesztése, mennyire megviselt. Ha esetleg annak is tűnhetne, őket nem bántani, felettük nem ítélkezni akartam. Főként a veszteséget, a miattuk támadt fájdalmat szerettem volna felidézni, elmondani. Tőlük különösen, de a könyv többi, arra érdemes szereplőjétől - elevenektől és holtaktól egyaránt - azt kérem, amit az előző kötetben („A Varsói Szerződés...") kértem már: ha vétettem ellenük, bocsássák meg nekem, miként én is megbocsátok az ellenem vétkezőknek. A bocsánat persze az emberi dimenziókra vonatkozik - a politikumra nem. Arra sosem.
„Sikerek és szakadások. Utak a (széthulló) Fórumból" lesz a tárgya (és a címe?) az MDF-ről szóló befejező kötetnek - ha elkészül. Ha Isten is úgy akarja.
A könyv végén, ha odáig eljut az olvasó, láthatja: nehéz, fájdalmas kérdések rakódnak egymásra. A választ, ha lehet, a következő kötetben szeretném megkeresni. Ha egyáltalán van, ha található válasz. Vissza

Tartalom

Az Olvasóhoz 7
I. A KATARZIS 9
„Köznevelő" évek 11
Forradalom 40
Forradalom után 79
II. „NACIONALISTA" CSOPORTOSULÁSOK 109
Barátok, szellemi kiskörök 111
„Hurál-korszak". A közíróskodás kezdete 123
Tiszatáj- és (a korábbi) Alföld-ügy 144
írószövetség, társaskörök, kisebbségkutatás 158
Új márciusi ifjak 179
III. MAGYARSÁG-SZOLGÁLAT 189
Váltás a világban s a nemzetiek táborában 191
Pest-budai borozók 202
Erdélyi magyarok: a magános ,,hős" és az ellenpontosok 212
Felvidéki magyarok: a lélekébresztő és a jogvédők 243
Közalapítvány a szocializmusban 261
IV. AZ ELSŐ „LEGÁLIS" MOZGALOM 291
Mi és a DE meg ,,Monor" 293
Összeszerveződés, érlelődő programok 324
Háborús veszteségeink - utazás Amerikába 342
Mondatok a magánfájdalmakról 354
A magyarság esélyei - Lakitelek, 1987 362
Az MDF és szervezői 403

Für Lajos

Für Lajos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Für Lajos könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
"Fölrepülni rajban"
Állapot:
2.840 ,-Ft
14 pont kapható
Kosárba
konyv