1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Válasszatok


Kiadó: KISZ Központi Bizottság
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 36 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal és fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Rövidesen az urnák elé járultok - sokatok először -, hogy szavazatotokkal is hitet tegyetek a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány, a Magyar Szocialista Munkáspárt, a Hazafias Népfront, a magyar nép... Tovább

Előszó

Rövidesen az urnák elé járultok - sokatok először -, hogy szavazatotokkal is hitet tegyetek a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány, a Magyar Szocialista Munkáspárt, a Hazafias Népfront, a magyar nép felemelkedésének ügye mellett.
Választás lesz, jövendő sorsunk felett döntünk. Szavazni mentek ti, 18-20-24 évesek, mert államunk módot ad minden fiatalnak, hogy sorsának intézésébe beleszóljon. Mi ezt természetesnek, magától értetődőnek tartjuk, pedig a tőkés országokban nem így van.
S a Horthy-Magyarországon is másképp történtek a választások.
Magyarországon az 1938-as választási törvény szerint a férfiak 26 évtől szavazhattak - ha volt 6 elemijük és 6 éve egy helyben laktak. A nőknél ezenkívül három gyermek volt a választójogosultság feltétele. Ezzel a rendszerrel zárták ki a választásból a fiatalokat, a munkások és parasztok és a zömét és az asszonyokat. Mi volt a célja ennek a választási rendszernek?
Világosan fogalmazott Bethlen István gróf miniszterelnök : „Az ország sorsát nem lehet a nagy tömegekre bízni."
Ezzel a választási politikával elérték, hogy például 1931-ben a 245 képviselő között 84 földbirtokos, 15 bankár, 5 gyáros, 37 ügyvéd, 41 állami főtisztviselő, 12 pap és 14 magasrangú katonatiszt "képviselte" az ország kilencmilliónyi dolgozóját. Ezeket "választhatta", akinek volt választási joga.
S ma sem bízzák a tömegekre sorsuk intézését a "demokratikus" Nyugaton. Ott a választási korhatár 21 és 30 év között van. A választhatóság 24 évnél kezdődik és az olasz szenátusban 40 év a választhatóság alsó határa. A szegényebb rétegeket sok helyen választási adóval ütik el a szavazati jogtól. Amerika több államában is választási adót kell fizetni. 1948-ban 7,7 millió választó, 1951-ben 5 millió néger és 6 millió fehér munkás nem szavazhatott, mert nem volt pénze a választási adó kifizetésére.
A népi demokratikus Magyarországon mi, fiatalok is választani megyünk, hogy szavazatunkkal munkásokat, parasztokat, értelmiségieket, a dolgozók legjobbjait küldjük a tanácsokba, a parlamentbe.
Most, a választások előtt fel kell mérnünk a megtett utat és el kell döntenünk: merre tovább? Fontos ez a választás az idősebbeknek is, de fokozottan fontos nekünk, fiataloknak, akik egész életünket a fejlődő szocialista társadalmi rendben töltjük, akik egész hetünkben ennek a rendszernek előnyeit élvezzük majd. Most a Népfrontra adott szavazatunkkal a szocialista rendszert erősítjük. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv