1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőtermesztés III.

Fajtaismeret

Szerző
Lektor

Kiadó: Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 140 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Kevés olyan termesztett növényünk van, amelynek egyik másik fajtáját (ilyen pl. a Sárga muskotály, a Rajnai rizling) már az ókorban is termesztették s ma is termesztik. A hazánkban jelenleg... Tovább

Előszó

Kevés olyan termesztett növényünk van, amelynek egyik másik fajtáját (ilyen pl. a Sárga muskotály, a Rajnai rizling) már az ókorban is termesztették s ma is termesztik. A hazánkban jelenleg telepíthető szőlőfajtáknak legalább a felét már a múlt században ismerték, termesztésben betöltött szerepük azonban időről időre változott.
Egy egy ország vagy termőtáj fajtaválasztékának történeti alakulása jól nyomon követhető, s egyre inkább ismertek azok az okok is, amelyek a fajtaösszetétel változását előidézik. Hazánkban a fajtaváltás az utóbbi három évtizedben, elsősorban a magasművelés elterjedésével vett nagy lendületet.
Az árutermelő gazdaságokban egyenletes mennyiséget, évről évre jó minőséget adó, nagy termelésbiztonságú szőlőfajtákra van szükség. Eme követelményeknek az évszázadok óta ismert és elterjedt fajták csak részben felelnek meg. Több eddig uralkodó fajta szinte teljesen felszámolásra került. A korszerű követelményeket új fajták előállításával s külföldi fajták honosításával igyekeznek kielégíteni. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
A szőlőfajta-ismeret alapjai5
A termesztett szőlőfajták eredete és csoportosítása5
V.vinifera és vinifera értékű fajták5
Alanyfajták7
Direkttermő fajták, régi rezisztens hibridek8
A termesztett szőlőfajták rendszerezése8
A V.vinifera L. fajták természetes rendszerei8
Mesterséges rendszerek18
A szőlőfajták leírása21
A leírás módszertana21
A leíráshoz használt jellemzők23
A fajták azonosításának módszerei24
A bor- és a csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó jellemzők25
A tenyészidő hossza és a beérés ideje25
A fenológiai jellemzők26
A növekedés és terméshozás sajátosságai és kapcsolatuk28
A termőképesség29
A termés minősége29
Környezeti igény31
Fagy- és téltűrés, regenerálóképesség31
Betegségekkel, kártevőkkel szembeni ellenállóképesség33
A termesztéstechnológiai műveletekkel kapcsolatos igény, illetve a fajták ezekre való alkalmassága34
A termelésbiztonság35
A fajták borászati technológiai sajátosságai35
A csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó speciális jellemzők36
Az alanyfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok36
A vesszőtermelő anyatelepeken37
Az oltványkészítés és a gyökereztetés során37
A termőszőlőkben37
A szőlőfajta-értékelés Tanszéken kidolgozott módszertana39
Szőlőfajta-gyűjtemények, génbankok40
A szőlőfajták ismertetése42
Fehérborszőlő-fajták44
Államilag minősített fajták46
Minősítés alatt álló fajták és fajtajelöltek63
Elterjedt vagy ismert régi fajták65
Fehérborszőlő-fajták 1961-1990 között létesített üzemi ültetvényeinek területe67
Fehérborszőlő-fajták fürtjeinek és bogyóinak jellemzői69
A fehérborszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó néhány jellemző táblázatos áttekintése69
Vörösborszőlő-fajták76
Államilag minősített fajták78
Minősítés alatt álló fajtajelöltek84
Elterjedt vagy ismert régi fajták85
Vörösborszőlő-fajták 1961-1990 között létesített üzemi ültetvényeinek területe85
Vörösborszőlő-fajták fürtjeinek és bogyóinak jellemzői87
Vörösborszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó néhány jellemző táblázatos áttekintése87
Csemegeszőlő-fajták87
Államilag minősített fajták90
Minősítés alatt álló fajták98
Elterjedt vagy ismert régi fajták99
Csemegeszőlő-fajták 1961-1990 között létesített üzemi ültetvényeinek területe100
Csemegeszőlő-fajták fürtjeinek és bogyóinak jellemzői100
Csemegeszőlő-fajták termesztési értékét meghatározó néhány jellemző táblázatos áttekintése100
Magvatlan szőlőfajták105
Alanyfajták106
Államilag minősített, szaporításra ideiglenesen engedélyezett, s különleges igényeket kielégítő alanyfajták 107
Egyéb alanyfajták108
Régi direkttermők s az ezeket követő rezisztens hibridek109
Fajtahasználat111
Rendeleti előírások111
A szőlőültetvények termőhelyi besorolása111
A szőlőfajták termőhelyi besorolása111
A fajtaminősítés, -fenntartás és -szaporítás rendszere117
A szőlőfajták megválasztását meghatározó tényezők119
A fajtaválaszték történeti fejlődése s jelenlegi helyzete122
Magyarországon122
Külföldön128
Az intenzív fajták illetve az intenzív termesztésre alkalmas fajták fogalomköre129
A szőlőfajta szerepe a borok minőségét alakító tényezők sorában130
A fajták megválasztása az árutermelő ültetvényekben és a házikertekben135
Felhasznált irodalom138

Dr. Csepregi Pál

Dr. Csepregi Pál műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Csepregi Pál könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv