1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Aki örökké bujdosott

És egyéb elbeszélések

Szerző

Kiadó: Révai Kiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Aranyozott kiadói egész vászonkötés
Oldalszám: 319 oldal
Sorozatcím: Közművelődési könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Révai Irodalmi Intézet Nyomdája nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az 1843-dik évi szeptember hónak egyik napján - meleg, csaknem nyári napon - három koldus ballagott a gradasáczi úton Kusetó felé Boszniában.
Mindhárom öreg, rokkant férfiú. Bajuszuk és szakáluk... Tovább

Előszó

Az 1843-dik évi szeptember hónak egyik napján - meleg, csaknem nyári napon - három koldus ballagott a gradasáczi úton Kusetó felé Boszniában.
Mindhárom öreg, rokkant férfiú. Bajuszuk és szakáluk ősz, arczuk tele redővel, termetük előrehajlott, - éhségnek, szomjnak, fáradtságnak, éveknek s tán sok szenvedésnek súlya alatt meggörnyedve. Ruhájuk szenny és foszlány, lábbelijük nincs, törökös nadrágjuk egykor kék, övük egykor sárga s mellényük egykor fehér lehetett. Fejük piszkos kendővel turbán módjára van bekötve. Fegyverük nincs, kezükben bot.
Franczia nyelven beszélnek maguk között, keverve szláv és török szavakkal. Ha valamely török jön velük szemközt: azt török nyelven s keleti taglejtéssel üdvözlik. Különben szótlanok igen gyakran egymás közt is. Vissza

Tartalom

A ki örökké bujdosott
Magyarországban 3
(Menekülés a Száván keresztül. - Két bujdosó nyomtalanul elvesz. - Henri a vármegyékben. - A veperdi biró. - A lakompaki uriszék. - Kik élnek még, a kik látták a bujdosót?)
Hadifoglyok - bányarabok 17
(A nagy császárt gyalázni nem engedik. - Megfojtják az orosz tábornokot. - Hetven franezia meghal, a többit elviszik az uráli bányákba. - Petropavlovszkojban.)
A szökés az Urálból . . 25
(A katonai kormányzó gazdaasszonya. - Útlevelet kapnak. - Verchoturjében és Irbitben. - A dalmatovi jólelkű barát. - - A karavánok. - A sós pusztákon. - Végre elérik, a kik elérik, Orenburgot.)
Orenburgban . 42
(A hadzsi. - A szent Nikolai zárda. - A dologház és szívtelen igazgatója. - Dulemba részvéttel van. - Demidoff herczeg. - A szabadulás.)
A gaz kalmük 55
(A francziák két csapatra oszlanak. - Az egyik csapat Lengyelország felé menekül. - Ennek nyoma vesz, - A kalmük hajósgazda. - Éjjel megrohanják a francziákat. - Kiteszik őket a
puszta szigetre. - A halál révén.)
A szigeteken 68
(A halálból most megmenekülnek. - A tekn6sbéka.- A Betegek szigete. - Holttestek a puszta szigeten. - A kalmük csikós. - Tüzük is van, hajlékuk is van. - A tutajon vízre szálinak.)
Ázsiai műhelyben 88
(Utasokkal találkoznak. - A kirdai baleset. - A jenotajevszki fogság. - A kalmük csikós megint segit. - Bálán uraság. - Valahára jól érzik magukat. - Újra föltámad a vágy : meglátni Francziaországot. - Hiába!)
Ujabb bujdosás 109
(Mussza Nukhár bej. - Egy franczia megnősül és Ázsiában marad. - Megalkuvás a cserkeszekkel. - A sós pusztákon. - Valahára a tengerhez érnek. - Karaszor bég. - Megint csak rabszolgákká válnak.)
A tengeren 133
(A rabszolgakereskedö-hajó személyzete. - Szanatoglu, az örmény. - Karaszor bég dühös a francziákra. - Lehetetlen a szabadulás. - Trebizondba érnek.)
Az örmény cselszövénye 149
(Karaszor bég palotái. - Szanatoglu megcsalja a francziákat. - A francziák nem tudják, mit csinálnak. - A mollah és a müderrisz. - Az irtóztató éjszaka. - Az örményt megölik. - Négy franczia is meghal.)
A török szultán háremében 184
(A sztambuli rabszolga vásár. - Három franczia együtt marad, a többinek nyoma vesz. - Kamerije szultána. - A háremi élet.)
A rabszolgakereskedő háremében 169
(A francziák Mohamed hitére térnek. - Az eunukhok. - Bülbül Baba. -- A két cserkesz testvér. - Férfi lopódzik be a hárembe. - A francziákat elviszik Konstantinápolyba.)
A török szultán meghal 184
(Ujabb aggodalmak. - A jó szultána megbukik. - Gülnár szultána. - A három franczia együtt marad most is. - Kirándulás Kis-Ázsiába. - A francziák megszöknek)
A bujdosás vége 221
(A Dardanellák partjain Ázsiában és Európában, - A bujdosók a keresztyének közt is szerencsétlenek. - A magyar bíróság megmenti az utolsó francziát.)
Elbeszélések.
Az utolsó Palásthy 233
A ki meghalt, mégis él 241
Mikor a Megváltó született 272
A megcsonkitott arczkép 290

Eötvös Károly

Eötvös Károly műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Eötvös Károly könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv