1.035.200

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

HACCP ismeretek és közegészségügyi előírások az Európai Unióban és Magyarországon

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 161 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-637-220-9
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az élelmiszer-fogyasztás és az egészségi állapot - a heveny és krónikus megbetegedések - össszefüggéseivel kapcsolatos kutatások jelentős ismeretanyagot halmoztak fel az elmúlt évtizedekben, közelebb vittek a megelőzés hatékony módszereinek megismeréséhez is. Világossá vált, hogy a fogyasztók egészségét szolgáló biztonságos élelmiszerek előállítása a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás, az élelmiszer-kereskedelem és vendéglátás együttes erőfeszítésével lehetséges.
Az élelmiszer eredetű heveny megbetegedések számának és gyakoriságának világméretű növekedése rávilágított a nemzetközi élelmiszer-kereskedelem jelentőségére és a résztvevő államok konszenzusán alapuló szabályozás megújítására, ami részben megtörtént, illetve folyamatosan történik.
A jogszabályok és azok végrehajtásának ellenőrzése, kikényszerítése azonban önmagában nem elegendő az élelmiszer-biztonság eléréséhez. Nagyon fontos az élelmezési üzemek saját belső ellenőrzési rendszereinek, többek között a... Tovább

Fülszöveg

Az élelmiszer-fogyasztás és az egészségi állapot - a heveny és krónikus megbetegedések - össszefüggéseivel kapcsolatos kutatások jelentős ismeretanyagot halmoztak fel az elmúlt évtizedekben, közelebb vittek a megelőzés hatékony módszereinek megismeréséhez is. Világossá vált, hogy a fogyasztók egészségét szolgáló biztonságos élelmiszerek előállítása a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás, az élelmiszer-kereskedelem és vendéglátás együttes erőfeszítésével lehetséges.
Az élelmiszer eredetű heveny megbetegedések számának és gyakoriságának világméretű növekedése rávilágított a nemzetközi élelmiszer-kereskedelem jelentőségére és a résztvevő államok konszenzusán alapuló szabályozás megújítására, ami részben megtörtént, illetve folyamatosan történik.
A jogszabályok és azok végrehajtásának ellenőrzése, kikényszerítése azonban önmagában nem elegendő az élelmiszer-biztonság eléréséhez. Nagyon fontos az élelmezési üzemek saját belső ellenőrzési rendszereinek, többek között a HACCP-rendszerének a kiépítése, továbbá az élelmezésben dolgozók ismereteinek megalapozása és folyamatos fejlesztése.
A téma kiváló ismerőjének tollából származó könyv tárgyalja az élelmiszer eredetű megbetegedések kórokait, majd a megelőzést szolgáló hazai és uniós élelmiszer-szabályozás és belső ellenőrzés kérdéseit az élelmiszerkereskedelmi, vendéglátó egységekre vonatkozóan. Mintegy kézen fogva az olvasót, végigvezet a HACCP-rendszer kiépítésének folyamatán, és ami legalább annyira fontos, bemutatja az eredményes működtetés módszerét is. Jó szívvel ajánlom a könyvet mindazoknak, akik az élelmiszer-biztonság megteremtésén fáradoznak, az élelmiszer-kereskedelemben, a vendéglátásban dolgoznak vagy tanulnak.
Haszonnal forgathatják azok is, akik ebben a körben érdekeltek. Bizonyos, hogy a számukra fontos kérdésekre választ találnak. Vissza

Tartalom

Bevezetés9
Vendéglátás, kereskedelem az Európai Unióban11
Minőségbiztosítási alapismeretek13
Táplálkozás-egészségügyi alapismeretek17
A szervezet energiaszükséglete17
Az élelmiszerekben található tápanyagok17
Energiát szolgáltató tápanyagok18
Energiát nem szolgáltató tápanyagok19
Az étrendtervezés szempontjai22
Az étrendtervezés alapelvei22
Az étrendtervezés sajátos szempontjai az ellátottak életkora szerint24
Az egészséges táplálkozás alapelvei25
Élelmiszer-biztonsági alapismeretek29
Élelmiszer-biztonság29
Az élelmiszerek szennyeződése29
Élelmiszer-biztonsági veszélyek30
Mikrobiológiai veszélyek30
Az élelmiszerrel terjedő mikroorganizmusok csoportosítása, általános jellemzése32
Baktériumok32
A baktériumok alapvető életfeltételei32
Élelmiszer eredetű megbetegedést leggyakrabban okozó baktériumcsoportok és az általuk okozott tünetek35
Egyéb mikroorganizmusok39
A mikrobák okozta élelmiszer eredetű megbetegedésekhez vezető leggyakoribb hiányosságok40
Kémiai veszélyek43
Fizikai veszélyek44
Élelmiszer eredetű megbetegedések45
A mikrobák okozta élelmiszer-fertőzések, élelmiszer-mérgezések46
Nem baktérium eredetű élelmiszer-mérgezések46
Az étkezési gombákkal kapcsolatos közegészségügyi szabályok47
Élelmiszer-kereskedelmi, vendéglátó egység létesítése49
Engedélyezés49
Működési engedély49
Az egység létesítésének alapvető közegézségügyi feltételei50
Helykijelölés, tervezés50
Vízzel szembeni követelmények51
Szennyvíz-elhelyezés52
Környezetvédelmi feltételek52
Az egység megközelítése, zavartalan áru- és személyforgalom biztosítása52
Az egység kialakítása53
Üzemek, üzletek kialakításának alapelvei53
Szellőzés55
Világítás55
Üzemi helyiségek kialakítása55
Kézmosók, WC-k, öltözők kialakítása56
Hulladékgyűjtés, -tárolás57
Élelmiszer-kereskedelmi, vendéglátó egység belső kialakítása, berendezése58
Gépek, berendezések, felszerelések59
Általános üzemeltetési előírások61
Árurendelés61
Magyarországon előállított élelmiszer-ipari termékek62
Import élelmiszerek62
Adalékanyagok, színezékek alkalmazása62
Áruátvétel64
Tárolás, raktározás65
Alacsony hőmérsékleten történő tárolás65
Fagyasztva tárolás66
Hűtött tárolás66
Földesáru-raktár67
Szárazáru-raktár67
Minőségmegőrzési idő, fogyaszthatósági idő68
Teendő lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerrel69
Élelmiszerek romlása69
Kiegészítő tevékenységek70
A hulladék és az ételmaradék tárolása71
Takarítás71
Mosogatás73
Rovar- és rágcsálóirtás75
Karbantartás77
Személyekre vonatkozó követelmények79
A dolgozók egészségügyi alkalmassága79
Személyi higiéné megtartása79
Tárgyi feltételek81
Öltöző81
Tisztálkodási lehetőség82
WC kialakítása82
Védőruházat83
Egyéb magatartási szabályok83
Oktatás84
Vendéglátó egységek külön előírásai87
Áruátvétel, - tárolás87
A nyersanyagok előkészítése88
Tojás-előkészítés88
Egyéb tojáskészítmények tárolása89
Húselőkészítés90
Zöldség-előkészítés90
A konyhatér higiénéje91
Fontos szabályok92
Tálalás94
Az ételek szállítása95
Tálalókonyha95
Ételminta96
Tudnivalók a zsírban, olajban sütésről97
Egyes egységtípusok külön előírásai98
Melegkonyhák, hidegkonyhák98
Cukrászműhelyek99
Fagylaltkészítés101
Fagylalt készítése fagylaltporból101
Adalékanyagok, színezékek alkalmazása a vendéglátásban102
Italboltok, eszpresszók, bárok102
Egyéb, büfé jellegű vendéglátó-ipari egységek103
Élelmiszer-automaták, mozgó árusítás, kitelepülések, rendezvények105
Étel- és italautomaták106
Utcai kitelepülés, gépből történő árusítás107
Mozgóbolt, mozgóárusítás108
Étkeztetés közforgalmú járműveken109
Étkeztetés rendezvényeken110
Rendezvények az étteremben110
Ételkészítés a szabadban110
Rendezvény lebonyolítása ételkiszállítással111
Élelmiszerkereskedelmi egységek külön előírásai112
Üzemelési előírások112
Árurendelés, árubeszerzés112
Áruszállítás116
Áruátvétel117
Raktározás117
Előkészítés119
Az eladótér higiénéje122
A pénztárak, a kosarak és az előtér higiénéje125
Élelmiszer-kereskedelmi egységtípusok126
Általános áruház, élelmiszer jellegű áruház126
Élelmiszer jellegű vegyes üzlet, élelmiszerüzlet126
Élelmiszer-szakboltok128
Csomagküldő szolgálatok130
Utcai árusítás, mozgó árusítás, kitelepülés131
Piacok, vásárcsarnokok131
A vendéglátás és kereskedelmi hatósági felügyelete133
Élelmiszer-ellenőrző hatóságok133
A tisztiorvosi szolgálat hatósági és ellenőrző tevékenysége133
Esetenként ellenőrzéseket végző egyéb szervek, hatóságok133
Élelmiszer-kereskedelmi, vendéglátó egységek ellenőrzése, hatósági intézkedések135
Az ellenőrzéshez szükséges iratok135
Ellenőrzésre jogosult személyek136
Az ellenőrzés lefolytatása136
Intézkedések137
A HACCP-rendszer kialakítása141
A HACCP-rendszer kialakulása, lényege, jellemzői141
A HACCP-rendszer kialakításának jogszabályi követelményei143
Európai uniós előírások143
Hazai előírások144
A HACCP kialakítása a gyakorlatban145
A HACCP-elemzés lefolytatása145
A HACCP-elemzést megelőző feladatok145
HACCP-elemzés, a HACCP-terv kidolgozása147
A HACCP-alapelvek részletes értelmezése174
Oktatás154
A HACCP-rendszer ellenőrzése155
Felhasznált irodalom157
Hatályos jogszabályok jegyzéke159

Szeitzné dr. Szabó Mária

Szeitzné dr. Szabó Mária műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szeitzné dr. Szabó Mária könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv